Běda, jsme ztraceni, vyloučeni z Evropy!

Velký Evropan pan Pehe vyzývá jeho milost knížete Schwarzenberga ke vzpouře proti premiérovi a prezidentovi, kteří proti přání pana Pehe odmítají "smlouvu, na jejímž základě má vniknout evropská rozpočtová unie" slovy: Pokud TOP 09 tuto bitvu o budoucnost naší země „zabalí“ s tím, že vláda má koneckonců prý důležitější domácí priority, bude to v podstatě její konec. Nač mít dvě ODS—jednu euroskpetickou a druhou sice údajně proevpropskou, ale ochotnou skutečný boj o Evropu z taktických důvodů podle potřeby vzdát?

V sázce je také čest Karla Schwarzenberga, na níž si tento politik zakládá už z důvodů tak říkajíc „rodových“. Tu si poněkud pošramotil svým lavírováním okolo Jiřího Čunka v minulé vládě, či nerozhodným boucháním do stolu v případě sporu o Ladislava Bátoru na ministerstvu školství. Historie nabízí Schwarzenbergovi nyní možnost, aby se do ní zapsal jasně. Rozhodně tak, jak by si to přáli jeho významní předci, kteří byli všichni bytostní Evropané. Píše nám všem pan Pehe.

Na svém webu pak dramaticky odpočítává počet dní, které ještě zbývají do doby, kdy velký kazisvět Václav Klaus přestane být k jeho velké úlevě českým prezidentem.

Co vlastně vedlo premiéra Nečase k odmítnutí podle řady komentátorů a odborníků na mezinárodní politiku bezvýznamného podpisu na jedné z mnoha mezistátních smluv?

Podle týdeníku Týden to byly především:
1. Procedurální aspekty: nejasná ratifikace a málo času k analýzám. Podle českého premiéra se stalo také nešvarem, že přímo na jednání Evropských rad hlavy států a vlád přepisují texty, o nichž bezprostředně poté závazně hlasují, bez možnosti řádného přečtení, analyzování a zhodnocení. Současně podle předsedy vlády platí, že i v případě, že by vláda smlouvu o fiskální unii chtěla podepsat, musí si k tomu vyžádat zplnomocnění prezidentem republiky. A také by se k textu předem měly vyjádřit obě komory parlamentu.

2. Hlasovací kartel je masivní změnou fungování EU. Co se týče samotného obsahu smlouvy, nepodařilo se prosadit, aby vedle kritéria rozpočtového schodku bylo závazně do článku 7 zahrnuto i dluhové kritérium. Článek 7 neboli tzv. hlasovací kartel je sám o sobě masivní změnou ve fungování EU, která se předsedovi vlády nelíbí, a to z hlediska principu, neboť zavazuje stát hlasovat pro návrhy Evropské komise i proti jeho vůli.

3. Podmínky účasti na eurosummitech jsou nedostatečné. Stejně tak se nepodařilo ke spokojenosti České republiky upravit podmínky účasti na tzv. eurosummitech. Konečný text vychází z kuloárně dojednaného kompromisu, který není pro Českou republiku výhodný a je ve skutečnosti zhoršením oproti původnímu návrhu. Text zajišťuje pouze omezenou účast nečlenů eurozóny na summitech k určitým tématům. Neříká ovšem, kdo bude témata určovat a předem interpretovat. Předseda vlády je toho názoru, že všechny země, jež se zavázaly přijmout euro, by měly být standardně zvány jako pozorovatelé (samozřejmě bez hlasovacích práv) na všechny summity, pokud má jejich závazek platit.

4. Česká republika je v jiné situaci než ostatní státy. Česká republika je mezi pěti nečleny eurozóny, u nichž se počítá, že budou finančně pomáhat nemalými částkami ke stabilizaci eurozóny. Česká vláda také s touto pomocí již vyjádřila souhlas. Ze států střední a východní Evropy jsme navíc jediní, kdo nečerpá ani nemá v rámci MMF nic přislíbeno a jsme tak ve stejné pozici jako Dánsko či Švédsko. Můžeme si ale také proto dovolit větší manévrovací prostor než státy, které jsou či nedávno byly naopak závislé na pomoci ostatních, dostaly nedávno varovný dopis Evropské komise ohledně rozpočtového schodku či mají již přislíbenou pomoc.

5. Úspěch ČR: Ke smlouvě se lze připojit později. Hlavním úspěchem při vyjednáváních je fakt, že smlouva o fiskální unii zůstává otevřena k podpisu všem členským státům i do budoucna, a to bez podmínky souhlasu stávajících smluvních stran jako jakési vstupenky. "Podařilo se nám totiž na žádost a iniciativu ČR změnit článek 15 tak, aby nikdo nemohl pozdější přistoupivší odmítnout," říká premiér v rozboru týdeníku Týdeník.

Tolik citace z tvorby pana Pehe a z analýzy týdeníku Týden. Asi jste již pochopili, že názory pana Pehe nesdílím. Připadají mi příliš eurohujerské a v podstatě zcela totožné s názory představitelů našich socanů. Stačí se podívat na to, jak to vidí soudruh a přítel lidu Bohuslav Sobotka: "Musím se zeptat těch, kdo v květnu roku 2010 volili ODS, TOP a VV. Komu jsme se to dostali do rukou? Premiér tu není od toho, aby pózoval s vyhrnutými rukávy na volebních plakátech a vytahoval se, jaký je to pracant a pašák. Premiér je tu od toho, aby vedl vládu i přes překážky, se kterými nemohla počítat. Osobnost, která vede s jistotou, protože má představu cílového stavu. Dovede rozlišit důležité od nedůležitého, naskládá správně priority a napne síly tam, kde to nikdo jiný udělat nemůže, a třeba ani nesmí. Vede. Hledá kariéru jinde než v kapitole o depresívní mánii v učebnici psychiatrie.

Nová smlouva o rozpočtové unii je potřebným krokem na cestě k dlouhodobé stabilitě Evropské unie. Sociální demokracie smlouvu hodnotí realisticky. Je podle nás do určité míry nevyvážená svým důrazem na restriktivní opatření. Chybí jasné přihlášení se k regulaci finančních trhů, zejména vůle prosadit daň z finančních transakcí. Pravě nedostatečná regulace finančních trhů, umožnila finančním institucím brát si jako rukojmí celé státy a přenášet na ně své neúspěchy a selhání." Tolik pan Sobotka, který se tak významně zasloužil jako bývalý ministr financí o zvýšení českého státního dluhu.

Pozoruhodný je v této souvislosti článek ředitele pro strategii společnosti Partners Pavla Kohouta o tom, jaký význam má pro euro česká účast na "sbírce" pro záchranu krachujících států unie. V závěru nelítostně konstatuje: "Zbytečnost české účasti je zřejmá, neboť těžiště záchrany prostřednictvím MMF bude rovněž financováno novými penězi vytvořenými Evropskou centrální bankou z ničeho. Řeči o solidaritě jsou jen kouřová clona. Vlastně i účast MMF je zbytečná; jejím cílem je jen poskytnout politické krytí akcím ECB, které jsou z hlediska jejích zakládacích listin ilegální. Pozoruhodné, kam se takzvaně vyspělá Evropa dostala."

Při uzavírání mezinárodní smlouvy o fiskální unii se opakuje situace s nepřístupností přesného českého textu uzavíraných evropských smluv: tak, jako nebyl k dispozici konsolidovaný text Lisabonské smlouvy, není ani teď k dispozici z Bruselu český text smlouvy o fiskální unii. Předseda vlády Petr Nečas proto nechal vypracovat neoficiální překlad (!) Smlouvy o stabilitě, koordinaci a řízení v hospodářské a měnové unii, tzv. fiscal compact. Českou i anglickou verzi Úřad vlády poskytuje široké veřejnosti.

Je bohužel velmi pravděpodobné, že v blízké budoucnosti převezmou díky zcela pomateným voličům moc v tomto státě sociální demokraté s komunisty nejen v parlamentu. Tento "neformální" spolek touží i po dosazení svého člověka na pražský Hrad. Cesta k našemu začlenění do Němci vytrvale budovaného Svazu evropských socialistických republik tak bude otevřená a všichni ti, kteří tolik touží po našem vstupu do eurozóny budou uspokojeni. Staneme se definitivně další ze spolkových republik Německa, konečně dojde k zastavení našich jaderných elektráren a dostavba Temelína se konat nebude, elektřina k nám bude proudit z německých vrtulí. Díky přijetí eura budeme mít konečně pevnou a jednotnou měnu, tedy to, co se nám nepodařilo za dob sovětské nadvlády, kdy jsme se k jednotnému rublu nepřipojili, jen jsme všechny zahraniční obchody přepočítávali na ruble. Konečně budeme šťastní a získáme úžasnou možnost požádat o záchranu ekonomiky a odpuštění mezinárodních dluhů v případě, když díky socialistické vládě dojdeme konečně ke státnímu krachu podle řeckého vzoru.

Opravdu hledím do budoucnosti s radostí a pýchou na to, že máme mezi sebou přece jen politiky, kteří dbají o naše blaho. Ať žije socialistická internacionála, ať žije soudružka Merkel a soudruh Sarkozy, pryč s našim neblahým spojenectvím s Velkou Británií, pryč s ODS a Václavem Klausem!
7.2.2012 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.