Error 1606 - nejde vám nainstalovat Java nebo Reader?

Všeobecně proklínaná chyba 1606 ve Windows (Nelze získat přístup k umístění v síti - velmi klamavá hláška!) je způsobená nesrovnalostmi v registru a tím pádem nejde nainstalovat nejen Java, ale i například tolik potřebný Adobe Reader. Tato chyba má pradávnou historii a vyskytuje se již od dob starodávných Windows 98 respektive při upgrade na XP. Po celou dobu se patáliemi způsobenými tím, že řada programů třetích firem při instalaci nemůže najít či získat přístup do některého adresáře/složky zabývá samozřejmě i firma Microsoft, která nese hlavní odpovědnost.

A tak při hledání rady jak se s chybou 1606 vypořádat narazíte na řadu návodů jak od MS tak i od řady kutilů či odborných poradců. Jen na serverech všeho druhu Microsoftu najdete neuvěřitelných 6790 rad a doporučení! Většinou je dávána vina instalaci různých programů třetích firem včetně Norton Antiviru.

Někdy někomu tyto rady zaberou (odinstalování a nová instalace), často spíše nikoliv a uživatelé si zoufají, jak je patrné z řady diskusních fór na toto téma. Prakticky totiž neexistují na světě dva zcela totožné počítače a to ani v učebnách. Většinou se chyba 1606 týká chybně nastavené systémové proměnné AppData definující jméno složky, ve které si mohou programy vytvářet podsložky pro svoje specifické soubory. Nastavení lze zkontrolovat i změnit volbou Ovládací panely, Systém, Upřesnit nastavení systému, Proměnné prostředí. Proměnná APPDATA by měla obsahovat ve W7 hodnotu %USERPROFILE%\AppData\Roaming.

Nebudu zde podrobně rozebírat a komentovat ta doporučení, která vedou či spíše často nevedou k odstranění této chyby. Mě osobně nic z těch 81 600 návodů či nejistých rad nepomohlo. Cokoliv jsem provedl, vždy se chyba objevila znovu. Například i při pokusu odinstalovat regulérně přes Ovládací panely. Pomohlo nakonec jen drastické odinstalování staré verze - v mém případě Javy - pomocí programu Revo Uninstaller (30 denní bezplatná verze) a následná instalace Javy. Že jsem nebyl sám, kdo tuto patálii řešil právě tak napovídá 963 vygooglovaných odkazů.

Tyto a jiné potíže až maléry pronásledující nebohé uživatele personálních počítačů po celém světě jen nasvědčují, jak nedokonalé výrobky jsou dávány často za nemalé peníze na trh softwaru a to počínaje samotným operačním systémem. Po těch letech, které jsem strávil jen s Windows od roku 1985 bych očekával, že ty dnešní by mohly být natolik dokonalé, že by se vypořádaly s jakoukoliv patálií způsobenou zdánlivě nevinnou instalací nějakého programu.

Nic takového se ale neděje ani dít nemůže. Tím, že jsme vymysleli počítače, jsme jen přispěli ke zvýšení chaosu či chcete-li entropie a to nejen v informatice. Zatímco první počítače měly jen jediného tvůrce, který jej nejen sestavil, ale napsal i operační systém a uživatelské programy, dnes se na vytváření operačního systému a všech dalších programů účastní desetisíce více či méně schopných programátorů. Jejich práce je jen chabě koordinována a výsledek podle toho vypadá. Je zázrakem, že se celý počítačový a internetový systém dosud zcela nezhroutil. Dá se však očekávat, že ke kolapsu dojde velice brzy. Protože počítače mohou být jen tak chytré, jak jsou jejich tvůrci. A člověk je, jak známo, tvor nepříliš inteligentní, pokud je označován za genia, je tu nebezpečí šílenství či jiné duševní poruchy a neomylnost, ve kterou jsme doufali u počítačů, ta není lidem vlastní ani trochu.

Někteří z nás ještě stále doufají, že se podaří sestavit počítač disponující umělou inteligencí. Informatik Alan Turing v roce 1950 ve svém článku „Computing machinery and intelligence“ stručně řečeno tvrdí, že za inteligentní můžeme stroj prohlásit, nerozeznáme-li jeho lingvistický výstup od lingvistického výstupu člověka. Pak se ale nemáme na co těšit! Jen si poslechněte ty bláboly, které často pustí do světa i ti nejinteligentnější obyvatelé tohoto světa a to nemluvím o politicích, kteří tento svět řídí. Počítače s umělou inteligencí by tak jen rozšířili jejich řady. Je sice zábavné si povídat už i dnes s počítačem, ale taková debata nevede k ničemu novému. Nu což, zkuste si to sami. Až na vás přijde deprese, zkuste to s Elizou. Více o Elize zde. Jistá naděje ale svítá v oboru automatizovaného překladu, který už dnes docela obstojně funguje zejména u technických textů. Na překlady básní si ale ještě budeme muset počkat. Pokud vám ale vyhovuje dada, můžete to zkusit už teď.
9.5.2013 11:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.