Obama blahopřál Jihoafričanům k dosažené svobodě.

Americký president Barack Obama ve svém projevu na velkolepé tryzně věnované zemřelému bývalému prezidentovi Jihoafrické republiky Nelsonu Mandelovi jej několikrát jmenoval jeho kmenovým jménem Madiba. Možná záměrně ale spíše nechtěně tak upozornil na hlavní problém současné Afriky: kmenové uspořádání. Příchodem evropských, především pak britských kolonistů byl tento systém vládnutí téměř rozvrácen, ale po jejich odchodu se k němu afričané vracejí. Bohužel má spíše formu organizovaného zločinu. "Vychvalovat kohokoli je těžké, ale je to ještě těžší v případě giganta historie, který dovedl jeden národ ke spravedlnosti," řekl Obama o Mandelovi.

O tom, zda panuje v dnešní Jihoafrické republice spravedlnost lze s úspěchem pochybovat. Někteří komentátoři i cestovatelé do JAR dokonce uvádějí, že v zemi panuje nenávist k "bílým" všeho druhu, zejména pak k těm farmářům a podnikatelům, kteří to ještě nevzdali a neopustili zemi. Nemá cenu o tom spekulovat a dohadovat se, jak se v JAR osvobozené od apartheidu dnes žije. Podívejme se, co radí naše ministerstvo zahraničí případným turistům:

Je nutno počítat s vysokou mírou kriminality, zejména v centrech větších měst. Nedoporučují se návštěvy satelitních sídlišť u velkoměst, procházky v osamělých místech a v centrech měst v podvečerních a večerních hodinách. K přepadením může dojít i v luxusních čtvrtích, kde mohou operovat organizované kriminální gangy. Turisté jsou častým cílem násilné trestné činnosti, proto je vhodné na sebe neupozorňovat nošením cenností (šperky, hodinky, fotoaparáty atd).

Při cestách autem se doporučuje držet se hlavních cest, cestovat vždy jen v uzamčeném autě a okna auta spouštět max. do třetiny. Nedoporučuje se zastavovat na opuštěných místech nebo cestovat po vedlejších silnicích po setmění. Pro oddech a občerstvení je vhodné využívat čerpacích stanic pohonných hmot. Rovněž není bezpečné zastavovat stopařům nebo u auta s poruchou, jež může být fingovaná. Fingovaná může být i dopravní nehoda (objevují se případy osob ležících na silnici, které fungují jako „volavky“). V JAR dochází k přepadení vozů i na rušných křižovatkách v centru měst. Útočníci většinou rychle rozbijí okno o odcizí cenné předměty (taktika „smash and grab“). Z tohoto důvodu doporučujeme uložit všechny věci vždy do kufru vozidla. Na viditelném místě by neměl být ani mobilní telefon. Doporučuje se vždy ručně zkontrolovat uzavření vozidla, protože v JAR se šíří případy zamezení dálkového uzamknutí vozu rušícími zařízeními. Ke krádežím může dojít i na parkovištích u velkých nákupních středisek.(Pramen).

Pan Verner na svém blogu uvádí něco podobného: ...co se v Jihoafrické repulice děje, není o rase. Není to o barvě pletí, není to o tom, že tato zvěrstva jsou páchána černochy. Je to, jako ostatně vždy, o mentalitě. A mentalita černochů v Jihoafrické republice je taková, že mají na svědomí takřka 100% všech těchto znásilnění. Bílé obyvatelstvo je v JAR soustavně vystavováno přímému teroru ze strany černochů. Podle vládní agentury Medical Research Council znásilnil každý čtvrtý muž v JAR za svůj život minimálně jednu ženu. Pro nás a pro naši evropskou mentalitu jsou taková čísla otřesná a jen stěží uvěřitelná. Pro mentalitu černochů v Jihoafrické republice se však očividně jedná o něco zcela normálního. Musíme si však uvědomit, že tato zvěrstva jsou v JAR páchána na běloších, potomcích evropanů, kteří tyto události vnímají stejně, jako je vnímáme my. Není proto divu, že spousta bělochů v JAR považuje svůj život za jakousi každodenní hru o přežití. Běloši jsou napadáni všude - ať už se jedná o bělošské faráře, přepadávání a bití na veřejných místech ve dne, či o kradení aut přímo za "provozu". Pokud v JAR nejezdíte se zamčeným autem, koledujete si o "průser". (Pramen).

Některé z mnoha rad amerického ministerstva zahraničí pro americké turisty směřující do Jihoafrické republiky informace pana Vernera potvrzují a byly pravděpodobně inspirací i pro výše uvedené rady našeho MZ:
Jižní Afrika má také nejvyšší hlášený výskyt znásilnění na světě. Cizinci nejsou specifickým cílem, ale některé turistky se již staly obětí znásilnění. Obětem násilných trestných činů, zejména znásilnění, se důrazně doporučuje, aby ihned vyhledali lékařskou pomoc, včetně antiretrovirové léčby proti HIV / AIDS. Informace o tom, jak získat co nejrychleji tuto léčbu získáte na nejbližším americkém konzulátě.

Trestná činnost, jako je například napadení, ozbrojené loupeže a krádeže, je zvláště vysoká v oblastech kolem určitých hotelů a veřejné dopravy v centrech zejména ve velkých městech. Krádež cestovního pasu a jiných cenností se s největší pravděpodobností stávají na letištích, autobusových terminálech a železničních stanicích. Nemalý počet amerických občanů bylo okradeno při násilných útocích na příměstské vlaky a metra, a to zejména mezi Johannesburgem a Pretorií.
Cestující by rovněž měli snažit vyhnout se používání bankomatů po pracovní době, na ulici, nebo ve vzdálených lokalitách.

Zločinci také používají komerční výbušniny s cílem vyhodit do povětří bankomaty v Jižní Africe. K útokům došlo zejména v časných ranních hodinách v odlehlých a izolovaných oblastech, i když některé útoky se konaly u čerpacích stanic a obchodních komplexů.

Carjacking a krádeže věcí z automobilů zůstávají vážným problémem. Dveře automobilu by měly zůstat zamčené a okna vytažená za všech okolností. Motoristé se vyzývají, aby skryli tašky, mobilní telefony a jiné cennosti z dohledu za všech okolností a aby byli velmi opatrní, když se blíží křižovatka. "Smash and grab" krádeže jsou běžné v celé jižní Africe, zejména v městských oblastech, na semaforech, a na dálničních odpočivadlech. Zločinci často vystupují jako prodejci zboží nebo žebráci, chodí mezi řadami vozidel čekajících na křižovatce a prohlížejí vnitřek vozu se zaměřením na cennosti. Jakmile je cenný předmět identifikován, pachatel rychle rozbije okno a vytáhne vybraný předmět ze sedadla a dá se na útěk často dříve, než může řidič zjistit, co se stalo. V jiných případech jednotlivec (nebo dva pracující v tandemu) mohou naznačovat řidiči že má defekt pneumatiky nebo jiný problém a čekají až řidič zastavit aby mu pak při jeho nepozornosti ukradli na sedadle položené cennosti. (Pramen).

Tak teď už víte, na co si dát pozor při vaší obchodní či soukromé cestě do země, která za dob vlády komunistů v Československu byla vysněnou zemí emigrantů, kterým se tam díky svému vzdělání a také i barvě pleti dařilo dobře zakotvit. Dnes je ale už všechno poněkud jinak.
12.12.2013 19:10 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.