Čína je náš velký, velmi velký přítel.

Dnes dopoledne v Pekingu byla představena nově založená čínská mediální organizace China Media Group. Podle plánu reforem čínských vládních orgánů bude čínská mediální organizace China Media Group pod přímým řízením Čínské státní rady. Tato mediální organizase se skládá z Čínské centrální televize (CCTV), Čínského národního rozhlasu (CNR) a Čínského rozhlasu pro zahraničí (CRI). Hlavními úkoly nové mediální organizace je vysílat politiku Komunistické strany Číny, organizovat velká zpravodajství, vyrábět rozhlasovou a televizní tvorbu, vypracovávat televizní seriály, vést společenská těžiště, upevňovat kontrolu na veřejné mínění, upevňovat schopnost mezinárodního vysílání a dobře vyprávět čínské příběhy. Pramen: CRI.

Tolik zpráva CRI o upevňování moci Čínské komunistické strany. I u nás se náš prezident stará o to, abychom se s velkou Čínou ještě více spřátelili. Vypráví nám totiž dobře čínské příběhy.

Čchang Čen-ming, šéf představenstva konglomerátu CITIC Group, jednal s prezidentem Milošem Zemanem o čínských investicích. CITIC Group může převzít téměř polovinu společnosti CEFC, která je nejviditelnějším subjektem čínských investic v Česku. CEFC se dostalo do problémů kvůli vyšetřování jeho šéfa Jie Ťien-minga. Čchang Čen-ming má důvěru komunistického vedení Číny a ovládá jednu z největších tamních společností. Čchang Čen-ming, šéf představenstva CITIC Group, ve středu přiletěl na inspekci do Česka. Chce zkontrolovat zdejší investice další čínské firmy CEFC Europe, kterou jeho konglomerát může v příštích měsících převzít.

Jedna z prvních cest Čchang Čen-minga po přistání vedla na Pražský hrad, kde se setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Ten je velký podporovatel čínských investic a CEFC Europe zde patří mezi nejaktivnější firmy.

Vrcholového manažera CITIC doprovodili šéfové dalších podniků patřících do skupiny CITIC Group. U 45minutového jednání na Hradě byla také čínská velvyslankyně Ma Kche-čching a tvář CEFC Eu­rope Jaroslav Tvrdík.

Konglomerát CICIT chce vstoupit do CEFC s téměř padesátiprocentním podílem ve chvíli, kdy má tento podnik problémy. Jeho šéf Jie Ťien-ming čelí v domovské Číně vyšetřování kvůli porušení blíže nespecifikovaného zákona. Společnost trápí i velké zadlužení. Jak informovala agentura Bloom­berg, skupina CEFC rozprodává po světě své nemovitosti. Pramen: ihned.cz.

Pozoruhodné je, že se tohoto jednání nezúčastnil žádný člen české vlády v demisi. Tedy ani ministr zahraničí nebo průmyslu a obchodu. Na to, jak dopadnou a kam budou směřovat aktivity nového čínského hráče na českém území si budeme muset počkat. Jisté již je, že CICIT převezme všechny investice, které CEFC v České republice nakoupila na dluh.

>>>Trvalá adresa článku. 19.4.2018 17:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.