Platíte si důchodové připojištění?

Téměř dva miliony občanů možná přijdou příští rok o státní příspěvek k důchodovému připojištění. Právě tolik lidí si totiž spoří méně než 300 korun měsíčně. Stát chce změnou podmínek donutit občany, aby si spořili víc. Příspěvek lidem spořících 300 Kč měsíčně sebere, naopak lidem, kteří platí víc než tisíc korun, ho zvýší.

Zvýšit si měsíční vklad do fondu o stokorunu budou ale muset i lidé, kteří teď spoří pětistovku měsíčně a budou si chtít udržet dosavadní výši státního příspěvku 150 korun.

Stát naopak zvýší státní příspěvek klientům, kteří spoří tisíc korun a víc. Současný maximální státní příspěvek se totiž od měsíční úložky tisíc korun a víc zvýší na 230 korun měsíčně.

Během roku 2012 čekají penzijní připojištění tyto zásadní změny:

  • V únoru 2012 končí možnost převodu prostředků mezi jednotlivými penzijními fondy při zachování současných výhodných podmínek.
  • V listopadu 2012 končí možnost vstoupit do penzijních fondů při zachování současných podmínek.
  • K 31.12.2012 se penzijní fondy transformují a už do nich nebude možné vstoupit.
  • Od 1.1.2013 vniknou nové účastnické fondy za nových podmínek pro klienty. Převody z původních penzijních fondů budou možné, návrat do nich však nikoliv.

Odkazy:
Zákon č. 426/2011 Sb. - Zákon o důchodovém spoření
Zákon č. 427/2011 Sb. - Zákon o doplňkovém penzijním spoření
Zákon č. 428/2011 Sb. - Zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o důchodovém spoření a zákona o doplňkovém penzijním spoření.

Pramen: www.srovnavac.cz.
13.1.2012 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.