Jak si spustit T602 ve Windows 10?

Asi se většina z vás začala po přečtení titulku smát. Kdo by proboha dnes ještě používal ten starodávný textový editor vytvořený v osmdesátých letech minulého století (autoři Jaromír Šiška, Richard Kaucký a Martin Šiška) pod záštitou 602. organizace Svazarmu, přes kterou jsem i já pracoval prakticky ilegálně pro JZD Slušovice. Loupili jsme totiž zlým kapitalistům databázový SW DBASE II. Převáděli jsme ve strojovém kódu anglické hlášky na české a JZD Slušovice to pak prodávalo se svými prvními osobními počítači vyrobenými z dílů dovezených se souhlasem ÚV KSČ ze znepřátelené imperialistické země zvané ROC - Republic of China neboli z Tajvanu. Inu staré zlaté časy.

Ale zpátky k odpovědi na otázku, jak nejen editor T602 ale i jiné starodávné DOSovské programy včetně her rozchodit ve Windows 10. V mém případě se jednalo o 32 bitovou verzi Windows 10 Home. Jak na to ve verzi 64 bitové v tomto článku nenajdete.

Experimentoval jsem na základě dotazu jedné milovnice textového editoru T602, která se s ním nehodlá rozloučit, protože stará láska nerezaví. Tedy ta k tomu editoru. Odpověď na otázku jak na to je tedy následující:

  1. Musíte si opatřit vhodné DOS prostředí v rámci Windows 10. Po několika pokusech s různými distribucemi DOSBoxu doporučuji zvolit verzi DOSBox SVN Daum. Stáhněte si Installer a spusťte jej.
  2. Na disku si pak vytvořte jeden adresář (složku), do kterého si rozbalíte vaši DOS aplikaci, v mém případě to byl C:\T602. To bude virtuální disk pro DOSBox.
  3. Po instalaci se věnujte úpravám v konfiguračním souboru, který si otevřete pomocí volby Start - Run DOSBox onfiguration. Uvedu zásadní parametry, které je vhodné v tomto textovém souboru dosbox.conf upravit :
  4. .
    • fullscreen=true
    • printer=true
    • printoutput=printer
    • parallel1=file dev:lpt1
  5. V závěrečné sekci "autoexec" doplňte:
    • mount x c:\t602 --- připojení virtuálního disku s DOS aplikací
    • net use lpt1: \\127.0.0.1\HP /persistent:yes --- nastavení sdílené tiskárny pro DOS tisk
    • x: --- přepnutí na virtuální disk
    • t602.exe --- spuštění DOS aplikace
    • exit --- ukončení chodu DOSBoxu

A pak už jen spusťte DOSBox ze Startu volbou Run DOSBox (noconsole) a můžete pracovat v našem případě s editorem T602 v celoobrazovkovém režimu.

T602 v celoobrazovkovém zobrazení v DosBoxu

Samozřejmě si můžete vytvořit vlastní konfigurační soubor pro DosBox, který umístíte do adresáře/virtuálního disku a na celé spuštění si uděláte i soubor t602.BAT spouštěný zástupcem umístěným na ploše desktopu:

@echo off
setlocal enableextensions
c:
cd "C:\Program Files\DOSBox SVN-Daum"
if exist dosbox.exe start dosbox -noconsole -conf c:\t602\dosbox.conf

Přeji Vám mnoho zdaru při případném setkání se starodávným DOSem v prostředí Windows 10.

>>>Trvalá adresa článku. 14.1.2018 15:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.