Platíme všichni autorské poplatky a nic za to.

Čeští a slovenští hackeři hlásící se ke skupině Anonymous v pondělí v 18 hodin zaútočili na web České protipirátské unie (ČPU). Piráti tím reagují na podporu, kterou ČPU vyjádřila úřadům při odpojení služby MegaUpload, která byla celosvětově využívána k nelegálnímu kopírování především filmů. Stránky ČPU jsou od včerejší 18. hodiny stále nedostupné (úterý 24.1.2012 16.00 hod).

ČPU se na předem oznámený útok prý nijak speciálně nepřipravila. Otázkou je totiž, co by mohli správce webu vlastně podniknout a tak před ohlášeným útokem uveřejnili tento text: "Česká protipirátská unie zaznamenala pokusy o přetížení webové stránky www.cpufilm.cz již v neděli odpoledne a je si vědoma i útoku ohlášeného na dnešní den. Přijali jsme proto běžná bezpečnostní opatření, nicméně prioritní pro nás zůstává naše běžná činnost, tj. mimo jiné vyhledávání a mazání nelegálních kopií filmů na internetu a shromažďování důkazů proti pachatelům trestných činů, kterou ohlášený útok, ať již bude či nebude úspěšný, nijak neomezí. Návštěvnost webových stránek ČPU se, pravděpodobně díky ohlášenému útoku, zmnohonásobila, za což návštěvníkům děkujeme. V případě krátkodobého výpadku dostupnosti, ke kterému může dojít, se návštěvníkům našich stránek omlouváme".

Skupina Anonymous Bohemia ohlásila svůj útok předem mailem, ve kterém stálo: "Důvodem útoku hackerů je prohlášení ČPU, ve kterém organizace schvaluje uzavření systému Megaupload". Stránky ČPU rozhodně nepatřily k nejnavštěvovanějším. Z provozu byly údajně zásahem hackerů vyřazeny i další weby hostované na stejném serveru. Více o tom píše český medvídek Pů neboli Daniel Dočekal na Pooh.cz. Kdysi jsem do jeho Svetnamodro.cz psal svoje první internetové články...

Není to poprvé, co americké úřady zasáhly proti nelegálnímu kopírování autorských děl, zejména hudby a filmů, které vzniklo jako logické pokračování dřívějšího "předinternetového" půjčování si CD a DVD mezi kamarády. Jeden koupil a půjčil dalším k přehrání především filmů, protože málokdo si chce film pouštět dokola jako hudbu. Internet přinesl poté, co se jej podařilo zrychlit na dnešní úroveň nové možnosti, které logicky uživatelé internetu využili. Většinou se nejedná o obchodování s těmito produkty zábavního průmyslu, přesto nepochybně nelegální kopírování snižuje zisky producentů i prodejců a nepřímo má vliv i na cenu originálních médií, do kterých si výrobci tyto ztráty předem zakalkulují.

Identifikovat například film přenášený prostřednictvím internetu nemusí být zcela snadné a tak se policie zaměřuje spíše na servery, které umožňují daný film či hudební CD nahrát a poskytnout je ke stažení komukoliv. V Česku existuje například server Megaupload.cz, na který můžete nahrát zdarma soubor do velikosti až 50MB, po registraci 100MB a po zaplacení "Fulluploadu" až 500MB a poskytnout komukoliv odkaz na tento soubor. Je samozřejmě na vás, zda nebudete páchat trestný čin porušováním českého zákona o autorských právech. Další podobnou službou u nás je Ulož.to s neomezeným prostorem a soubor může mít až 2GB. Její provozovatelé se však prý neobávají osudu, který postihnul Megaupload.com, protože mažou nahlášené závadné soubory. Podle právních expertů by však mohlo dojít i na ně.

Celý spor o "megauploady" se točí kolem toho, že pokud někdo porušuje zákony, měl by být trestán individuálně. Zavírání serverů, které případné porušování zákonů v rámci dosud svobodného internetu umožňují, je i podle mého názoru nepřípustné, protože jeho provozovatelé na server žádný nelegální obsah nenahrávají, jen poskytují prostor na disku, často za úplatu. Pro policii a soudy je mnohem snadnější zavřít provozovatele takového úložiště, než dohledávat a stíhat ty, kteří ve skutečnosti zákony porušují. To je ona známá policejní zvůle, kterou jsme velice dobře poznali - tedy někteří z nás - za doby komunistického totalitního státu. Jak to vypadá, některé policejní komunistické metody se hodí i těm státům, které tak vehementně bojují za demokracii.

A to včetně socialisty ovládaná Evropská unie, která by nejraději převzala od Číny plánované hospodářství a další otrokářské systémy státní moci včetně zrušení odborů a nepohodlných občanských aktivit. Krást se nemá, ale stíhat musí policie přece toho, kdo zákony porušil.

Jak se píše na stránkách české Pirátské strany o razii proti Megaupload.com, "Zásah přesvědčivě demonstruje, že nahrávací průmysl je skutečnou hrozbou pro demokratickou společnost. Ve svém boji za oddálení budoucnosti se nezastaví před ničím." Co má na mysli Pirátská strana na mysli onou "budoucností", není zcela jasné. Pod záminkou ochrany autorských práv se ale nepochybně skrývá snaha zavést do internetu cenzuru. Jak se to dá udělat se mohou politici informovat u vlády Čínské lidové republiky.

Evropská unie se nepochybně připojí k celosvětově připravované mezinárodní smlouvě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) namířené proti internetovému pirátství a padělatelství jakéhokoliv zboží. Základní informace k této dohodě si můžete přečíst na stránce Ministerstva průmyslu a obchodu.

V souvislosti s "bojem" proti nelegálnímu kopírování autorských děl je absurdním znění našeho autorského zákona, který stanovuje platit prodejcům zařízení a médií, která dovolují pořizovat kopie autorských děl: "Odměny za zhotovování rozmnoženin zvukového nebo zvukově obrazového záznamu činí 4 % z prodejní ceny nenahraných zvukových a zvukově obrazových nosičů k pořízení rozmnoženiny pro osobní potřebu." Podobně se platí za první prodej kopírek a za každou kopii provedenou ve firmě provádějící kopírování tiskových předloh. "Jednorázové odměny příslušející při dovozu nebo při prvním prodeji přístrojů k zhotovování rozmnoženiny zvukového nebo zvukově obrazového záznamu činí 3 % z prodejní ceny prodaných přístrojů, ať tyto přístroje slouží k nahrávání jenom zvuku nebo jenom obrazu nebo společně zvuku i obrazu. U rozhlasových a televizních přijímačů, které umožňují zhotovení záznamu vysílání, činí odměna 1,5 % z prodejní ceny prodaných přijímačů." (pramen Autorský zákon, Příloha k zákonu č. 121/2000 Sb.)

Asi to netušíte, ale při koupi počítače vybaveného mechanikou pro záznam CD/DVD jste zaplatili 300-600 korun kolektivnímu správce autorských práv a dále z každého DVD vždy přidáváte dalších 35 haléřů, stejně jste zaplatili i v ceně tiskárny a platíte za každý list papíru. Ptám se tedy, jaká za tyto nedobrovolné paušální poplatky získáváte práva na kopírování a v jakém rozsahu?
24.1.2012 15:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.