Lékárníci nechtějí počítat tabletky.

Podle návrhu ministra zdravotnictví Hegera by lékaři mohli předepisovat ne celá balení léků, ale pouze určitý potřebný počet tabletek tak, aby se nedobrané tablety nemusely vyhazovat. Ročně totiž u nás končí ve spalovnách léky za bezmála čtyři miliardy. Heger s nápadem přišel právě proto, aby se ušetřilo.

Lékárníkům se to nelíbí a honem spočítali že takové šetření by nás přišlo draho. Podle předsedy představenstva Grémia majitelů lékáren Hampela by "výrobci léků museli přejít na výrobu léků v baleních po tisících tabletách určených k rozpočítávání v lékárnách a lékárníci by si na to museli pořídit speciální stroje".

Pořizovací náklady jsou prý milion za každý stroj. "Počítejme: v Česku je přibližně 2 600 lékáren. Ty velké by nutně potřebovaly stroje minimálně dva. Celkem by si tedy lékárny musely pořídit technické vybavení za tři miliardy. Další zhruba miliardu by stálo spuštění celého systému," vyčíslil finanční věštec Hampel.

To je přece úplná idiocie: proč by si měly lékárny z těch velkých balení vyrábět malá balení do foroty za pomoci strojů, které jsou určeny pro výrobce a velké distributory léků!

A tak Hampel také hbitě spočítal variantu, kdyby museli odpočítat tablety sami lékárníci: prý by to v našich podmínkách znamenalo navýšení nákladů lekáren na odpočítávání tablet o 200 korun na každého člověka ročně. "Při současné návštěvnosti lékáren je to 9,5 miliardy za rok. Kdo to zaplatí?" straší veřejnost děsivou částkou Hampel v obavách, že na to budou muset lékárníci přijmout více zaměstnanců a připravuje tak pacienty na zdražení léků. Protože kdo jiný by ty "vícenáklady" měl zaplatit?

Pro úplnost jedna informace: kdo vlastně stojí za spolkem Grémium majitelů lékáren? Tedy spolkem jen některých soukromých lékáren. Je to především ZENTIVA, vedoucí producent a distributor léků, dále společnosti PHARMOS a SCA Hygiene Products, s.r.o. (značka TENA).

Když se podíváme do zahraničí, zjistíme, že tabletkový systém existuje i v USA, kde lidé v lékárně dostanou obyčejné krabičky s konkrétním počtem tabletek a se štítkem s názvem léku.

Podle Hegerova návrhu by se ušetřily další peníze také tím, že by přece musel výrobci léků snížit ceny léků za velká balení po tisících kusech! Když to jde v USA a také v Kanadě i Británii, tak proč ne u nás? A navíc je toto řešení ekologické: zmizela by "platíčka" z umělých hmot včetně hliníku.
18.1.2012 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.