Elon Musk poráží Huawei.

Na setkání v Kanadě v červenci 2018 šéfové špionáže z Austrálie, Kanady, Nového Zélandu, Spojeného království a USA - všichni signatáři smlouvy o vzájemném sdílení špionážních informací, často označovaní jako "Five Eyes" - se dohodli, že udělají maximim k omezení celosvětového růstu čínského telekomunikačního systému Huawei.

Úředníci amerických zpravodajských služeb (NSA, CIA, FBI) upozorňují na Huawei od doby před tímto setkáním a požádali spojence, aby následovali USA a vyřadili tuto společnost z rolí při budování mobilních a internetových sítí 5G. Varování se týká i další čínské firmy ZTE.

V den svatého Valentýna v roce 2018 oznámil Elon Musk odvážný plán k vypuštění 4 425 satelitů s nízkou oběžnou dráhou "pro ultrarychlé a snadné připojení k internetu" na každém čtverečním palci Země. Satelity budou pracovat na frekvenci Ka (20/30 GHz) a Ku (11/14 GHz) . Jinými slovy, internet 5G pro vesmír a z vesmíru. První dvě testovací družice byly vypuštěny raketou Falcon 9 o týden později. Každý satelit bude mít velikost minilednice o váze asi 400 kg. 4 425 satelitů bude v nadmořské výšce asi 700 mil a 7 518 satelitů bude v nadmořské výšce pouhých 210 mil.

Americká FCC (Federal Communications Commission) vydala 29. března 2018 souhlas s projektem společnosti SpaceX k poskytování širokopásmového připojení služeb využívajících satelitní technologii ve Spojených státech i po celém světě. Tato síť by umožnila poskytnout internetové připojení především po celém území USA, kde je dnes přístup k internetu možný jen na cca 50% území. A přenosová rychlost bude nejméně 1Gbit/s!!! Starlink FAQ zde.

Z uvedeného vyplývá, že především USA podporují Muskův plán na vybudování celosvětového satelitního internetu a dělají všechno pro to, aby byly čínské firmy Huawei a ZTE zcela vyloučeny z budování komunikačních sítí nejen v USA, ale i v Kanadě, Velké Británii, Austrálii i na Novém Zelandu. Těchto pět zemí v současné době provozuje špionážní systém ECHELON a využití satelitní celosvětové sítě Starlink Elona Muska (firma Space Exploration Technologies Corporation - SpaceX) pro zásadní obnovu ECHELONu je pro ně vítanou příležitostí. Stejně tak vytvoření sítě vítá americká armáda, která ji jistě využije pro spojení se svými základnami po celém světě včetně letecké, námořní, silniční a železniční dopravy.

Údajné špionážní aktivity firmy Huawei páchané na objednávku státního aparátu komunistické Číny nebyly dosud věcně dokázány a každému odborníkovi na počítačové sítě musí být jasné, že takové důkazy je prakticky nemožné získat. Musíme si uvědomit, že samotná existence moderních počítačů a internetu je naprosto děravý systém plný zadních vrátek počínaje výrobky firmy Intel i dalších. Víme o tom, že operační systém Windows poskytuje bez vědomí uživatelů nejen firmě Microsoft nepřetržitý proud informací pod záminkou snahy o zdokonalování systému počítačů, periferií a síťových prvků. K tomuto monitorování vaší činnosti jste nikdy nedali souhlas, avšak sami jste si jej dobrovolně koupili, i když je to jeden z mála výrobků na světě, na který se neposkytuje žádná záruka. Jak je celý systém děravý nepřetržitě dokazují aktivity hackerů krádežemi přístupových hesel a účtů, krádeže peněz z bankovních účtů i metody vydírání zejména firem zašifrováním jejich cenných dat. Nejrozsáhlejším internetovým zločinem je nepochybně průmyslová špionáž, krádeže průmyslových i obchodních tajemství.

Můžeme si tak jen vybrat, zda nás bude odposlouchávat ECHELON a řada dalších podobných systémů jako je francouzský Frenchelon nebo se k tomu připojí i Čína se svým něčím jako Chinchelonem. Možná nám poněkud nevěrohodný pan Musk zakrátko nabídne kromě elektrických automobilů i superrychlé připojení na internet přímo z jeho satelitů. To by samozřejmě zásadně ohrozilo podnikání těch tisíců poskytovatelů internetu na našem území včetně těch hlavních mobilních operátorů. Možná se objeví snaha takové podnikání z vesmíru zakázat jako nekalou konkurenci všem těm drátům, kabelům a pozemním mobilním sítím. Ale jestliže si dnes můžete přes internet zaplatit odběr New York Times, tak proč ne internet ze satelitu.

Firma Huawei, ačkoliv je dnes nepochybně na špici vývoje HW i SW pro pozemní mobilní 5G internet, prohraje boj o trh také proto, že pozemní sítě s její technologií nebudou moci konkurovat se satelitním celosvětovým Starlinkem toho poněkud šíleného ale nepochybně administrací USA podporovaného Elona Muska. Jde totiž nejen o velké peníze a Elon je potřebuje pro svůj projekt dobytí Marsu, jak ostatně sám prohlásil. A stále nabírá další lidi. Můžete se přihlásit, ale jen když jste občanem USA. Amerika first!

>>>Trvalá adresa článku 30.1.2019 14:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.