MusicJet je pěkná zmršenina: neumí vyhledávat.

Na českém internetovém nebi se objevila po pádu serveru i-legal.cz nová služba MusicJet nabízející poslech (zdarma) i stažení hudebních nahrávek (za peníze). Stáhnete si speciální hudební přehrávač, zaregistrujete se a můžete si vyhrávat celý den to, co si v jeho databázi nahrávek najdete.

A v tom je právě ten problém: naprosto chaotický vyhledávací algoritmus, který neumí najít konkrétní skladbu či track, i když zadáte oficiální název z CD, rovněž neumí najít skladatele. A co je nejhorší, neumí to hledat podle oficiálních katalogových čísel CD jednotlivých producentů.

Je to nepochybně způsobeno tím, že je tato "služba" cílená na "spotřebitele" moderní popmusik a tak je podstatné, kdo to zpívá a nikoliv, kdo to napsal nebo vydal. Nesmyslný vyhledávač je tak naprosto nepoužitelný pro hledání v katalogu klasické hudby a to i v případě, že si do nastavení uložíte zájem o "vážnou hudbu". Zkuste si zadat do hledání "Dismas Zelenka" a budete se divit. Najde se vám i Diskopříběh!

Jinak je to po zlikvidování služby i-legalne.cz jediný český pokus, do kterého se zapojili přední distributoři (UNIVERSAL, SONY MUSIC, PPOPRON MUSIC, Supraphon, WARNER MUSIC, EMI a CHAMPIONSHIP.) Na serveru i-legalne.cz, ktery se tváří, jakoby stále fungoval najdete při pokusu o registraci zprávu: "Společnost DVC International a.s. ukončila provoz internetového obchodu i-legálně.cz z důvodu zahájení insolvenčního řízení. Tato funkce je proto nedostupná."

Starší generaci i mladí příznivci klasiky, jazzu a ostatních "okrajových" žánrů si tedy musí počkat buď na totální předělávku přehrávače MusicJet nebo doufat, že se najde nějaký jiný odvážlivec, který přesvědčí producenty o tom, že nejen mládež holdující popu jim může prostřednictvím internetu vydělat nějaké ty peníze a založí nějaký nový ClassicJet. Určitě by ale na provozovatele MusicJet měli zatlačit především interpreti klasiky a jazzu, kterým tak zbytečně unikají peníze. Stejně tak by bylo přínosné, kdyby například Supraphon zpřístupnil svoji databázi nahrávek provozovatelům e-shopů, kteří by tak mohli svým stálým a věrným klientům nabídnout nejen CD, ale i možnost si poslechnout či stáhnout nějaký ten hit dříve, než si celé CD objednají v klasickém balení v pořádné kvalitě. Stačilo by dát z takového placeného přehrávání přes internet prodejcům CD pár procent z nemalé marže, kterou jistě díky odstranění výrobních nákladů producenti mají.

Bylo by jistě chybou, kdyby hudební producenti podlehli klamnému dojmu, že trh s CD skončil a nadále se bude všechno prodávat jen v digitální formě. Spousta milovníků hudby nemá náladu trávit svůj drahocenný čas stahováním hudby z internetu a jejím nahráváním na USB media či dokonce vypalováním CD. I když to zatím na soumrak CD vypadá, stačí si povšimnout obnoveného zájmu o analogové gramodesky, které také producenti již před řadou let zcela odepsali. Podobně to dopadne i s cédéčkami. Přečtěte si článek na e15.cz, kde se píše o tom, že i Lady Gaga si nechává v české firmě vyrábět svoje elpíčka! Jen se v článku tvrdí, že se vinylové desky "tisknou". Omyl, ony se lisují.

A jedna pozoruhodnost na závěr: když uzavřete aplikaci přehrávače MusicJet v situaci, kdy se něco přehrává, pak hudba hrát nepřestane! Zastavit to můžete jen přes Správce úloh systému Windows (Ctrl+Alt+Del), kde musíte najít proces MusicJet.exe a ten shodit!!! Unikátní práce programátorů!
16.1.2012 12:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.