Podivné vládní počty.

Podle Českého rozhlasu naše milá vláda tvrdí, že ubyly tisíce úředníků a ušetřily se miliardy. Cituji: "Za dva roky vládnutí současné vlády opustily svá místa na ministerstvech tisíce zaměstnanců. Vládě se tak podařilo ušetřit miliardy korun na jejich mzdách. Sama vláda to uvedla v publikaci, v níž bilancuje své dvouleté působení. Podle dřívějších údajů ze státního závěrečného účtu opustilo loni státní služby víc než 12.000 lidí, a stát tak zaměstnával celkem 416.788 lidí včetně učitelů nebo hasičů. Na jejich mzdách se mu podařilo ušetřit asi pět miliard korun. Ministerstvo financí opustilo od počátku roku 2010 na 1727 lidí. Roční úspora představuje 956,2 milionu korun. Ministerstvo obrany loni propustilo 700 lidí, letos dalších 69 a v samé armádě zůstalo prázdných 350 tabulkových míst. Loni ušetřilo 970 milionů korun. Ministerstvo vnitra propustilo 1731 občanských zaměstnanců a snížilo počet příslušníků bezpečnostních sborů o 5141 míst. Ministerstvo zahraničních věcí zrušilo v posledních dvou letech 333 míst a ušetřilo tím 95 milionů korun. Zavřelo také šest zastupitelských úřadů. Ministerstvo práce na jedné straně sice propustilo téměř 2000 lidí, zhruba týž počet přišel na ministerstvo a do Úřadu práce ČR kvůli novému systému vyplácení sociálních dávek. Podle MPSV ale nyní tuto činnost zajišťuje o 1689 zaměstnanců méně, než tomu bylo dříve. "

Podívejme se na tato čísla důkladněji. Dozvídáme se, že máme v našem státě dostatek státních zaměstnanců všech kategorií, celkem 416.788 dospělých osob. To znamená, že když tento dav "sloužících" odečteme od celkového počtu občanů ČR (podle posledního sčítání lidu 10.562.214), vychází nám, že se jeden státní zaměstnanec stará o pouhých 24,3 občanů včetně kojenců a starců. To je pozoruhodná péče od našeho státu. Je třeba si také uvědomit, že zmíněných 416.788 státních zaměstnanců je vypláceno z peněz daňových poplatníků a že tito občané neplatí žádné daně, sociální ani zdravotní pojištění, protože jsou to právě skuteční daňoví poplatníci, kteří jim platí na důchod, zdravotní péči a další státní podpory. Jejich počet se pohybuje kolem 5.250.000 - 416.788 = 4.833.212 pracujících, kteří skutečně vytvářejí nějaké hodnoty a přispívají tak na platy státních zaměstnanců. Znamená to, že na plat jednoho státního úředníka či zaměstnance přispívá ze svých daní 11,6 plátců daní. Zaregistroval jsem na některé z demonstrací státních zaměstnanců výkřiky "I my platíme daně!" Nikoliv, žádné skutečné daně neplatí, je to jenom klamný státní převod peněz z jedné kapsy do druhé.

Dalším zajímavým údajem je tvrzení, že propuštěním 12.000 státních zaměstnanců se ušetřilo pět miliard korun, předpokládám, že je to míněno ročně. Z toho vyplývá, že průměrný plat těchto zaměstnanců byl kolem 417.000 korun ročně, tedy 34.720 korun měsíčně. Na ministerstvu financí ale dostávali více: celých 553.700 korun ročně, tedy 46.140 korun měsíčně. Inu, je to přece nejdůležitější ministerstvo? Ale není, protože ministerstvo obrany propustilo loni 700 obránců lidu a státu a ušetřili tak celých 970 milionů, každý propuštěný tedy pobíral plat kolem neuvěřitelných 115.470 korun měsíčně. Je tu někde snad nějaká chyba? Vycházím ale z oficiálně uvedených veřejných informací.

Mnohem prapodivnější údaj ale uvádí ministerstvo zahraničí, kde propuštěním 333 zaměstnanců v průběhu dvou let ušetřili jen směšných 95 milionů. Podle tohoto údaje dostával každý z propuštěných jen ubohých 23.770 korun měsíčně. U jeho jasnosti knížete tedy práci nehledejte. Nebo tam propouštěli jen poslíčky a uklízečky a tuto činnost zadali nějaké soukromé firmě?

Z uvedeného vyplývá, že máme neuvěřitelně velký státní aparát, zejména pak spousty naprosto zbytečných státních úředníků všeho druhu, kteří nepřinášejí společnosti žádný zjevný užitek a ve velké většině jen obtěžují svými výmysly ostatní občany a firmy. Schodek státního rozpočtu by se dal jistě snížit jejich masivním propouštěním. Určitě namítnete, že se tito občané postaví do fronty v pracovním úřadu a budou žít z podpory v nezaměstnanosti, případně pak z jiné sociální podpory. To je jistě pravda, ale náklady na jednoho nezaměstnaného a to i dlouhodobě nepracujícího jsou nepochybně nižší, než kolik bere měsíčně státní úředník. O tom se snad se mnou hádat nebudete. Podle některých studií jsou totiž náklady na jednoho nezaměstnaného kolem 9000 korun měsíčně. A to je o hodně méně, než jaké jsou náklady na jednoho státního úředníka. Mohli bychom si vzít také příklad z Řecka ještě dříve, než se dostaneme na jeho "úroveň". Právě teď snižují počet státních úředníků o dvacet procent. Socanská líbivá politika umělé zaměstnanosti na úkor skutečně pracujících občanů zřejmě konečně končí.
17.7.2012 12:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.