Máme všeho schopné vojenské logisty.

Česká armáda bude řídit zásobování Severoatlantické aliance (NATO) a Evropské unie (EU) v zahraničních operacích. Prozatím budou armádní specialisté zodpovídat za logistiku převážně sousedních zemí a členů aliance, informovalo v pondělí ministerstvo obrany. Česko bude řídit nově vznikající Společnou podpůrnou skupinu logistiky (JLSG Joint Logistic Support Group) složenou ze specializovaných logistických jednotek armád středoevropského regionu.

Projekt Společných podpůrných skupin logistiky by měl koaličním jednotkám v misích jako je například ISAF v Afghánistánu, poskytovat logistickou podporu. Otázkou je, zda je česká armáda k takové činnosti kvalifikovaná.

Ukázku "schopností" českých armádních logistiků předvedlo Ministerstvo obrany, které právě teď "pohřešuje" dva obrněné vozy Tatra - každý za devět milionů korun, které byly v roce 2007 nasazeny v Afghánistánu u útvaru vojenské policie SOG. O dva roky později, kdy byl útvar SOG zrušen, se po nich slehla zem.

"Materiál útvaru, pro který jsme nenalezli další využití, jsme v témže roce nabídli ostatním součástem resortu," řekl Lidovým novinám mluvčí vojenské policie Jan Čermák. Dodal, že poté "ztratil vozy ze zřetele". V pátrání se nedařilo ani ministerstvo obrany, které podle tiskového střediska vylučovací metodou pouze zjistilo, že u nich vozy nejsou.

Bývalý poručík jednotky SOG, který chtěl zůstat v anonymitě, Lidovým novinám řekl, že když se jeho útvar rozpadl, nastal strašný chaos. "Lidi z útvarů po republice přijížděli do Prahy a rozebírali si naši techniku," tvrdí. Je prý proto možné, že tatrovky teď stojí někde u některé z českých či moravských posádek.

Tatrovky byly pro jednotku SOG speciálně upravené dodatečným pancéřováním a kulomety. Naši šikovní vojáci uřezali střechu, aby se vozy vešly do přepravního letounu Herkules. I proto by o ně stál Vojenský historický ústav. Tam však žádná tatrovka nedojela. (Pramen).

Je tu ještě jedna možnost: možná se právě teď v tatrovkách prohánějí po Afgánistánu bojovníci Talibanu, kteří je výhodně zakoupili od některého našeho logistika. V každém případě česká armáda prokázala, že její zásobovači dokáží zázraky včetně zmizení rozměrných nákladních automobilů za bílého dne. Kam se na ně hrabe mistr magie Criss Angel, možná by to dokázal David Copperfield, známý svým trikem, jak nechat zmizet rychlíkový vagon nebo Sochu svobody. Mistrovským kouskem je i způsob, jakým se dařilo čtyři roky utajit zmizení bojové techniky.

Aktualizace 14.12.2011: Odvolávám všechno, co jsem na základě informací z deníku Lidové noviny uvedl v tomto článku a to včetně spekulací o schopnostech logistiků naší armády. Nic takového se nestalo, obě pancéřované tatrovky se podle prohlášení generálního štábu neztratily a jsou uskladněny v Zásobovacím středisku Rančířov. Slibuji, že už nikdy nebudu věřit tomu, co se v lidovkách napíše. Armádním logistikům se omlouvám. Podlehl jsem svým osobním vzpomínkám z roku 1961, kdy bylo při inventuře skladu jedné stavebně pracovní armádní jednotky, které jsem byl příslušníkem, nalezeno v zapečetěné bedně kamení místo granátů. Dnes se v naší profesionální armádě jistě nic takového stát nemůže.
13.12.2011 12:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.