Koho budete volit právě vy?

Ve víru dnešních událostí, tedy ve víru vytvářeném systematicky odborníky na mediální manipulaci s občany, se naskýtá otázka, co bude potom, až padne vratká vláda - ať už dobrovolně nebo vyslovením nedůvěry. To, že ona podivná strana nestrana zvaná lidově VeVerky skončila, je jisté. Ještě před demonstrativním odchodem madam Paeke se rozpadala díky skandálům kolem vzájemného špiclování, nahrávání schůzek a podplácení prostřednictvím nevratných "půjček" poskytovaných nepředsedou Bártou. Možná, že se zatímní místopředsedkyně vlády Peake pokusí založit vlastní stranu, která ale propadne stejně jako VeVerky.

V další "mladé" straně mají ale jiné plány. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nedávno připustil, že by jeho současná strana TOP 09 mohla po případných předčasných volbách vytvořit vládní koalici s ČSSD za předpokladu, že by součet hlasů sociální demokracie a KSČM ve sněmovně nedal většinu. Podle Kalouska by vláda v případě nových voleb ovšem propásla šanci prosadit některé "životně důležité" reformy, které byly 15 let odkládány. Podle průzkumů by nyní volby vyhrála ČSSD a KSČM by pravděpodobně předstihla ODS. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka možnost koalice s TOP 09 připustil: "Budeme hledat programově blízké strany. To je u TOP 09 složité třeba v daňové oblasti, protože chceme zrušit řadu věcí, které v této vládě schválila: Třeba možnost platit část povinných odvodů na důchod na soukromý účet," prohlásil Sobotka s tím, že společné zájmy vidí například v zahraniční politice. To je logické, ČSSD i TOP 09 chtějí, aby se ČR přidala k evropskému paktu o rozpočtovém dozoru.

Ti z vás, kteří volili TOP 09 v bláhové představě, že se tu zničeho nic objevila konečně ta "vaše" strana, by si měli uvědomit, že Kalousek pochází z líhně lidovců, kteří se po celou dobu své parlamentní dráhy vyznačovali tím, že byli "ochotni" se podílet na vládě bez ohledu na politické cíle té strany, ke které se právě přimkli a to včetně dlouhého období totalitní vlády komunistické strany. Pravdou asi je, že Kalousek, uprchnuvší od lidovců v okamžiku, kdy si zkalkuloval, že se do sněmovny nedostanou, by se asi dnes nepřipojil ke komunistům, nejspíše z prostého důvodu, že by mu to jeho "předseda" strany, jeho jasnost, nedovolil. Ale až se sám stane jednoho dne předsedou strany, můžeme od něj očekávat i politické objetí s komunisty.

A jak to tedy vypadá s preferencemi? ČSSD by volby do sněmovny podle dubnového průzkumu CVVM vyhrála se 37 procenty hlasů, druhá by byla KSČM, která by získala 20 procent, ODS by volilo jen 17 procent lidí a čtvrtá by byla TOP 09. Ve volbách by prý snad uspěla i KDU-ČSL, o zelených není ani vidu ani slechu. Nějak nám v poslední době zvadli poté, co se tak proslavili svoji zásluhou o růst ceny elektrické energie díky zavedení nebývalých finančních podpor fotovoltaickým elektrárnám.

Vítězství levicových stran ať už v předčasných nebo ve standardních volbách je prakticky již jisté a tak nás čeká krátké období sociálního blahobytu následované totální finanční krizí ústící do státního bankrotu. Že by se snad socanům podařilo nás dostat během jejich vlády do eurozóny je krajně nepravděpodobné a tak bychom o záchranu z kapes evropských euroobčanů ani požádat nemohli. Ocitneme se tedy ve spárech Mezinárodního měnového fondu a na pražském hradě se usadí jeho místodržící. Tomu se říká krásná světlá socialistická budoucnost v lůně Evropské unie.
19.4.2012 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.