Certifikujte nebo zhyňte!

Pokud máte doma nějaké ty láhve s alkoholickými nápoji od českých výrobců a chcete získat jistotu o jejich nezávadnosti, můžete si celkem snadno na stránce www.certifikacelihovin.cz vyplnit dotazníček a v kladném případě získat certifikát výrobce obsahující kromě jiného i dokumenty potvrzující kvalitu použitého etanolu. Musíte si ovšem najít na láhvi tři důležité údaje: číslo kolku, čárový EAN kód a neméně důležitý údaj o šarži nápoje.

První dva údaje jsou celkem jasné, v případě čísla šarže ale nejspíše narazíte, protože systém jejich označování není celostátně jednotný. Naštěstí autoři dotazníku poměrně slušně popisují, co vlastně musíte z označení šarže nalezeného kdesi na láhvi (což nemusí být jednoduché) do formuláře zadat.

Pro pobavení uvádím návod platící kromě jiných i pro láhev Stará myslivecká:
Do čísla šarže zadejte prvních 5 čísel za znakem L a poslední písmeno „P“ nebo „U“ určující výrobní závod. Pokud jsou první 2 čísla po znaku L číslo „11“, tak se jedná o lihovinu vyrobenou v roce 2011 a k té není rodný list vystavován. Příklad: pokud je na láhvi šarže „L 121540945P“, do formuláře zadáte „12154P“.
Hlavně to nepoplést, že. Celá certifikace funguje jen pro lihoviny vyrobené v roce 2012, ve kterém podle policie právě došlo k falšování a použití jedovatého metylalkoholu.

Některé významnější firmy se certifikací svých výrobků zabývají i na svých internetových portálech, příkladem může být JanBecher.cz, který uvádí i návod, jak se vyznat v číslech šarží. I firma Granette Starorežná Destilleries vám umožní získat jistotu o nezávadnosti vyráběných lihovin.

Máte-li chuť se začíst do zákonné úpravy výroby lihovin, můžete si ve vyhlášce Ministerstva zemědělství o technických požadavcích na výrobu, skladování a zpracování lihu najít i podrobnosti o povoleném obsahu metanolu v lihu používaném pro potravinářské výrobky.

Jestliže si nejste jisti tím, že budete i nadále požívat lihové výrobky, navštivte stránku www.pijsrozumem.cz, kde vás přesvědčí naši výrobci lihovin, že pít se má, ale s mírou. V dávných dobách, v minulém století, kdy ještě žádný internet nebyl, jsme ale již tenkrát toto pravidlo v jednom výpočetním středisku dodržovali: kdykoliv se otevírala nějaká láhev, musel u toho vždy být náš kolega Míra, tedy Mirek. A hlavně, pokud pijete, pak podporujte české výrobce. Mají totiž značné odbytové problémy, zejména s vývozem k našim bratrům na Slovensko i do Polska. Tamní politici se totiž rozhodli podpořit své domácí producenty zákazem dovozu z Česka.
7.10.2012 12:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.