3D tisk lidských orgánů.

Chirurg Anthony Atala demonstruje počáteční fázi experimentu, který by mohl jednoho dne vyřešit problém získávání dárců lidských orgánů: Předvádí 3D tiskárnu, která používá živé buňky pro výstup transplantovatelné ledviny. Pomocí podobné technologie Dr. Atala na předvádění přítomný mladý pacient Luke Massella získal před deseti lety "tištěný" močový měchýř. Sledujte demonstraci této nové lékařské technologie na záznamu konference z března 2011.

Další zajímavé video o prostorovém počítačovém tisku orgánů můžete nalézt například na YouTube.com. Je to video z vysílání americké televizní stanice NTD. Neznáte televizi NTD? Televizní stanice New Tang Dynasty vysílá pro více než 200 milionů potenciálních diváků v Číně a ve světě a to i včetně českých diváků.

Byla založena americkými Číňany a její ústředí se nachází v New Yorku. Protože se opírá o hodnoty tradiční čínské kultury, tvoří unikátní most mezi Východem a Západem. Jako jediná alternativa ke komunistické CCTV – dostupná přes satelit – má NTD skvělou reputaci mezi Číňany v pevninské Číně i ve světě. Díky globální síti zpravodajů čerpá důležité informace přímo na místě jejich dění a předává je dál ve více než dvanácti světových jazycích (anglicky, španělsky, rusky, japonsky, hebrejsky, persky, česky atd.).

Také existuje české občanské sdružení New Tang Dynasty ČR o.s., které má sídlo v Pomezí 142 a jehož cílem je "rozvíjet porozumění v oblasti lidských práv, tradiční kultury a tradičních hodnot" a mimo jiné "rozvíjet porozumění mezi východní a západní společností a kulturou." Na YouTube.com naleznete i kanál NTDCzech. Toto občanské, nestátní a neziskové sdružení je tedy českou pobočkou americké NTD TV sídlící na celkem kuriózní adrese vesničky Pomezí č.p. 142, kde nalézáme jako majitele pana Zdeňka Coufala, bytem Polička M.Bureše 815 a paní Schwartzovou Vladislavu, která v tomto sídle české NTD TV přebývá. Zda na této adrese bydlí i Vladislava Mašková, oprávněná jednat jménem přípravného výboru New Tang Dynasty ČR nelze potvrdit. Tolik malá ukázka, co se dá "vygooglit", v tomto případě o americké televizi čínských disidentů v Česku. Poněkud zvláštní, leč pro většinu NGO typické je, že tato nestátní nezisková nevládní organizace nabízí ryze komerční videoprodukci na zakázku.

Kromě této televizní stanice můžete sledovat novinky z pevninské Číny i ze světa také na na stránkách www.velkaepocha.sk, na kterých najdete především kritické články o Čínské lidové republice. Pozoruhodné jsou informace o nelidských pracovních podmínkách, ve kterých vyrábějí čínští dělníci výrobky světových značek jako je Apple nebo HP.

Omlouvám se, že jsem poněkud příliš odbočil od 3D tisku a tiskáren k problémům čínských disidentů. Tak už to na internetu bývá. Pokud vás 3D tisk opravdu zajímá, můžete si tento nový obor lidské činnosti vygooglovat. Pro začátek si přečtěte třeba článek o tom, jak může 3D tiskárna vytisknout sebe sama.
14.2.2012 10:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.