Vybrané články s komentáři na iDNES
   ISSN 1801-2310
Google PageRank
Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
A H A S W E B O V Y N O V I N Y
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás
Stáhněte si program zdarma!
*  AHASWEBOVY NOVINY číslo 480 - 1.3.2011 - 31.3.2011Dnes je 
HOME MINULÉ ČÍSLO ARCHIV GALERIE VYKOPÁVKY OBLÍBENÉ  TEXT MIRROR RSS
  
>NAPIŠTE AHASWEBOVI
 Select language for translation
Sníh - Jízdní řády - Zpoždění - MHD Praha - Mapy - Telefony - TV program - Kina - Radiožurnál
D1 - Uzavírky silnic -  Dopravní nehody - Levný benzin - Počasí v ČR - Světové počasí
Tabulky -  Jména - PSČ - Kurzy - EURO - Konzuláty - Ruzyňské letiště - Cestování - Balík ČP
Slovník - SMS T-Mobile - SMS Vodafone - SMS Telefónica - Obch.rejstřík - Registr živnostníků - Kalkulačka
Google Klasika/cesky jazz/pop Dobirka,VISA-E/Mastercard,AmericanEx-nizke ceny,postou!
Sponzor Ahaswebovych novin.
Vážení čtenáři, pokud bych se snad v příštích všedních dnech neozval s dalšími články, pak jsem buď zešílel, případně byl zatčen pro pomluvu, nebo jsem tak nemocen, že neudržím v ruce ani myš. Váš Jan Bílek, autor všeho.

Proč se sčítají příslušníci církví?

V článku nazvaném "Sčítání křesťanů?" se Ladislav Hanuš na ChristNet.cz ptá hned v úvodu: Jak stát sčítá náboženskou víru? Co ho zajímá při sčítání lidu, domů a bytů? Co vyčteme z informace skryté v otázkách dotazníku? Stát zjišťuje, zda jsem se rozhodl pro náboženskou víru a pokud ano, tak pro kterou. V jakém smyslu otázku víry nebo vyznání odpovím? Vyznávám, že znám nebeského Otce a vím, že Bůh je? Nebo jsem „věřící“ v jeho existenci? Vyplním v otázce vyznání jednu nebo víc správných odpovědí?
>>> [celý text článku.] 31.3.2011 11:15

Sčítání lidu - jak si uložit vyplněný formulář.

Pravděpodobně vám bude následující rada k ničemu, protože jste se již pomocí internetu "sečetli". Způsob, jak převést libovolný dokument do formátu PDF se vám ale může hodit i někdy později. V návodu na vyplnění "sčítacího" formuláře v počítači se píše: "Pro zajištění maximální bezpečnosti a ochrany Vašich údajů nebude možné formuláře během vyplňování žádným způsobem ukládat."
>>> [celý text článku.] 30.3.2011 09:15

Zdravotní prohlídky cizinců nebudou.

Do novely zákona o ochraně veřejného zdraví se ve sněmovně nedostaly ustanovení o povinných zdravotních prohlídkách cizinců, kteří chtějí pobývat v Česku delší dobu. Součástí zákona se nestaly ani změny v organizaci zdravotních ústavů. Děti nebudou plošně očkovány proti tuberkulóze. Předlohu, která původně byla jen o kontrole a značení nezávadnosti veřejných koupališť schválila sněmovna a zákon odešel do Senátu.
>>> [celý text článku.] 29.3.2011 11:30

Kaddáfí: Mein Kampf aneb Zelená kniha.

O Kaddáfím píše a mluví kde kdo, samotní Lybijci proti němu buď zuřivě bojují zbraněmi nebo jsou s nadšením za něj ochotni položit život. Tak jako pro pochopení Hitlera je vhodné si přečíst jeho poněkud hůře dostupný Mein Kampf, měl by si každý, kdo se chce o Kaddáfím a Lybii dovědět něco víc než se píše a mluví v zmanipulovaných médiích, přečíst jeho Zelenou knihu.
>>> [celý text článku.] 28.3.2011 11:30

Spící letecký dispečer.

Bez ohledu na nejistotu, která ve mě hlodá když si pomyslím, že by snad mohl odstoupit ministr obrany Vondra a velení naší armády by pak na nějakou dobu převzal jako vrchní velitel Václav Klaus se domnívám, že hlavní zprávou dne není ani to, že velení nad "operacemi" v Libyi konečně převzalo NATO neboli USA. Skutečnou mediální bombou je událost, ke které došlo v USA a to přímo ve Washingtonu.
>>> [celý text článku.] 25.3.2011 10:15

Měli bychom vystoupit z EU?

To je otázka, na kterou včera v ČT odpověděl Petr Mach, předseda Strany svobodných občanů zcela jasně: ano. A napsal o tom před nedávnem knihu "Jak vystoupit z EU". Vyšla tiskem, ale je rozebrána. Přesto si ji můžete stáhnout zdarma ve formátu PDF nebo EPUB pro uživatele iPad, iPhone, iPod, Sony apod. Najdete k ní na stránce PetrMach.cz i některé názory o této jistě kontroverzní knize.
>>> [celý text článku.] 24.3.2011 08:55

Odesilatel této zprávy vás žádá o dobití...

Také jste někdy obdrželi SMSku s textem "Odesilatel této zpravy vas zada o dobiti kreditu na jeho SIM karte (a dtto anglicky)" a po dobití toužící telefonní číslo vám nic neříká? Pak jste se stali obětí pokusu z vás vylákat podvodně peníze.
>>> [celý text článku. 23.3.2011 13:30]

Google Art Project.

Google představil Art Project přinášející uživatelům Internetu možnost virtuální prohlídky exponátů v zatím sedmnácti muzeích z devíti zemí světa. Je mezi nimi i pražské muzeum Kampa. Můžete si prohlédnout celkem přes tisícovku kvalitních fotografií děl 486 umělců.
>>> [celý text článku.] 22.3.2011 09:45

Microsoft: dokumentace k SP1 Windows 7 a Explorer 9.

V souvislosti s uvedením SP1 pro Windows 7 a Windows Server 2008 R2 byla aktualizována i příslušná dokumentace... Od 14. března je volně dostupná ke stažení česká finální verze prohlížeče Internet Explorer 9.
>>> [celý text článku.] 21.3.2011 09:45

Podpořte Kadáfího nebo jej nahraďte protektorátem OSN.

Jinak to dopadne jako v Iráku. Obyvatelstvo Lybie nemá žádnou reálnou představu ani schopnosti vybudovat demokracii západního střihu a navíc v ní ještě žít. S demokracií by se navíc z Lybie stala otevřená brána do Evropy, kterou by začaly proudit ještě větší davy přistěhovalců, než je tomu dosud. Vojenský zásah by dopadl stejně jako v Iráku nebo v Aghanistánu: občanská válka a nutnost vojenské okupace navždy.
>>> [celý text článku.] 18.3.2011 10:55

Merkelová zvyšuje zisky výrobcům a distributorům elektřiny.

V reakci na havárie japonských jaderných reaktorů německá kancléřka Angela Merkelová rozhodla v úterý pod tlakem "zelených" aktivistů o pozastavení reaktorů postavených před rokem 1980. Toto rozhodnutí prý bude platit zatím po dobu tří měsíců. V této době německá vláda rozhodne, zda prodlouží dříve naplánované odstavení všech německých jaderných elektráren v roce 2022. Během tří měsíců chce německá vláda přezkoumat bezpečnost všech 17 jaderných elektráren.
>>> [celý text článku.] 17.3.2011 10:50

Je výhodné a bezpečné nakupovat na internetu?

Řada lidí si žádné zboží na internetu neobjednává z obavy, že se stanou obětí podvodu nebo budou mít problémy při reklamaci či s vrácením výrobku, který nebude odpovídat funkčnímu popisu či zobrazení v e-shopu dané firmy. Dalším důvodem bývá obava ze zneužití osobních dat i nejistota, zda je internetová platba pomocí platební karty bezpečná.
>>> [celý text článku.] 16.3.2011 10:20

Seznamy zakázaných drog a bída demokracie.

Nové syntetické drogy z Polska jsou běžně k zakoupení v Ostravě. Zatím nejsou na seznamu omamných a psychotropních látek. Směsi různých chemických látek prodávané jako sběratelské předměty jsou ale nebezpečné z několika důvodů. Především mohou u svých konzumentů vzbudit zájem o skutečné tvrdé drogy ale navíc jde o produkty, jejichž účinky zákazníci předem neznají, nedokážou odhadnout jejich púsobení, ani vliv v kombinaci s jinými látkami, léky či alkoholem. V seznamu návykových látek se proto objeví další nové syntetické drogy. Skupina poslanců ze všech sněmovních stran do něho navrhuje přidat novelou příslušného zákona celkem 33 látek.
>>> [celý text článku.] 15.3.2011 10:10

Sčítání majitelů více nemovitostí.

Majitelé více nemovitostí jsou v pochybách, jaké formuláře mají vlastně vyplnit a tak se ptají ČSÚ. Z dotazů a odpovědí je patrné, že vláda i poslanci při tvorbě zákona o sčítání i státní úředníci ČSÚ nepopsali všechny možné varianty aplikace zákona, zejména případy, kdy je "sčítaný" občan vlastníkem více nemovitostí.
>>> [celý text článku.] 14.3.2011 09:50

Statistika domů a chat nebude úplná.

Sčítání lidu, bytů a domů se rozjíždí naplno. Komisaři, či spíše v naprosté většině komisařky se pustily do díla a obcházejí či objíždějí svůj rajón. Hledají své oběti podle jejich místa trvalého bydliště a protože rozdávají i formulář, do kterého se vyplňují údaje o bytu nebo domu, logicky se objevuje častý dotaz: Jak je to s chatou, chalupou, musím za ni něco vyplňovat?
>>> [celý text článku.] 11.3.2011 11:00

Můj oblíbený ženský kanál: Prima Love.

Jak napsala iHNed.cz 8.března, "nová loď televizní flotily TV Prima, kanál Prima Love, dnes dopoledne odstartovala své vysílání. Na ženský kanál se stěhují prakticky všechny populární zahraniční 'ženské' seriály." Pokud jste to nepostřehli, nalaďte si ji na svém digitálním televizoru nebo na "sexboxu". Najdete ji na multiplexu 3 nebo také na satelitu a je zdarma.
>>> [celý text článku.] 10.3.2011 11:50

Dají se opatřit mapy pro navigace Garmin zdarma?

Stačí na netu najít libovolnou free mapu, která je přímo už ve formátu pro Garmin. Většinou je to *.img soubor, ten pojmenujte "gmapsupp.img" a nakopírujte jej do složky /garmin na paměťové kartě. Předtím si ovšem zazálohujte mapu, kterou tam zatím máte.
>>> [celý text článku.] 9.3.2011 17:00

Sčítání lidu: prozradit na sebe musíte vše!

Sčítací komisaři, většinou poštovní doručovatelé, roznášejí formuláře od 7. března a skončí v pátek 25. března. Sčítací list osoby bude muset vyplnit každý obyvatel ČR nebo cizinec (?!!) žijící na našem území. Povinnost se nevztahuje jen na diplomaty a většinou i turisty, kteří u nás pobývají krátkodobě.
>>> [celý text článku.] 8.3.2011 11:00

SP1 pro Windows 7 a Office 365.

Microsoft uvolnil 9. února 2011 do výroby finální verzi prvního servisního balíčku pro operační systémy Windows 7 a Windows Server 2008 R2. Pro uživatele služby Windows Update je SP1 dostupný od 22. února včetně české jazykové mutace...
Microsoft zve IT odborníky a vývojáře na technickou virtuální online konferenci s názvem TechNet/MSDN Online 2011. Hlavní náplní je představení Office 365.
>>> [celý text článku.] 7.3.2011 11:00

Dům bude automaticky součástí pozemku.

Podle právě projednávaného návrhu občanského zákoníku bude nadále každá stálá stavba (rodinný dům, chata, nebo hospodářské stavení) automaticky považována za součást pozemku, na kterém stojí. To bude zásadní změna oproti stávajícímu stavu, kdy se ve stávajícím zákoně § 120 odst. 2 říká, že "stavba není součástí pozemku".
>>> [celý text článku.] 4.3.2011 12:10

Co takhle dát daňová přiznáni na internet?

U nás máme velké problémy kolem přiznávání vedlejších výdělků našich politiků, kteří by měli podle zákona č. 159/2006 Sb. ze dne 16. března 2006, ve znění zákona č. 216/2008 Sb., o střetu zájmů zveřejňovat, o kolik jsou bohatší než loni díky vedlejším příjmům.
>>> [celý text článku.] 3.3.2011 11:00

Můžete použít kartu SDHC pro navigaci Garmin?

Některé navigace nejen firmy Garmin mají slot pro připojení mikrokaret typu SD. Tyto miniaturní karty používající jako záznamové médium flash paměť se vyrábějí v několika verzích s různou kapacitou pro uložení dat a tak se uživatel navigace setkává s otázkou, kterou z nabízených karet může použít.
>>> [celý text článku.] 2.3.2011 09:20

Vzpomínka na Arnošta Lustiga.

V létě roku 2006 pokřtil známý spisovatel Arnošt Lustig Paroubkovi jeho první knihu "Můj život v politice", která obsahuje novinové a časopisecké články z posledních deseti let. Přiznám se, že mě to tenkrát dost zaskočilo. Jeho život nebyl žádná procházka rájem.
>>> [celý text článku.] 1.3.2011 10:20