Chtěla bych se zeptat, zda tento telefon snímá gelové nehty?

Nejedna slečna může mít problém s ovládáním svého mobilu s dotykovým displejem. Dnešní moderní smartphony mají displeje buď kapacitní nebo rezistivní. Rezistivní displej je možné ovládat dotykovým perem (stylusem) nebo prstem. Pro provedení zvolené akce je potřeba na displej trochu přitlačit. Naopak u kapacitního displeje stačí k provedení operace pouhý dotek prstu. Dá se ale ovládat pouze prstem, na běžné dotykové pero nereaguje. To může být problém například pro ženy s dlouhými gelovými nehty. Obecně se kapacitní displej doporučuje spíše těm, kdo již mají s ovládáním dotykové obrazovky určité zkušenosti. Pro ty, kteří se s ní ještě nesetkali nebo se jim třesou prsty, je lepší displej rezistivní.

Rezistivní displej: povrch displeje je pokryt pružnou membránou s kovovou vrstvou, pod níž je ještě další vodivá vrstva. Při dotyku stylusem či nehtem se vrchní vrstva mírně prohne a spojí tak dvě vrstvy pod sebou a v místě dotyku začne procházet elektrický proud. Takové místo lze pak snadno vyhodnocovací jednotka rozpozná a vyhodnotí záměr uživatele. Vhodné pro gelové nehty.

Kapacitní displej: princip fungování kapacitního displeje je založen na vodivosti lidského těla, v tomto případě prstu. Opět zde nalezneme vodivou vrstvu, která zaznamená dotyk prstem, uzavře v daném místě elektrický obvod a vyhodnotí pozici. Jak jistě chápete, jinak než elektricky vodivým předmětem to nepůjde, tedy ani gelovým nehtem.

Problém je v tom, že prodejci většinou neuvádějí, jaký druh displeje nabízený mobil má. Informaci je většinou nutné si získat na stránkách výrobce mobilu nebo v odborné recenzi. Také se někdy uvádí, že displej je odporový, což znamená, že je rezistivní. Pokud máte v oblibě používání stylusu, dají se koupit i takové, které je možné používat jak pro rezistivní, tak i pro kapacitní displeje. Například Nokia SU-39 stylus, dejte si ale pozor na kompatibilitu s různými mobily. Takový stylus může pomoci i té slečně z dlouhými gelovými nehty...

I když ještě stále nepřišla zima, může být problém ovládat mobil někde na horách v rukavicích. Kapacitní displeje totiž už dnes vytlačily starší, rezistivní technologii. Setkáme se s nimi všude od mobilních telefonů po tablety či počítače. Jedna z věcí, která jim byla vytýkána, byla nemožnost ovládat tyto displeje v rukavicích. Společnost Silic se však chytila šance a vyrobila rukavice speciálně pro kapacitní displeje. Rukavice se vzhledem neliší od klasických pletených rukavic, které můžeme zakoupit v každé tržnici. Jsou vyrobené z bavlny v kombinaci s lycrou. Díky tomu jsou rukavice odolné, teplé a také pružné. Čím se však rukavice liší od ostatních? Jsou to špičky tří prstů - prostředníčku, ukazováčku a palce. Špičky těchto prstů jsou upleteny ze speciální elektrovodivé textílie, takže kapacitnímu displeji nečiní nejmenší problémy tyto rukavice detekovat. Ovládání je velmi pohodlné a displej reaguje stejně, jako byste žádné rukavice neměli.(Pramen.)
3.1.2012 12:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.