Vězňům se ve vězení líbí.

Podle deníku Právo (dříve Rudé právo:) část vězňů, kteří se za mříže dostali za méně závažné trestné činy, jako jsou třeba krádeže, nechce být předčasně propuštěna na svobodu. Přitom by mohli být za vzorné chování propuštění ještě před polovinou svého trestu a odlehčit tak přeplněným káznicím. Důvodů je několik: někteří bez domova se nemají kam vrátit, jiní si radši odsedí celý trest, než by se museli podvolit povinnosti např. veřejně prospěšných prací nebo se nuceně zdržovat v nočních hodinách a o víkendech doma. A to po dobu i několika let.

Naznačují to zkušenosti soudů, Vězeňské služby i ministerstva spravedlnosti, které v poslední době řeší, co s přeplněností českých věznic. Trest v nich si odpykává rekordních 23 tisíc odsouzených. Podle informací Práva Vězeňská služba v jedné káznici vytipovala šestnáct vězňů, kteří by mohli být předčasně propuštěni, ale ven se chtěla dostat ani ne polovina z nich.

Dalším důvodem může být podle mě také to, že se řadě vězňů ve vězení líbí. Nic jim nechybí, mají výborné ubytování, oblečení a stravu zdarma a také lékařská péče je na vysoké úrovni. Přitom pro polovinu vězňů není správa věznic schopná zajistit práci a ti, kteří pracují, nejsou zcela určitě v kamenolomu nebo v dole. Pobyt ve věznici je tak zejména pro recidivisty jistým druhem rekreace, kdy většinu času tráví u televize, hrou karet či sportováním a posilováním. Ti cílevědomější využívají společný pobyt se zkušenými zločinci ke zvýšení kvalifikace a k plánování společných akcí po propuštění. Nelze se tedy divit, že se jim nechce předčasně na svobodu, kde je čeká spousta starostí a nedej bože nějaká práce.

Pokud by se snad skutečně chtělo ministerstvo spravedlnosti zbavit "zbytečných" vězňů, nabízí se jednoduché řešení: vybudovat sparťánsky zařízené pracovní tábory bez ústředního vytápění a teplé vody, kde by se trestanci napravovali prací. Například zpracováním odpadů, výrobou betonových dlaždic a tvárnic, prací na vězeňské pile a podobně. Chtělo by to jen trochu fantazie a méně péče o pohodlí vězňů. Pak by se jistě více hlásili o svá lidská práva, v jejich případě o předčasné propuštění pro vzorné chování a vysoké pracovní úsilí.
31.10.2011 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.