Koryta v budoucí vládě ČSSD rozdělena.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka 25.4.2013 informoval náš lid a celý svět včetně Politického grémia ČSSD o změnách, které po sjezdu ČSSD provedl jako vůdce a pán nad osudy socanů ve stínové vládě hlavní opoziční strany.

K tomu s patřičným důrazem uvedl: "Hlavním úkolem stínové vlády bude příprava volebního programu ČSSD, včetně opatření pro prvních 100 dnů případné sociálně demokratické vlády a přirozeně také kritika činnosti dosluhující vlády Petra Nečase."

Stínová vláda bude podle rozhodnutí Bohuslava Sobotky působit až do vítězných voleb v následujícím složení jako vláda prozatímní. Po volbách se uvidí, kdo obstál a kdo padne pod stůl. A tu je máme, šikuly:

Bohuslav Sobotka, premiér
Zahraničí: Lubomír Zaorálek, místopředseda PS
Vnitro: Jeroným Tejc, předseda Poslaneckého klubu ČSSD
Zemědělství a venkov: Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje
Obrana: Jan Hamáček, místopředseda PS
Zdravotnictví: Svatopluk Němeček, ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě (místo Jana Žaloudíka)
Školství: Marcel Chládek, senátor
Místní rozvoj: Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje (dříve životní prostředí)
Mluvčí pro sport a mládež: Petr Hulinský, poslanec, člen výkonného výboru Českého olympijského výboru (dříve místní rozvoj)
Doprava: Milan Chovanec, hejtman Plzeňského kraje
Spravedlnost: Jiří Dienstbier, senátor Průmysl: Milan Urban, předseda Hospodářského výboru PS (nahradil Petra Kajnara)
Finance: Jan Mládek, předseda Národohospodářské komise ČSSD
MPSV: Roman Sklenák, poslanec PS (nahradil Ivanu Stráskou)
Kultura: Ivan Krejčí, divadelní režisér, umělecký šéf komorní scény Aréna v Ostravě (nahradil Vítězslava Janáka)
Mluvčí pro vědu a výzkum: Alena Gajdůšková, místopředsedkyně Senátu
Životní prostředí: Vladimír Špidla, ředitel Masarykovy demokratické akademie (dříve mluvčí pro evropské záležitosti)
Mluvčí pro lidská práva a rodinu: Michaela Marksová-Tominová, expertka na vzdělávání
Po vtákách má Marie Benešová, dříve určená jako mluvčí pro boj s korupcí a mezi stíny ČSSD se nedostal ani Jozef Regec, dříve mluvčí pro oblast sportu.

V tiskové konferenci k tomu upozornil, že členství ve stínové vládě automaticky neznamená ministerský post. "Nechci spekulovat o tom, co bude za rok. Teď je pro sociální demokracii důležité shromáždit dostatečnou podporu pro to, abychom vyhráli volby, a k tomu má pomoct stínová vláda. Stínová vláda není vstupenkou do vlády," zdůraznil Sobotka.

Pokud vše dopadne, jak si Sobotka vysnil během bezesných nocí, máme se na co těšit mimo jiné například v oblasti životního prostředí. Všemu lidu známý "Nemo" Vladimír Špidla jistě zatočí se všemi, kteří nebudou ochotně aplikovat do našeho právního systému všechny pitomosti vylíhnuté v hlavách bruselských úředníků. "Neměl by se vracet člověk, který je symbolem neúspěchu," připomněl jeden z členů nejvyššího rogánu strany Špidlovo tragické účinkování ve funkci premiéra a jeho odchod v roce 2004, kdy se sociální demokracie octla na dně preferencí voličů a následně zcela propadla ve volbách do Evropského parlamentu.

Špidlovu nominaci přivítali nadšeně ekologičtí aktivisté, zejména z hnutí Duha: "Vladimír Špidla je možná pro někoho překvapivá zpráva, ale velmi dobrá volba na stínového ministra životního prostředí. Spojuje tři velké přednosti: myslí dopředu, má sociální cítění a dobrý rozhled po světě," uvedl v tiskovém prohlášení programový ředitel hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Špidla je známý mistr slova, který často konkuruje svými výroky našemu milému prezidentovi Zemanovi. Jeho nasazení ve vládě stínů je o to veselejší událostí díky tomu, že před druhým kolem prezidentských voleb prohlásil pro Týden.cz se svým smyslem "myslet dopředu":"Jakkoliv to zní paradoxně, myslím, že podpora Karla Schwarzenberga je výhodnější, protože on je jasný protivník, nemá schopnost narušit strukturu levice a její mobilizaci. Miloš Zeman je zatížen tisíci různými vztahy na levici, má jasný cíl sociální demokracii oslabit. Vždy tak jednal. Nevím, co bychom měli dělat. Chceme-li vyhrát volby, tak lepší východisko bude jako prezident Karel Schwarzenberg."

A přesto byl Sobotkou nominován jako budoucí pán lesů vod a strání. Prostě Špidla z jakýchsi záhadných důvodů nikdy neskončí na úřadu práce. Vždy se pro něj něco výnosného najde. Že by věděl něco zajímavého například na Sobotku? Spíše to ale vypadá, že bude sloužit pro budoucího mladého a nezkušeného předsedu vlády jako lokaj, který otevírá dveře do Bruselu. Jak Špidla uvedl na svých stránkách v době jeho neúspěšného pokusu se státi senátorem:"Posledních pět let jsem pracoval v Evropské komisi, která by se dala přirovnat k „vládě“ Evropské unie. Odpovídal jsem tam za věci, které lidi tíží nejvíc: zaměstnanost, důchodový systém a rovné příležitosti. V Evropské komisi mám řadu přátel a spolupracovníků. Myslím si, že by to pro vás byla cenná vazba." Přejme tedy Vladimírovi, aby jej v jeho budoucí roli ministra žádná vazba nepotkala.
27.4.2013 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.