Ekonomika s lidskou tváří.

Pamětníkům ale i mladým historikům nadpis "Ekonomika s lidskou tváří" asi něco připomíná. V letech šedesátých se jistí blouznivci pokusili reformovat komunistickou ideologii do jakési liberárnější podoby a razili termínus technikus "socialismus s lidskou tváří". Pod tímto heslem část pseudoekonomů, literátů a rádoby intelektuálů - vesměs členů komunistické strany - vedli společnost k novým zářným zítřkům. Do čela nastrčili tito zreformovaní komunisté figurku jménem Alexandr Dubček. Nebudu dál popisovat, k jakým koncům toto "obrodné" hnutí členů KSČ vedlo, dodnes s tím naše rozpolcená společnost zápasí. Nejvíce viditelným výsledkem ovšem byla násilná okupace republiky spojeným armádami Varšavského paktu.

Odkud ale pochází ona podivná formulace "ekonomika s lidskou tváří"? Pozorný čtenář na ní narazí v "Projevu o stavu Unie" proneseném předsedkyní Komise von der Leyenovou na plenárním zasedání Evropského parlamentu dne 16.září 2020. V tomto "státnickém" projevu plným nabubřelé chvály o tom, jak jsme zvládli stále probíhající virovou pandemii hned v úvodní části projevu naše milá vrchní komisařka prohlásila:

Vážené poslankyně, vážení poslanci,
lidé v Evropě stále trpí.
Miliony lidí žijí ve velkém strachu: bojí se o zdraví svých blízkých, o svou práci nebo prostě o to, zda vyjdou s penězi do konce měsíce.
Pandemie a nejistota, která je s ní spojená, dosud neskončily. A oživení je teprve na samotném začátku.
Naší prvořadou prioritou je tedy toto období společně překonat. Být zde pro ty, kdo nás potřebují.
A díky své jedinečné sociálně tržní ekonomice to Evropa může udělat.
Je to především ekonomika s lidskou tváří, která nás chrání před velkými riziky v životě – nemocí, nepřízní osudu, nezaměstnaností nebo chudobou. Nabízí stabilitu a pomáhá nám lépe zvládat otřesy. Podporuje inovace, růst a spravedlivou hospodářskou soutěž, čímž vytváří příležitosti a prosperitu.

Zvýraznění jistých frází pochází z mé ruky, v originále je tam spousta jiných důrazných podtržení. Doporučuji každému přečtení tohoto "zásadního" projevu madam Leyenové, plný text v české verzi naleznete zde.

Naleznete tam řadu úžasných tvrzení, jako na příklad "A protože se jednalo o celosvětovou krizi, musí se z ní poučit celý svět. Proto spolu s premiérem Contem a italským předsednictvím skupiny G20 svolám příští rok do Itálie celosvětový summit o zdraví. Tím Evropanům prokážeme, že Unie je tu proto, aby chránila všechny.

Nebo "V dlouhodobějším horizontu neexistuje lepší prostředek k zajištění stability a konkurenceschopnosti než silnější hospodářská a měnová unie. Euro se nikdy netěšilo větší důvěře.

Netuším, z jakého pera citovaný projev této nejvyšší bytosti řídící EU pochází. Jistě na něm pracoval tým zkušených poradců a tvůrců zářné budoucnosti směřující ke konečnému řešení, k vytvoření velké evropské říše zvané Spojené socialistické státy evropské. Ochraňuj nás všechny a to i nevěřící všeho druhu Pán Bůh od takové budoucnosti.

>>>Trvalá adresa článku 21.9.2020 13:00

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.