Řízení o velezradě Václava Klause zastaveno.

ÚSTAVNÍ SOUD ZASTAVIL ŘÍZENÍ O VELEZRADĚ BÝVALÉHO PREZIDENTA VÁCLAVA KLAUSE. Ústavní soud, Brno, 27. března 2013, TZ 18/13 (aktualizováno dne 28. března o odlišné stanovisko soudkyně Ivany Janů)

Žalobou doručenou Ústavnímu soudu dne 5. 3. 2013 se domáhal Senát Parlamentu ČR, aby Ústavní soud nálezem vyslovil, že se prezident republiky žalovanými skutky dopustil velezrady. Konkrétně se jednalo o skupinu pěti skutků, které měly zakládat deliktní jednání prezidenta republiky, a to – shrnuto –
(1.) nedovršení ratifikace Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění čl. 136 Smlouvy o fungování EU, pokud jde o mechanismus stability v eurozóně, s jehož ratifikací vyslovily souhlas obě komory Parlamentu, dále
(2.) byla prezidentu vytýkána nečinnost při obsazování postupně uvolňovaných míst soudců Ústavního soudu,
(3.) vyhlášení aboliční části amnestie,
(4.) nerespektování soudního rozhodnutí ve věci návrhu na jmenování někdejšího justičního čekatele JUDr. Petra Langera, Ph.D. soudcem, a konečně
(5.) byla prezidentu republiky vytýkána nečinnost při ratifikaci Dodatkového protokolu k Evropské sociální chartě.

Plénum Ústavního soudu v usnesení vyšlo primárně z účelu žaloby a tohoto řízení a upřednostnilo jejich kvazitrestní povahu. Podle Ústavního soudu jde o instituty, které se týkají odpovědnosti prezidenta za ústavní delikt. Účelem tohoto typu řízení není podávat žalobci výklad objektivního ústavního práva, ale toliko rozhodnout o tom, zda se prezident dopustil či nedopustil deliktního jednání, které dosahuje intenzity velezrady. Navíc primárním účelem je zbavit prezidenta úřadu, aby nemohl nadále poškozovat či ohrožovat zájmy státu. V situaci, kdy již daná osoba není v této ústavní funkci, tento hlavní smysl řízení nepřichází do úvahy.

Celý text usnesení Ústavního soudu je k dispozici zde. [PDF, 234,13 kB]].

Tento výsledek pokusu znemožnit Václava Klause politicky a kromě jiného jej i zbavit možnosti se v budoucnu ucházet opět o funkci prezidenta, se tedy nezdařil. Co se dozajista povedlo, bylo zviditelnění České republiky jako země, kde je prezident jistou částí obyvatelstva a zejména pak některými "významnými" politiky v čele s ČSSD považován nejen za exota kradoucího v televizním přenosu propisky, ale i za člověka, který údajně zrazoval republiku jako prezident a byl označen jistou částí politiků jako velezrádce. Česko se tak definitivně zařadilo mezi pochybné státy, u kterých není jisté kdo právě vládne a zda ten či onen politik je oprávněný za stát jednat a podepisovat mezinárodní závazné smlouvy. Jsme tedy definitivně zařazeni mezi tzv. banánové republiky bez ohledu na fakt, že u nás se banány pouze sázejí do fotbalových branek.

Můžeme ale očekávat, že náš jistou částí národa i politiků milovaný vůdce národa, náš nepřekonatelný mistr bonmotů (bonmot = rádoby vtipný výrok sloužící k pobavení prostého lidu) a v poslední době i prezident Miloš Zeman nás opět vytrhne z naší nízkosti a vrhne nás zpět do Evropy. Vše započne vytažením vlajky EU na jeden ze stožárů před vchodem na druhé nádvoří pražského hradu. Očekává se účast mistra přežití mezi evropskými politiky, veleváženého pana José Manuel Durao Barroso, předsedy evropského komisariátu. Tento bývalý předseda strany PCTP-MRPP (Portugalská komunistická strana pracujících - Revoluční hnutí strany proletariátu) na Pražském hradě se slzou v oku vzpomene na chvíle, kdy odtud vládli českoslovenští komunističtí prezidenti. Doufejme, že vlajka bude řádně hradním vojskem vztyčena. Dvanáct hvězd v kruhu totiž svádí k řadě chybných postupů, například vlajka vzhůru nohama, chybná vlajka s pootočenými hvězdami a jiné zmaty. Před vztyčením by bylo vhodné a žádoucí, aby Zeman i Baroso vlajku políbili společně, Zeman nejlépe v pokleku s pravicí Barosovou na rameni, aby se tak zdůraznila váha protektorátu EU nad naším státním územím.

Na závěr: jste všichni srdečně zváni na protestní demonstraci pořádanou Stranou svobodných občanů dne 3.4.2013 od 10:30 hodin na Hradčanské náměstí, kde můžete nadávat svobodně oběma pánům a podepsat petici proti vyvěšování vlajky EU.
31.3.2013 16:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.