Globalizovaný vánoční dárek.

Od blíže neidentifikované vánoční či novoroční návštěvy se k nám do obyčejné české rodiny dostal jeden neobyčejný dárek. Byl ve tvaru vánoční komety upletené z proutí zavekované spolu s obsahem do igelitu. Staré české úsloví praví, že darovanému koni se na zuby nemá hledět. Přesto jsem při pohledu na sušené ovoce a další plody podlehl zvídavosti a podíval se na nálepku označující tento produkt. Měl jsem jisté podezření, že obsah nejspíše nepochází z českých zahrad, leč skutečnost překonala moje očekávání. Posuďte sami, co všechno tato nenápadná ošatka o hmotnosti 400 g obsahovala a odkud to bylo:

  • rozinky, země původu Čile (pravděpodobně se jedná o Chile)
  • švestky sušené, vypeckované, chemicky konzervované, konzervant E202. Upozornění: švestky mohou obsahovat zbytky pecek. Země původu Francie,
  • datle sušené, vypeckované, země původu Alžírsko. Upozornění: datle mohou obsahovat zbytky pecek.
  • přeslazené ovoce (brusinky sušené, cukr, slunečnicový olej), země původu Kanada.
  • marcipán bílý, růžový a zelený 18% (cukr, mandle, stabilizátor E420, kyselina citronová E330, invertáza, zahušťovadlo E486, barviva E104, E124 mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí, E133), země původu Nizozemí.
  • jádra suchých skořápkových plodů 4% (blanšírovaná jádra mandlí, země původu USA. Jádra vlašských ořechů, země původu Ukrajina - radioaktivitu jsem nezkoumal.
  • mohou se vyskytovat stopy arašídů, jiných ořechů, soji (neví se, zda GM), lepku a mléka.

Je úchvatné si jen představit, kudy musely ony veskrze přírodní produkty procestovat po světě, než se dostaly do skromné slovenské vísky Hlohovec, kde sídlí společnost s ručením omezeným Vetter Slovakia, která je vlastněná z 96% firmou Landgard Vetter, s. r. o., Slovenská republika a patří do více méně německého spolku firem THE FRESH COMPANY, aby se pak úhledně zabalené ještě povozily na silnicích a dálnicích Slovenska a České republiky a konečně přistály u nás doma na stole.

Ty tisíce kilometrů nalétané letadly ve vzduchu, uplavané na moři, proježděné na silnicích a železnicích celého světa si nedovedu ani představit, natož odhadnout. V každém případě uhlíková neboli ekologická stopa tohoto celkem nepatrného "zdravého" produktu je ohromující. Právě podobné "výrobky" by se měly stát terčem útoků ze strany všech těch ekologických aktivistů, kteří se tu přivazují ke stromům a jindy k závorám atomových elektráren. Pravdou je, že se někteří z nich trochu snaží. Ale nikde žádné demonstrace proti zbytečnému převážení nejen potravin z jednoho konce světa na druhý a zpět. Jen samé "projekty", proklamace a výzvy na internetu. Skutek utek.

Závěrem se zkuste podívat na video, které v animaci předvádí jeden den osobního a nákladního leteckého provozu na celé zeměkouli. Je to úchvatné a děsivé zároveň! A jak bude taková animace vypadat, až dojdou světové zásoby nafty? Jenoduše: všude bude jen tma.
3.1.2013 17:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.