Žijeme si jako prasata v žitě. Nebo ne?

České veřejnoprávní radio placené občany zvláštní daní vypustilo do světa toto překvapující zjištění:
"V Česku je výrazně levněji ve srovnání s evropským průměrem.
Život v Česku je v porovnání s průměrem života v Evropské unii o dvě pětiny levnější. České ceny dosahují 59,4 procenta evropského průměru a jsou například nižší než slovenské či chorvatské. Srovnání cen z roku 2014 přinesl v aktuálním vydání časopis Statistika&My. Jak ale ČTK sdělil hlavní ekonom Deloitte David Marek, dlouhodobě se ceny v České republice budou evropskému průměru přibližovat. Česko patří v Evropě mezi šest zemí s nejnižšími cenami. Levněji než v tuzemsku je v Litvě, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Bulharsku. Ceny v Rumunsku a Bulharsku jsou dokonce pod polovinou průměru EU. Na Slovensku je život dražší než v Česku, ceny tam dosahují 63,4 procenta evropského průměru. Potraviny jsou na Slovensku sice levnější než v Česku, bydlení, dodávky energií a voda tam však vyjde dráž. I v porovnání s Chorvatskem se v Česku žije levněji. Ceny v této zemi, kam řada Čechů vyjíždí trávit letní dovolenou, představují 62,6 procenta průměru EU. Ze zemí EU se žije nejdráž v Dánsku a Švédsku, kde ceny evropský průměr překračují o téměř dvě pětiny. Nejvíce se ale v Evropě prodraží pobyt ve Švýcarsku a Norsku, kde ceny překračují evropský průměr o tři pětiny. "

Uvedený intelektuální výron pracovníků Českého rozhlasu čerpá z důvěryhodného zdroje. V časopise Statistika&My vydávaném Českým statistickým úřadem skutečně byla taková informace o našem blahobytu zveřejněna v březnu 2016. Její autor, jakýsi Lukáš Kučera z oddělení svodných analýz ČSÚ nepochybuje na základě komparativní analýzy o tom, že kdo chce žít levněji, měl by emigrovat do Česka. Pan Kučera ale zapoměl uvést podstatnou informaci: muselo by se například jednat o italského důchodce, který by si s průměrným důchodem 30 807 Kč měsíčně skutečně pomohl. Jak by ne, když průměrný český důchod činí pouhých 10 692 Kč! (pramen) Nejlépe by se ovšem měl v Česku důchodce lucemburský s důchodem 80 000 Kč nebo řecký chudák důchodce, který ještě nedávno pobíral průměrně 43 200 Kč měsíčně.

Je neuvěřitelné, že si Český rozhlas dovolí hlásat takovou děsivě klamající informaci. Pravděpodobně se jedná o tradici pocházející z dob socialismu, kdy jsme podobné oslňující zprávy o chudých obyvatelích západních zemí mohli poslouchat z téže hlásné trouby. Při uvádění vysokých cen zboží na západě se stejně jako dnes "zapomělo" na výši příjmů těchto západních chudáků. Průměrná mzda v Německu se dnes pohybuje kolem 93 000 Kč, v Česku je to kolem 26 000 Kč. Ve světle takové informace je jasné, že si jako prase v žitě nežijeme, jen nás Český rozhlas společně s Českým statistickým úřadem má za idioty.

>>> [Trvalá adresa článku.] 21.4.2016 10:30

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.