Na soukromém maškarním plese se může hajlovat.

Hajlování na maškarním plese ultrapravicového uskupení Národní odpor tak nebude potrestáno. Nejvyšší soud totiž zamítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se neúspěšně pokusil zvrátit osvobozující verdikt pražských soudů nad hajlujícím účastníkem maškarního plesu. Soudy rozhodly, že hajlování v tomto případě není veřejně spáchaným trestným činem, protože se ho muž dopustil na uzavřené akci, kde hajlovali všichni přítomní.

Sporná událost se stala loni před Vánocemi 17. 12. 2010. v Praze v jednom baru v průběhu společenské události pořádané neonacistickou organizací Národní odpor Praha pod názvem "N.O.P. Vánoční maškarní ples". Na tento ples v jednom z pražských barů přišel jeden z účastníků v karnevalové masce Adolfa Hitlera. Když ho přítomní uviděli, začali jej zdravit typickým gestem a provolávali nacistický pozdrav Sieg Heil, i když vlastně měli volat Heil Hitler. Jejich počínání zůstalo zachyceno na videozáznamu, který později analyzoval soudní znalec. Většinu z nejméně 15 hajlujících se ale nepodařilo identifikovat. Obžaloba původně tvrdila, že se muž veřejně dopustil podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, což nejvyšší soud vyvrátil.

Tak to je docela pozoruhodný výsledek nestrannosti našich soudů, které v čele s nejvyšším soudem dospěly k názoru, že na maškarním plese, ale i kdekoliv jinde v uzavřené společnosti se může volat Sieg Heil a zdravit zdviženou pravicí. Kdyby se ale na místě "činu" vyskytli alespoň tři nehajlující pozorovatelé, které by toto konání ani nemuselo pobuřovat, pak se z toho stává zločin podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Což se údajně v daném případě nestalo, protože spontánně hajlovali všichni přítomní. Na místě tak nebyl nikdo, koho by jejich počínání mohlo ovlivnit nebo pohoršit, tedy nikdo, kdo by nehajloval. Podle § 89 odst. 4 písm. b) tr. zákona je trestný čin spáchán veřejně, jestliže je spáchán před více než dvěma osobami současně přítomnými.

Z uvedeného je patrné, že v uzavřených společnostech bez účasti veřejnosti si každý může provolávat co ho napadne zcela bez obav. Otázkou ale zůstává, zda nemohou být pohoršeni vyvoláváním protizákonných nacistických či komunistických hesel občané jdoucí okolo baru, hospody či jiné společenské místnosti. Pořadatelé by se tedy měli postarat, aby byla zavřená okna a intenzita řevu byla jen taková, aby na ulici nebylo nic slyšet. Celý text tohoto průlomového usnesení Nejvyššího soudu si můžete prostudovat na stránce Nejvyššího soudu.

Jak se praví celkem výstižně ve Wikipedii, "Sieg Heil je stará německá fráze, která znamená zhruba „Vítězství zdar!" Sousloví bylo zneužito v dobách nacismu, kdy se stalo všeobecným pozdravem a projevem sympatií k Adolfu Hitlerovi a jeho boji za vítězství Třetí Říše. Bylo využíváno při veškerých setkáních, kdy byl pozdrav doprovázen ještě vztyčením pravice do úrovně ramen (případně o něco výše). Vztyčení pravice se nazývá hajlování (v češtině někdy psáno heilování). Za pronášení této fráze hrozí dnes v Německu až tři roky vězení. Podobným výrazem se postupem času stalo i Heil Hitler (Sláva Hitlerovi)."

Hitlerovci pozdrav vztyčenou pravicí se spojenými prsty nevymysleli, byli to Římané, kteří tak vzdávali čest císaří se slovy Ave césar! V císařském období pozdvihnutou pravici jako pozdrav používal také Napoleon Bonaparte, který chtěl navázat na odkaz římských císařů. V každém případě se nedoporučuje tento "římský" pozdrav používat na veřejnosti. Naopak je povoleno vztyčenou rukou kynout zleva doprava davům, nezapomeňte ale roztáhnout prsty od sebe, alespoň palec. Pokud vztyčenou pravicí máváte rychleji ze strany na stranu, považuje se to za nevinné gesto loučení se s někým blízkým. Nashledanou v pondělí.
2.12.2011 12:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.