Dost už korupce, buchty jsou důležitější!

Když se podíváte na novinové titulky, je to souvislá a nekonečná přehlídka odhalených podvodů nebo podezřelých transakcí, rozkrádání státních peněz, tedy peněz vytažených z kapes daňových poplatníků. Je to nechutné a vyvolává to blbou náladu. Proti tomu je možné bojovat aktivně pouličními demonstracemi nebo pasivně. Jednu z metod veskrze pasivních aplikovali v dobách vlády jedné strany tehdy ještě českoslovenští občané: pekli buchty, dorty a jiné dobroty poskytující zhnusenému a vystresovanému organismu alespoň dočasné uspokojení a to nejen při jejich konzumaci. Důležitý je i zábavný proces tvoření nějaké dobroty z ničeho, tedy ze základních potravin. Člověk při tom zapomíná na to, jak je ta společnost prohnilá a hnusná.

Samozřejmě přílišná konzumace "nezdravých" jídel vede naopak k zhoršení nejen tělesného, ale i psychického stavu. Jak říkávala moje babička, "všeho moc škodí. A navíc si můžete upéci něco zdravé bez živočišných tuků, pšeničné mouky a bílého cukru. Podám proto na tomto místě malý recept, který jsem včera úspěšně realizoval.

Hlavní složkou českých buchet, koláčů a dortů je pšeničná bílá mouka. Pokusy vedoucí k nahrazení pšeničné mouky obsahující nezdravý lepek například moukou kukuřičnou nevedou často k dobrým výsledkům. Pokud se ale lepek v jídle omezí nebo docela vynechá z naší stravy, přispěje to ke zlepšení zdravotního stavu pacientů například s depresí, schizofrenií, autismem, roztroušenou sklerózou, downovým syndromem, lupénkou, cukrovkou, dráždivým tračníkem, šedým zákalem, rakovinou, růžovkou a nemocemi pohybového aparátu.

Kdo by se chtěl zbavit deprese! A tak to zkuste se mnou:
Potřebné potraviny na těsto: jeden hrnek polohrubé pšeničné mouky, jeden hrnek polohrubé kukuřičné mouky, půl hrnku nebo i méně třtinového cukru, 15 lžic rostlinného oleje nebo rozpuštěné Hery, jeden hrnek mléka, jeden prášek do pečiva, dvě vejce, trochu soli a jednu velkou mrkev.
Dále si připravte na náplň 80g hnědého cukru, 100ml mléka a instantní kukuřičnou kaši, případně i rostlinnou šlehačku v prášku.

Zapněte si troubu a v míse rozšlehejte elektrickým šlehačem vejce s cukrem a za neustálého šlehání přidejte olej a mléko. Přisypávejte najednou obě mouky předem smíchané s práškem do pečiva a solí a na závěr zamíchejte do těsta předem nastrouhanou mrkev. Můžete přidat i nastrouhanou citronovou kůru. Vražte to do trouby a pečte podle vlastností vaší trouby asi tak při 170 stupních pana Celsia.

Připravte si náplň: rozpusťte cukr a jakmile začne karamelizovat neboli ještě více hnědnout, odstavte jej na chvíli z plotny a opatrně přilijte za současného míchání horké mléko. Míchejte za stálého mírného vaření tak dlouho, až se karamel rozpustí v mléce. Pak přisypávejte instantní kukuřičnou kaši předem smíchanou s práškovou rostlinnou šlehačkou tak dlouho, až bude dostatečně hustá pro použití jako náplň.

Až buchta i náplň vychladnou, rozřízněte upečené žluťoučké těsto s červenými žilkami na polovinu a naplňte. Umělci mohou namazat i vršek. Nechte přes noc v lednici a nakrájejte na malé dortíčky. Používejte při návalech blbé nálady. Přeji vám dobrou chuť a hezký dnešní den.
28.2.2012 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.