Svobodná Libyje zavede právo šaría.

Překvapení: předseda libyjské Přechodné národní rady Mustafá Džalíl vyhlásil právo šaría za základ nové Libye. Francie reagovala po svém: "Budeme dohlížet na to, aby hodnoty, za které jsme bojovali na straně libyjského lidu, byly respektovány: demokracie, úcta k lidskému životu, rovnost práv mužů a žen. To je pro nás naprosto zásadní," zdůraznil premiér Juppé. Dodal, že o svém osudu by měl libyjský lid rozhodnout sám svobodnou volbou a připomněl, že dříve Džalíl sám hovořil o umírněném islámu. "K tomu musí napomoct dialog mezi kulturami a náboženstvími, nesmíme se zabarikádovat v našem západním přesvědčení," prohlásil nejistě Juppé, vnitřně smířený s tím, že Evropa nebude mít žádný vliv na to, jaká "lidská práva" a jaké zákony budou v "nové" Libyi zavedeny.

Obavy o budoucí vývoj libyjského politického systému vyjádřila opatrně i Evropská unie. "Očekáváme, že nová Libye bude založena na dodržování lidských práv a demokratických zásad," reagovala na prohlášení Džalíla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, bezvýznamná to osoba.

Džalíl důrazně oznámil, že veškeré zákony, které nejsou v souladu s právem šaría, jsou neplatné. Jako příklad uvedl obnovení polygamie, zakázané za bývalého režimu Muammara Kaddáfího. "Tato revoluce byla k vítězství dovedena Bohem," řekl Džalíl davu, který dozajista pochopil, že začíná nový, veskrze islámský boží věk Lybie. Džalíl též poděkoval za podporu Lize arabských států, OSN a EU. Zdá se, že na "krvavého psa" Kaddáfího budeme ještě vzpomínat jako na vládce, který držel na uzdě fundametalistické muslimy v čele s Muslimským bratrstvem. Nedá se ale nic dělat, libyjská nafta je nám milejší než například ona pochybná kategorie zvaná lidská práva libyjských žen. Vlastně si nejsme příliš jistí tím, co vlastně libyjské ženy chtějí. Možná opětovné zavedení mnohoženství přivítají, nezůstane jich přece tolik na ocet.

Hlavní teď je, aby nová vláda Libye neprodala veškerou naftu například Číně. Pak bychom museli znovu začít bojovat za lidská práva a demokracii pro libyjský lid.
25.10.2011 11:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.