Konec chlastu v Česku.

Ministr zdravotnictví právě teď vyhlásil zákaz prodeje rozlévaných alkoholických nápojů z obsahem alkoholu nad 30 procent ve všech stáncích a to včetně mobilních. Je to nepochybně po několika dnech tápání konečně razantní opatření vlády, které snad spolu s televizní osvětou zarazí nebo alespoň zásadně zmírní methylalkoholový pogrom páchaný na opilcích v Česku mafií, která distribuuje po celém území nelegální alkohol a to často pod zfalšovanými značkami běžných výrobců lihovin.

Do teď zemřelo 13 lidí a další leží s vážnými potížemi a jsou v ohrožení života. Celní správa hledá po celém území zdroj nebo zdroje, ze kterých se šíří smrtelně nebezpečné pití. Likérka Drak odmítá, že by byla odpovědna za šíření lihovin pod její značkou. Zástupce firmy vyhlásil v ČT odměnu milionu korun za dopadení pachatele, který jejich značku zneužil.

Severomoravští policisté už obvinili jednoho muže z Havířova, který je ve vazbě a pátrají po dalších distributorech. Policie sestavila speciální vyšetřovací tým "Metyl".

Věc jest jasnou: není bezpečné pít jakoukoliv lihovinu včetně těch, které jsou opatřeny celní páskou. Zejména je nebezpečné se napájet v pochybných knajpách a kupovat lihoviny u Vietnamců. Je to podobné jako u AIDS: nepít je jediné bezpečné opatření. Naštěstí nám zbývá české pivo. Ne aby vás ale napadlo si to vylepšovat nejakým tím zazdívacím panákem! Žádná jednoduchá metoda, jak odhalit methanol v nápoji neexistuje, vzorky musí vždy do laboratoře s hmotnostním spektrometrem.

Pokud nejste jako alkoholik schopni se bez lihovin obejít a nemáte dostatek peněz na nákup luxusního dovozového produktu, můžete zkusit zakoupenou lihovinu přepálit. Nejlépe v nějaké družstevní palírně, stačí těch pár lahví konzumní lihoviny nalít do matroše pro pálení připraveného ze švestek či jablek. To, co vám pak stočí do demižonu bude bezpečné. Domácí pokusné přepálení nedoporučuji. Oddělit lehčí methanol od ethylalkoholu není snadné, musí se to umět. Při teplotě kolem 60 stupňů se z vypalovaného produktu odpařuje methanol, takže je třeba topit po kotlem obezřetně a tuto dávku zachytit a vylít. Pak se začne oddělovat ethanol, asi při teplotě kolem 80 stupňů a to je ta pravá chvíle pro bezpečný nápoj. Bez kvalitního vybavení to doma nezkoušejte.
12.9.2012 16:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.