BREXIT ještě neplatí!

Naprostá většina médií a zejména politiků všech druhů zcela opominuli fakt, že podle britských zákonů má výsledek referenda o vystoupení VB z EU jen význam poradní! Teprve parlament musí na základě takového "lidového" doporučení hlasovat o tom, zda opravdu hodlá VB z EU vystoupit. Zdali se to stane, zatím ale nic nenasvědčuje. Unijní představitelé se naopak usilovně snaží přinutit Camerona k onomu závažnému prohlášení, požadavku zahájit vystoupení VB z EU podle článku 50 Lisabonské smlouvy. Proč tak spěchají? Mají zejména Němci nějaké zvláštní důvody k tomu, aby VB z EU skutečně vystoupila a to co nejdříve?

Důvody jsou celkem zřejmé a zřetelné: poté, co VB nebude členem EU přejde veškerá skutečná moc v Unii na Německo a tak se uskuteční onen dávný německý sen o třetí Říši, o ovládnutí celé Evropy. Pak už zbývá jen několik kroků k ovládnutí nejen celého Balkánu, ale i Běloruska a Ukrajiny. Tentokrát se snad ale na Moskvu nepotáhne...

Je jisté, že do těchto německých plánů se účast VB jaksi nehodí. Tím, že se těch "zpropadených Anglánů" my, občané Evropské unie, zbavíme, vznikne nám už jen jeden nepatrný problém: jak se zbavit té nechutné angličtiny, která se tak zcela nelogicky stala úředním jazykem EU. Nejlepší bude prostě nenápadně přestat vydávat oficiální dokumenty EU v anglickém jazyce a soustředit se na osvědčenou němčinu a francouzštinu, občas, aby se neřeklo i italštinu.

Jak to ovšem ve skutečnosti dopadne, není jisté. Podivné je, že se o nutném potvrzení výsledků referenda britským parlamentem nijak zvlášť v médiích nepíše, snad kromě článku Stephana Lendmana nazvaném Brexit Referendum Is Non-Binding. UK Parliament Not Voters has Final Say. Podobně popisuje situaci i David Allen Green v článku Can the United Kingdom government legally disregard a vote for Brexit?.

Také labouristický poslanec David Lammy vyzval parlament, aby "zastavil toto šílenství" a hlasoval proti rozhodnutí z referenda opustit Evropskou unii. Nejspíše proto, že si je vědom této možnosti, jak nemastný neslaný výsledek referenda odmítnout a nejspíše nechat hlasovat Brity ještě jednou, doopravdy, nebo to nechat plavat. O tom, jak to vlastně s platností referenda je, popisuje stávající situaci The Guardien v článku Is the EU referendum legally binding?.

Přestože obyvatelé Londýna se rozhodli mezitím založit vlastní stát a zůstat v EU (???), další statisíce či dokonce milionů Britů podepisují petici pro zopakování referenda a Skotové se chystají odtrhnout, situace je nadále nepřehledná. Doufejme jen, že zasáhne parlament, prohlásí referendum za zmatečné a vyhlásí nové hlasování například s povinnou účastí alespoň 75 procent voličů a s požadavkem dosažení nejméně 60 procent hlasů nutných k tomu, aby parlament definitivně rozhodl. Protože pokud má naše pidirepublika nadále zůstávat v tom spolku zvaném EU, raději bychom v něm byli společně s Anglány, Skoty a Iry.

>>> [Trvalá adresa článku.] 26.6.2016 15:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.