Náš velký brácha Google bdí 24 hodin!

Google vám všude, kde jsou na stránkách jeho reklamy, podstrkuje vám všechno to, co je vaše oblíbené, co často hledáte a podle tohoto obsahu dokonce usuzuje, kolik je vám let a jakého jste pohlaví. Ne vždy se mu to daří. Tak například mě si Google otipoval na věk 25-34 let. Seknul se o více než čtyřicet let. Asi to bude tím, že moje zájmy jsou mladé, že jsem in a trendy. To je vlastně poklona od toho robotického systému ale také důkaz jeho neschopnosti analyzovat precizně shromažďovaná data o "brousících" uživatelů internetu.

Google vás láká do svého náručí: "Nechte si zobrazovat zajímavější reklamy Naše služby využívá k zobrazování reklamy návštěvníkům mnoho webů, například zpravodajské weby či blogy. Chcete-li zobrazovat reklamy, které lépe odpovídají vašim osobním charakteristikám a zájmům, upravte kategorie níže. Jsou založeny na webech, které jste nedávno navštívili"

Ano, velký bratr Google vás sleduje a nastavuje vám reklamy zboží, které máte v oblibě. U mě se mu to podařilo, jak je patrné na této sejmuté části jeho protokolu o mě a mých zálibách.

Ve výsledku to ale znamená, že jsou vám podstrkovány výrobky, které jste si už dávno pořídili (v mém případě automobil, vše pro zahradu, počítač a vše okolo elektroniky). Takže se naopak nemusíte z reklamy dovídat nic nového a nijak vás to neinspiruje k nákupu zcela nových neobvyklých pitomostí, který je celý internet tak plný.

Můžete proti tomu něco udělat, aby to Google nedělal? Hlavně se nepřipojujte pod Google účtem a nepoužívejte Gmail. A můžete také zakázat používání cookie. Na této adrese se můžete podívat, co o vás Google ví, navíc vám tady nabízí možnost sledování zastavit. Pokud jste používali Google přihlášeni pod Google účtem, můžete historii vašeho vyhledávání smazat na této adrese. Budete překvapeni, co všechno o vás Google po celou dobu ukládal do své velké kulové paměti o lidstvu celé planety. Dokážete se z náruče Google opravdu vytrhnout?
8.3.2012 10:50 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.