Zvolme si konečně prezidentku!

Prezident Václav Klaus v pátek 17.února podepsal zásadní změnu české ústavy formou ústavního zákona, kterým se mění volba prezidenta na volbu přímou všemi voliči. Klausova nástupce tak budeme volit příští rok. Změna ústavy nabude účinnosti k 1. říjnu letošního roku. Ačkoliv Václav Klaus před časem zavedení přímé volby označil za fatální chybu, nemohl s tím ale sám nic udělat. Ústavní zákon na rozdíl od jiných zákonů totiž vetovat nemůže.

Hlavu státu budou moci vybírat všichni voliči podobně, jako když volí senátory, tedy ve dvou kolech. Kandidát na prezidenta bude muset mít podporu petice, kterou podepíše alespoň 50.000 občanů starších 18 let, nebo nejméně dvacet poslanců či deset senátorů. Ústavní změna rozšiřuje i důvody pro odvolání přímo voleného prezidenta. Pokud by Ústavní soud uznal, že president hrubě porušil ústavu, mohl by být zbaven funkce. Žalobu k Ústavnímu soudu by mohly podat Senát a sněmovna, pokud by se v nich k tomu našla ústavní většina.

Už podle prvních ohlasů zejména ze strany socanů je zřejmé, že se žádné petice nebudou podepisovat a že kandidátům postačí podpora poslanců a senátorů. Předsednictvo socanů dalo do členské diskuze dvě jména: již tradičně neúspěšný neškodný "zahraniční" kandidát Švejnar a nově se objevující alternativa - "zásadový" o bojovně naladěný "pingl" Jiří Dienstbier junior, který má podle jistých průzkumů veřejného mínění pro mě celkem nepochopitelnou podporu voličů. Je oblíben možná právě pro jeho jméno a oblíbenost piva v českém národě nebo spíše pro svou pohlednou tvář, zcela prázdnou politickou minulost a odlesk dopadající na něj jako syna politika, který v mladickém nadšení při studiu marxismu-leninismu vstoupil v roce 1958 do KSČ, aby se pak po vpádu sovětských vojsk stal téměř hrdinou protikomunistického odboje. Na koho z těchto dvou kandidátů ČSSD vsadí se teprve ukáže. Prašť nebo uhoď, stejná katastrofa. Zábavné tanečky se objeví poté, co ČSSD vyzve k podpoře svého kandidáta Zelené a lidovce, jak naznačil vůdce partaje Sobotka.

Jak bude své příznivce přesvědčovat pravice, není zatím příliš jasné. Možná je tu čas zvolit první prezidentku v českých dějinách. Jistou šanci by mohla mít předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která ve zmíněném průzkumu nálad obyvatelstva obsadila druhou příčku. Nelze podcenit fakt, že ženy voličky se o politiku zajímají mnohem méně než muži a tak by mohly dát Němcové své solidární hlasy. Stačilo by několik dobře mířených slov médiím o tom, že je na čase sebrat mužům monopol na polické názory a Němcová by mohla bez velkých obtíží vyhrát. Důležitá bude, zda jí ODS dá svoji podporu. Zatím není jasné, zda oficiálním kandidátem ODS bude právě ona nebo Přemysl Sobotka, který se už dříve nechal slyšet, že "by to bral". Doufám, že ODS vsadí právě na Němcovou.

Pokud jde o "jeho jasnost" knížete Schflafenberga doufám, že jeho veřejné pospávání, přátelský vztah k pivu a bodrá hospodská blábolivá mluva nepřesvědčí voliče k tomu, aby svěřili prezidentský post tomuto švýcarskému rakušákovi a vášnivému milovníku EU. Naopak doufám, že pokud jej TOP09 nasadí do zápasu, přispěje to k tomu, že se tato strana příště vůbec nedostane do parlamentu. Čeští voliči by si totiž konečně měli uvědomit, že životaschopný model zmrvené západní demokracie je pouze existence dvou politických stran. Všechno ostatní vede jen ke zmatkům a zastírání pravých úmyslů stále se objevujících spasitelů národa. Ve skutečnosti jde jen o zápas, ve kterém se dvě hlavní skupiny profesionálních politiků střídají u výběru daní a jejich utrácení. Jiná cesta není, snad jen absolutistická monarchie nebo diktatura jedné strany či trvalá úřednická vláda. Tu druhou variantu jsme si neoblíbili a na monarchii jsme příliš velcí demokraté z neblahými zkušenostmi s Rakouskem-Uherskem. Přestaňme konečně volit ty zkurvené komunisty, nemastné neslané lidovce a slizkou TOP09, zkorumpované veverky a vyberme si mezi dvěma zly, které se nám nabízejí: ODS nebo ČSSD. A protože je jisté, že příští volby vyhrají socani podporováni Kalouskovou TOP09 i komunisty, bylo by spravedlivé, aby si Hrad podržela opozice, tedy ODS. Volme proto Miroslavu!!!
21.2.2012 12:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.