Poslední projev poslance Ratha.

Kdo měl zájem, mohl sledovat pátého června v přímém přenosu neobvyklé a zcela nevídané představení ze sněmovny. Známý divadelník a komik, poslanec David Rath zde vystoupil při hlasování o jeho vydání útrpnému právu neboli soudní moci. Jeho nepochybně poslední vystoupení v parlamentu ale postrádalo dřívější jiskru a razanci s jakou druhdy střílel své invektivy směrem zleva doprava. Chyběla mu sebejistota, stěžoval si dokonce na špatné podmínky vazby a vůbec působil unaveně. Není divu, vězeńská služba mu jistě věnovala zvláštní pozornost a všude, kde byla příležitost, vodili jej na řetězu jako cvičeného medvěda a možná mu kontrolovali i tělní otvory.

Zaražení poslanci jeho projev tentokrát vyslechli v tichosti, jakoby s hrůzou čekali, jaká další jména a obvinění Rath vyklopí ve snaze se zachránit. I když prezident Václav Klaus 17. května 2012 podepsal 3 nové zákony, mezi nimi novelu Trestního řádu a Trestního zákoníku, kde se zavádí institut spolupracujícího obviněného, který se blíží institutu korunního svědka, a tzv. dohodu o vině a trestu, Rath tuto možnost nevyužil. Tedy zatím. Možná, že nakonec mluvit začne. Pozoruhodné vystoupení předvedl rázovitý a ostře nabroušený Paroubek, který se přidal k Rathovým obviněním ministra vnitra Kubiceho ze spiknutí proti levici. Jeho reakce byla pochopitelná, byl to právě Kubice, který svoji zprávou poškodil jeho "dobré" jméno.

"Pan Rath je velmi dobrý řečník, ten projev měl velmi dobře připravený. Stavěl se do role oběti, podle mě je realita jiná, ale o tom musí rozhodovat jedině soud," řekla novinářům vicepremiérka Karolína Peake. "Měl ten projev docela dobře postavený, logicky to na sebe navazovalo, takže mohl i zapůsobit. Myslím, že touto cestou půjde i obhajoba a bude na soudu, aby posoudil, kde je pravda," prohlásil poslanec ČSSD a někdejší ministr vnitra František Bublan, který by byl jistě velice šťasten, kdyby se potvrdila existence Kubiceho "chobotnice". Musí to pro něho být trpké, čekat tak dlouho na návrat do ministerstva vnitra. Brzy se ale dočká, protože je zřejmé, že i přes Rathův "případ" po příštích volbách převezme vládu levice a pak se Bublan bude moci dát do rozplétání sítí, do kterých se současná pravicová koalice snaží vytrvale ulovit zejména členy sociální demokracie.

To, zda si půjde Rath sednout na pár let do vězení pro korupci a rozkrádání státních peněz není ale nijak podstatné. Na stole jsou závažnější témata: církevní restituce, zvyšování DPH a zmrazení důchodů. To bude ta pravá smyčka, která přidusí věčně rozhádanou pravicovou pseudokoalici, to bude ten špagát, po kterém se opět do Kramářovy vily vyšplhají socani a za nimi možná v těsném závěsu i komunisté. Platí totiž nelítostný zákon: ten, kdo bere peníze "lidu", bude svržen a na jeho místo přijdou zachránci národa s pytlem peněz pro chudé. Protože je státní pokladna nejen prázdná, ale plná nesplacených dluhopisů, vypůjčí si zachránci lidu další peníze od nadnárodních bank jen proto, aby mohli alespoň příští čtyři roky vládnout a napravit všechny ty "zločiny", které pravice napáchala. Pro Paroubkova "běžného občana" se ale nic nezmění, nadále pro něj bude platit "pěšky jako za vozem". Problém je totiž v tom, že stát nikdy nevybere na daních tolik peněz, aby to stačilo na onen vysněný socanský "sociální stát". Je příliš málo občanů a firem poctivě platících daně a příliš mnoho těch, kteří dávají přednost bezpracnému "chudobnému životu" s nohama na stole a lahví piva v ruce. Sem tam nějaká fuška a když se to dá dohromady se všemi druhy státní podpory, není proč se každý den vláčet do práce.

Na závěr pro úplnost: Proti usnesení ve znění "Poslanecká sněmovna rozhoduje, že stíhání Davida Ratha je přípustné" hlasoval Pavel Ploc (ČSSD) a Jaroslav Škárka (nez.). V hlasování se zdrželi Jiří Paroubek (NS-LEV21), Marie Nedvědová, Vojtěch Adam, (oba KSČM), Dana Váhalová, Robin Böhmisch, Jan Chvojka (všichni ČSSD), všichni ostatní přítomní poslanci hlasovali pro vydání Davida Ratha k trestnímu stíhání. Ze 191 přítomných poslanců bylo pro 183.
8.6.2012 17:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.