Německo by nejraději zabralo Řecko jako další spolkovou zemi.

Podle odhadů svaté bankovní trojice - Evropské komise (EK), Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB) bude nutné místo původních 130 miliard eur dohodnutých koncem loňského října zvýšit druhý záchranný balík pro Řecko na neskutečných 145 miliard eur (3 biliony a 659 miliard korun). Příčinou je prý další neočekávaně výrazné zhoršení ekonomiky země.

"Komise je odhodlána dále posílit své monitorovací kapacity a v současné době rozvíjí své kapacity na místě," blábolil v sobotu podle agentury AFP mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj v reakci na návrh německé vlády. To připomíná historický výrok našeho exkomisaře Špidly "zdroje jsou...".

Německá vláda, která jediná má snad ještě nějaké ty zdroje chce, aby se Řecko vzdalo zcela suverenity při rozhodování o daních a výdajích a předalo pravomoce jakémusi "rozpočtovému eurokomisaři". Německo to požaduje výměnou za udělení druhého balíčku finanční pomoci ve výši 130-145 miliard eur, bez kterého Řecko zbankrotuje a bude se muset pokorně a s hanbou vrátit ke své drachmě. Tento nový komisař - ministr financí EU - by měl mít pravomoc vetovat fiskální rozhodnutí řecké vlády, pokud by nebyla v souladu s cíli stanovenými mezinárodními, tedy nadnárodními věřiteli. "Demokraticky" by jej do funkce navrhli ministři financí eurozóny a měl by na starosti kontrolu řecké vlády při rozhodování o velkých výdajích.

Podle britského listu Financial Times (FT) Německo prakticky požaduje, aby se Řecko vzdalo státní svrchovanosti nad fiskální politikou ještě dříve, než dostane druhý záchranný balík.

Německá vláda si to představuje tak, že "externí odborníci" úřadující v Řecku by byli podřízeni přímo evropským institucím (?) a měli by i určité rozhodovací pravomocí. Řecko na to ale reaguje krajně odmítavě. "Řecko vylučuje postoupení řízení rozpočtu Evropské unii," uvedl v sobotu pro agenturu AFP vládní řecký zdroj. Pro řeckou vládu je to prostě příliš silná káva.

Je zřejmé, že proces federalizace Evropské unie byl zahájen a Německo se chystá skoupit jednotlivé krachující státy a zavést na jejich území něco jako finanční protektorát. Sjednocená Evropa by tak mohla dostat charakter podobný zvěčnělému Rakousko-Uhersku, kde v jednotlivých sídlech národních států - federálních republik, by sídlili bruselští místodržící, kteří by rozhodovali o způsobech výběru daní a o hospodaření s takto získanými penězi v rámci celé Unie. Jednoduše řečeno: Němci se chystají vybudovat třetí nebo snad čtvrtou Říši a pro realizaci svého dávného snu hodlají využít zadluženost evropských států.

Otázkou zůstává, zda se proti připravované ekonomické "okupaci" nebudou bránit obyvatelé dotčených zemí, kterým snad konečně dojde, k jakému účelu byla založena Evropská unie a proč vznikl projekt zvaný Euro. Možné sociální a politické bouře lze zastavit jedině penězi podle metody "chléb a hry". Otázkou je, zda mají Němci dostatek peněz na to, aby si tento klid koupili. Možná, že si na to někde půjčí. Třeba u čínských komunistů.
30.1.2012 12:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.