Volba prezidenta: pěšky jako za vozem.

Nerad bych ve vás vzbudil pocit, že nejlepší bude našeho třetího prezidenta nevolit. Jistě máte ale stejně jako já dojem, že vybrat si bude těžší než výběr dobrého a bezpečného rumu pro vánoční pečení. I když: zvolíte-li kohokoliv, nehrozí vám slepota a smrt už vůbec ne.

V každém případě zodpovědného občana ochotného jít do volební místnosti přepadne zoufalství při pohledu na kandidáty a kandidátky. Zkusme si je trochu rozebrat, tedy ty, kteří mají jakous takous šanci uspět.

Jan Fischer prý vede podle jistých "nezávislých" průzkumů. Tento neskonale nudný "nepolitický" bývalý statistik bez jiskry v oku, bývalý prozatímní předseda vlády a bývalý dlouholetý komunista má nepochybně šanci, protože jej budou volit někteří komunisti (byl u nich posit o hlasy) a jejich sympatizanti, stejně tak někteří socani, kterým nejde "mladý" Dienstbier pod nos a pak všichni váhalové. Ti poslední proto, že jim připadá jako neškodný mamlas, který snad nebude zviditelňovat stát loupežemi drahých per a nepřetržitou kampaní proti oteplování země. S přihlédnutím k bruselskému protektorátu, který bude ctít a podporovat, bychom jej mohli přirovnat k "válečnému" prezidentovi protektorátu Böhmen und Mähren Háchovi.

"Milouš" Zeman, ta stará onuce české politiky, má samozřejmě něco jako jiskru v těle. Když nakloní hlavičku na stranu a pronese nějakou lidem oblíbenou pitomost, může přesvědčit nemalý počet voličů, že když už nic, aspoň bude sranda. Hlasy nespokojenců z řad socanů má jisté a možná se bude líbit více komunistům než nezáživný a nečitelný Fischer.

Karel Schwarzenberg: jeho Jasnost by byl možná docela dobrý jako šlechtický kandidát v případě, že bychom si volili českého krále. Měl by velkou šanci, když by zůstalo při starém a volil by jej parlament. Jeho mezinárodní kontakty by jistě pomohly, vždyť je jedním z vyvolených nadlidských bytostí zvaných na každoroční sjezdy vládců planety patřících do spolku Bilderberg. Jenže to mu při přímé volbě spíše uškodí.

Tomio Okamura je černým snem všech politických náčelníků a kmotrů. Kde se vzal, tu se vzal jako z nějaké pitomé pohádky človíček, něco jako chytrá horákyně: napůl Čech a napůl Japončík, který si vlastním přičiněním vydělal slušné peníze a jak se zdá, tak jako podnikatele ho rozčiluje, jak se tady rozkrádají státní peníze a vůbec jak se tenhle stát blbě řídí. Dnes je už senátorem a tak má docela velkou šanci to vyhrát, pokud jej ovšem naše soudy připustí vůbec kandidovat pro údajné nedostatky v petičních listinách. Je totiž nebezpečným populistou a profesionální politici nechápou, proč žádá takové blbosti, jako je osobní, hmotná i trestní odpovědnost veřejných činitelů, posílení přímé demokracie a odvolatelnost politiků.

Vladimír Franz, ten lehce nesmělý potetovaný filozof, úspěšný hudební skladatel, docela slušný malíř a profesor na AMU překvapil v podstatě celý národ a většina lidí žasne nad tím, že nasbíral 88 tisíc podpisů pro svou kandidaturu, aniž se o to nějak zvlášť přičinil. Podobně jako Okamura může získat nečekané množství hlasů z prostého důvodu: my Češi, ale i Moravané včetně Slezanů máme dosti zvrhlou povahu a jsme schopni zcela neracionálního jednání, pokud se tím můžeme opravdu řácky pobavit. Jen si vzpomeňte, koho jsme si vybrali v anketě Největší Čech: údajně neexistujícího Járu Cimrmana. V každém případě budou Franze volit studenti jako formu protestu "Proti všem". A možná se k nim přidají i docela normální "slušní" lidé jen proto, aby to těm "nahoře" zavařili a také "pro srandu králíkům". Čtěte FRANZIN - prezidentský nadčasník.

Každopádně Vladimír Franz vede žebříček kandidátů v anketě, kterou zorganizovala na netu MF. Následuje Jeho Jasnost, báťuška Zeman a Okamura. Nudný Fischer je až na pátém místě. O ostatních kandidátech nemá smysl hovořit. Upřímně řečeno nechápu, jak je mohlo napadnout jít do předem prohrané bitvy. Pokud snad vypadne díky správnímu soudu Okamura, má Franz opravdu velkou šanci to vyhrát. Konečně by se naše republika dokonale zviditelnila po celém světě jako země, ve které se dobře daří nejen gayům a lesbám, ale i barevným včetně těch potetovaných od hlavy k patě. Pokud to Franz vyhraje, těším se na jeho státní návštěvu Nového Zélandu, kde si jistě s Maory zatancuje tanec Haka. Ti budou ale čumět!
4.12.2012 15:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.