Bude hlavním telefonním operátorem Česka čínská státní firma?

Zaujal mě zajímavý článek Rostislava Kocmana nazvaný Proč PPF koupila českou a slovenskou Telefóniku? Nejspíše netušíte, že většinovým vlastníkem Telefóniky již nejsou Španělé. To, že je firma nyní v českých (?) rukou by nás mohlo potěšit. R.Kocman ale dovozuje, že nejspíše v dohledné době prodá "skupina" PPF Telefóniku buď do Ruska nebo do Číny. Po převzetí ČSA Korejci by to byla další asijská firma, která by se dostala se svými aktivitami na území EU. Rusové mají ovšem stejné úmysly.

R.Kocman uvádí: "Dalším důvodem, proč si koupit českou Telefóniku za více, než je podle analytiků adekvátní, může být fakt, že už pro ni máte budoucího kupce. Kupce, který si ji teď nemůže koupit sám, protože by mu to úřady nepovolily nebo by mu to nemohly legálně zakázat, ale mohly by mu naházet tolik klacků pod nohy, že by ho jakýkoliv zájem o koupi přešel.
Bavíme se samozřejmě o ruských a čínských společnostech a o bezpečnostních rizicích. Zejména čínské společnosti by strašně rády chtěly na evropský trh, ale nikdo tady na ně není zvědavý. Zatím. S ruskými společnostmi je problémů méně, ale ani ty nemají na růžích ustláno a možnost koupit si evropského telekomunikačního operátora, který poskytuje služby státní správě, je jím v současnosti také zapovězena.
"

Já osobně jsem již pana Kelnera předběhl a jsem připraven: používám totiž jako klient zmíněného operátora čínský chytrý mobil Huawei Y300 a jsem s ním velice spokojen. Nijak mě nepohoršuje představa, že kromě firmy Google (Android) bude moje mobilní aktivity sledovat i čínská 2PLA/MSS nebo ruská GRU/SVR. Neplánuji totiž žádný převrat. K němu dojde v blízké budoucnosti nenápadně, aniž si toho nějak v dnešním globalizovaném světě povšimneme. Záleží to jen na tom, kdo si nás koupí. S ohledem na asijské aktivity skupiny kolem pana Kelnera sázím spíše na Asii.

Mladým nezadaným mužům doporučuji si opatřit už nyní čínskou manželku. Nebo přece jen ruskou? S tou by nebyl takový problém se domluvit. I když v dnešním na angličtinu zcela orientovaném světě by to neměl být problém. Já bych volil spíše číňanku. Jsou prý poslušnější a nepijí vodku po litrech.
9.12.2013 12:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.