Pamětník
počátků dějin
počítačů
a internetu
komentuje
Ahaswebovy noviny alespoň
jednou týdně
události
kolem nás

 AHASWEBOVY NOVINY ,   zítra: 
 HOME  POČÍTAČE  GALERIE  RADY VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV
ÚTOK NA USA!!!

11.9.2001 15:30hod - WORLD TRADE CENTER hoří! Přepněte si na CNN, kde běží live záběry na hořící Světové obchodní centrum. Do dvou věží Světového obchodního centra v New Yorku narazila brzy po sobě dvě letadla. První stroj narazil do 110 patrového mrakodrapu ve tři čtvrtě na tři hodin středoevropského času. Horní část budovy několikrát explodovala. Jen o 18 minut později do sousední věže narazilo druhé letadlo Boening. To už sledovali v přímém přenosu diváci CNN. Prezident Bush je na místě. Nevypadá to na to, že by se požár podařilo zvládnout. Mosty a tunely v N.Y. jsou uzavřeny. Přesahuje to zřejmě lidské síly.
FBI zahájila vyšetřování, zda nejde o teroristický útok. Prezident USA Georges Bush prohlásil, že útok mají jistě na svědomí teroristé. "Je to útok na naši zemi," řekl. Letadla byla podle nejnovějších zpráv unesena z Bostonu. FBI potvrdila, že se jednalo o teroristický útok.
Bílý dům a Kongres byl evakuován. Další letadlo se zřítilo na Pentagon, budova hoří a byla zahájena evakuace. Byl zastaven letecký provoz na celém území USA. New York je odříznut, byl zastaven veškerý provoz včetně silnic.
WTC dostalo druhý zásah 18 minut po prvním. Další unesené letadlo narazilo po náhlém obratu.16:00 Další obrovská exploze ve Světovém centru - další letadlo narazilo do budovy, jižní z obou věží se zřítila. Dým se rozšířil po rozsáhlém okolí. Hoří budova Ministerstva financí. Budova OSN se evakuuje. Nefungují mobilní telefony - antény byly právě na Světovém obchodním centru.
Vyplnily se ty nejděsivější vize filmových scénaristů a ukázala se nesmírná zranitelnost městských konglomerací a budov v nich a naprostá nemožnost takovému teroristickému útoku zabránit. Film Skleněné peklo je proti dnešní realitě dětskou pohádkou s dobrým koncem. Ještě nikdy nezažila americké armáda, FBI, NSA a CIA takový organizovaný útok bez předchozího varování. Celý útok se odehrál s minimálními prostředky s maximálním výsledkem. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. CIA i FBI naprosto selhaly
Manhattan plan16:30 - severní věž WTC se zřítila. Celé to vypadá jako neskutečný fantastický film v přímém přenosu. K Soše svobody se po vodě blíží obrovský mrak dýmu. Do budovy Státního departementu narazil automobil s výbušninou. Část Pentagonu je v troskách.
Hlavní informační internetovské (CNN, BBC, iDNES) servery jsou nepřístupné, snad jen díky obrovskému náporu uživatelů. Ahaswebovy noviny a Seznam se zatím drží.
16:45 Hasiči v N.Y. jsou bezmocní, je jasné, že se takový požár nedá uhasit. Hrozí, že vyhoří celé centrum města, oheň se šíří na okolní budovy z hořících trosek padajících s obrovské výšky mrakodrapů.
Všechny federální budovy ve Washingtonu byly evakuovány. Žádná další města zatím nebyla napadena.
16:50 Čtvrté letadlo dopadlo na Pittsburgh. Celý útok musel být dlouho a důkladně připravován. Přesto se bezpečnostním složkám USA nepodařilo akci včas odhalit. Armáda po prvním útoku nedokázala pomocí stíhaček ochránit ani Pentagon, který byl zasažen až téměř po hodině. Sestřelit dopravní letadlo mířící mimo povolenou zónu na Pentagon je přece triviální úkol pro vojenské piloty. Teprve s velkým časovým zpožděním se nad Washingtonem objevily vojenské letouny.
Záchranáři v N.Y. 18:30 Afgánské ortodoxní islámské vládní hnutí Taliban se od útoků distancovalo a tvrdí, že terorista Bin Ládin za útokem nestojí. Tisíce Palestinců na západním břeh Jordánu a v pásmu Gazy oslavují útok. Volají: Bůh je velký. Letadlo na Pittsburgh údajně nedopadlo ale bylo sestřeleno poté, co neuposlechlo výzvy k přistání. Americko-kanadská a mexická hranice jsou uzavřeny.

12.9.2001 - Kábul bombardován! 00:05 SEČ - V hlavním městě Afghánistánu Kábulu jsou slyšet podle CNN mohutné exploze. Reportér hlásí, že nad městem přelétávají letadla. Připomíná mu to prý bombardování bývalé Jugoslávie. Nejmenovaný americký činitel tvrdí, že v Kábulu útočí raketami afghánští rebelové bojující proti Talibanu. Čí jsou ale přelétávající letadla, není jasné. Mluvčí Bílého domu Fleischer prohlásil, že útok na Kábul není americkou akcí.
1:20 SEČ - CIA se do této chvíle nezmohla na žádnou aktuální informaci na svém serveru. "Nejčerstvější" zpráva je ze 7.září. Snad ještě hůře je na tom NSA (National Security Agency). Server FBI je rovněž prakticky nepřístupný a hlavně, bez jakýchkoliv aktuálních informací.
12:50 SEČ - Na místo, které už neexistuje, se můžete podívat ve virtuální prohlídce okolí WTC zde.

FBI na stopě pachatelům? Boston Herald: Vyšetřovatelé FBI v americkém státě Massachusetts identifikovali jako osoby podezřelé z účasti na úterních teroristických útocích v New Yorku a Washingtonu pět arabských mužů a nalezli na Loganově letišti v Bostonu auto z půjčovny obsahující pilotní příručky v arabštině. Dva z podezřelých byli bratři, jejichž pasy ukazují na to, že jsou ze Spojených arabských emirátů. Jeden z bratří má pilotní výcvik. Vyšetřovatelé podle listu podezřívají oba bratry, že byli na palubě letadla společnosti United Airlines, které narazilo do jedné z věží newyorského Světového obchodního střediska. Let číslo 175 United Airlines letěl z Bostonu do Los Angeles a měl na palubě 56 cestujících.

Videozáznam z útoku na Světové hospodářské centrum je k vidění zde.


Serie fotografií na zvláštní stránce zde.

Počet obětí teroristické akce pravděpodobně překročí hranici 10 000 lidí.
Agentura AP upřesnila, že na Světové obchodní centrum se zřítila letadla společnosti American Airlines. Boeing 767, let č. 11 s 92 lidmi na palubě, který letěl z Bostonu do Los Angeles, a Boeing 757, let č. 77 z Washingtonu do L.A. se 64 lidmi na palubě. Stroj společnosti United Airlines, let č. 175 se 65 lidmi na palubě, který letěl na trase Boston - L.A., se zřítil na blíže neurčeném místě. Spekuluje se, že spadlo na Pentagon. Druhé letadlo této společnosti Boeing 757, let č. 93 z Newarku do San Franciska se 45 lidmi na palubě, se zřítilo 130 kilometrů jihovýchodně od Pittsburgu.
23:31 Třetí mrakodrap v komplexu Světového obchodního střediska v New Yorku se zřítil. Jeho statiku narušily teroristické útoky na dvě okolní věže.

Prohlášení prezidenta republiky Václava Havla k teroristickému útoku na Spojené státy

Milí spoluobčané,
myslím, že nejen já, ale vy všichni jste otřeseni dnešními událostmi ve Spojených státech amerických. Rád bych za naši zemi, za všechny naše občany vyslovil hlubokou soustrast všem obětem či pozůstalým a rád bych ubezpečil americký lid, že jsme na jeho straně a že jsme připraveni jakkoli pomoci v rámci svých možností. Chápu to jako útok na lidskou svobodu, jako útok na demokracii a domnívám se, že to je velké civilizační varování, které nás vyzývá k tomu, abychom maximálně zmobilizovali svou odpovědnost za tento svět. Fanatici a šílenci nás nesmí mít všechny jako své rukojmí.
V Praze dne 11. září 2001

Václav Havel


8.9.2001 - Že by kachna? (ČTK) - Premiér Miloš Zeman dnes popřel informace, podle kterých vláda požádala Interpol o vydání mezinárodního zatykače na bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého. Zeman, který se v Polsku účastní 11. ekonomického fóra, ČTK řekl, že kabinet se něčím takovým vůbec nezabýval. Podobně se dnes již vyjádřili ministr vnitra Stanislav Gross i vicepremiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla.
Tím naznačili, že se Hospodářské noviny dopustili vypuštění kachny v rámci osvěžení pozdní okurkové sezóny. Počkáme si, co s Koženým provedou Američané, ti se svých peněz jen tak bez boje nevzdají.

7.9.2001 - Zatykač na Koženého! Na bývalého prezidenta harvardských fondů Viktora Koženého, který nyní žije na Bahamách, vydal Interpol zatykač. O zatykač požádala Interpol česká vláda na základě svého středečního usnesení. "V tuto chvíli, kdy spolu mluvíme, už je na Koženého mezinárodní zatykač vydán," uvedl podle HN ve čtvrtek v podvečer předseda vlády Miloš Zeman. Vyslovil nicméně obavu, že českou vládu předběhne americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který Koženého vyšetřuje na žádost orgánů Spojených států. "Chceme do Čech vrátit alespoň část vytunelovaného majetku," prohlásil Zeman.
Je to snad reakce na nedávné dosti šílené prohlášení Koženého, že hodlá vstoupit razantně do české politiky? Kdyby se podařilo jej zatknout a postavit před český soud, jistě by to sociální demokracii pomohlo v předvolebním boji, který už prakticky začal. Je zvláštní, že o zatykač vláda požádala teprve nyní, i když jistě spoustu důvodů bylo k dispozici již dávno. Vzpomeňme namátkou třeba na rozprodání československé námořní flotily. Spíše to vypadá, že se Zeman chce přihřát na ohýnku, který na popud amerických investorů zapálí americká FBI. Můžeme tedy očekávat, že se fotka Koženého objeví i na titulní stránce FBI mezi hledanými zločinci. Na stránce Interpolu s hledanými zločinci se zatím nevyskytuje.

7.9.2001 - Zdravím čtenáře z města Plzně, která má docela zajímavý server. Když budete chtít navštívit město plzeňského piva, podívejte se na adresu www.plzen-city.cz/plzen/index-cz.html. Vzpomínám na lahodu plzeňského čepovaného přímo v pivovaru se slzou v oku.
Další čtenář je Deutsche bank AG, pravděpodobně z města Eschborn a máme tu také čtenáře z Hannoverské univerzity (Universität Hannover). .

5.9.2001 - Zablokované ministerstvo dopravy. Blokádu ministerstva přijelo do Prahy podle aktualizovaných odhadů policie podpořit zhruba 800 vozidel. Účastníci blokády jsou v centru města, před a v ulicích kolem ministerstva. Jejich auta stojí především na parkovišti před budovou úřadu, v Klimentské a Holbově ulici a také na Hlávkově mostu a na nábřeží kapitána Jaroše. 15:15 hod - Na 60 Schlingových odpůrců zablokovalo dopravu na křižovatce pod hotelem Hilton směrem do Karlína. Těšnovský tunel je neprůjezdný.
Protestující požadují odvolání ministra dopravy Jaromíra Schlinga, jeho náměstka Karla Holla a ředitele odboru schvalování vozidel Jiřího Konečného. Viní je z odpovědnosti za legislativní chaos při přihlašování ojetých vozů a situaci v autoškolství. Protest prý ukončí až po slibu premiéra Miloše Zemana, že odvolá ministra Schlinga. Podle šéfa Sdružení drobných dovozců, opravářů a prodejců aut Jana Slawische jsou účastníci blokády připraveni na místě nocovat, Schling oznámil, že neodstoupí.
Sociálním demokratům je zřejmě úplně jedno, jak dopadnou ve volbách. Co potřebovali, to si už ukořistili nebo ukořistí do konce volebního období, stát zadlužili až na půdu a splácet to budou další vlády, které se budou vymlouvat na socdemáky stejně tak, jak se oni vymlouvají na vlády předešlé. S tímto mechanizmem je možné se tak dobrat závěru, že za všechno může buď praotec Čech nebo dokonce sám Adam či pánbůh osobně. Hlavně, že to volič sežere.
Neodvážil jsem se vjet právě dnes do dopravního chaosu v centru Prahy, i když se nebude bez ohledu na demonstrující dovozce ojetin a autoškoly příliš lišit od ostatních dnů. Vlastně se toho odvažuji jen v nejnutnějším případě. Včera jsem ovšem musel cosi dopravit do nebezpečné zóny, kterou jsou ulice nedaleko Náměstí bratří Synků. Inu, neměl jsem to dělat. Až po návratu na hlídané parkoviště jsem zjistil, že mě někdo uloupil během asi 30 minutového parkování přední značku z auta. Při projíždění kolem zastávky na Synkáči jsem sledoval mobilizaci příslušníků asi desetičlenné skupiny Romů, kteří organizovaně nastoupili do tramvaje směrem k centru. V duchu jsem cestující v tomto voze litoval. Romové byli z party známých kapsářů, o kterých pražská policie už léta ví, ale není schopná jejich činnost zlikvidovat. Tu značku z auta nejspíše odloupnuly jejich nepotrestatelní nezletilci, kteří je pak prodají zlodějům aut. Zkuste pak nebýt xenofobní. Rasista ovšem nejsem v žádném případě! Když ty zloděje a kapsáře nemám rád, ba přímo je nesnáším, ještě neznamená, že je nenávidím jako rasu. Konec konců jsme my i oni Indoevropané, tedy ze stejné rasy. I když já pravděpodobně pocházím z kmene Homo Neanderthalensis (viz č.294), protože jsem byl v dětství zrzavý. Ovšem z jedné čtvrtiny jsem po dědečkovi Žid a ti byli právě mezinárodní konferencí prohlášeni za rasisty. Že bych přece jen byl rasista? Mám z toho momentálně zmatek: je rasista ten, který nenávidí svého souseda a jeho psa stejné rasy? Tedy ten soused je stejné rasy jako já, pes je rasy neznámé.
Ale co. Pod mojí poznávací značkou už v tuhle chvíli brázdí jiný (naštěstí:) Fiat silnice někde na východě od nás, pojišťovna to zaplatí, automobilka si zvýší obrat prodejem nového auta, pojišťovna si příští rok zvedne pojistné a já i vy to zaplatíme. Výsledkem ale bude prosperita, protože výroba a odbyt se zvedne. Loupení automobilů je proto významným prostředkem pro zvýšení životní úrovně všech. Mám ale blbý pocit, že nejvíc si tu úroveň přece jen zvednou ti zloději společně s výrobci a prodejci aut. Jen si pošimněte, jak snadno se do většiny i drahých aut lze dostat a výrobcům je to docela jedno. Nekvalitní zámky jim přece přinášejí zvýšený obrat!

5.9.2001 - UPC zlepšuje služby!? Od 1.září provedla firma UPC zvýšení rychlosti připojení beze změny ceny. Nyní se nabízejí pro připojení přes kabely televizních rozvodů následující služby:

MISTRAL HOME MISTRAL SPEED MISTRAL BUSSINESS MISTRAL PROFI
Rychlost připojení
down/upstream
128 / 96 320 / 96 192 / 128 320 / 256
Měsíční poplatek včetně DPH 980.- Kč 1480,- Kč 3000.- Kč 6000,- Kč
Popis služby Připojení k Internetu rozvody kabelové televize Služba je určena pouze pro bytové jednotky Připojení k Internetu rozvody kabelové televize Služba je určena pouze pro bytové jednotky Připojení k Internetu rozvody kabelové televize Připojení k Internetu rozvody kabelové televize

Jak to vypadá ve skutečnosti? Uvnitř sítě UPC jsou udané rychlosti pravdivé. S připojením Mistral Home se při downloadu stránek často dosahují i rychlosti přes 250 kbps. Namátkový test brouzdání po českém i americkém internetu ukazuje průměr kolem 50 kbps, špičkově to skáče i přes oněch 250 kbps. Například download souboru z mssjus.www.conxion.com (Microsoft download) probíhá rychlostí kolem 13 kB/s (asi 130 kbps), což je velice slušné.
Ano, bylo by to docela zajímavé připojení, jen kdyby neexistovaly dlouhodobé kolapsy celé sítě. Například včera to spadlo kolem 16.00 hod a síť se vzpamatovala až dnes kolem 9.00. Celých 17 hodin bez připojení, to se asi většině uživatelů vůbec nelíbilo. Když jste zvyklí mít konektivitu 24 hodin, je to jakoby vám amputovali obě ruce. Nemluvě o tom, že pokud je na připojení závislá jakákoliv firma, znamená to pro ní často velké finanční ztráty. Musíte mít proto v záloze připojení přes telefon, což je jistě pro správce takové firemní sítě zajímavá zábava a náklady navíc, zejména přes den. Jak často síť UPC padá je vidět z přehledu zpráv na adrese http://mistral.dkm.cz/phorum/read.php?f=3. Zejména pro připojení firmy proto nemohu kabel UPC doporučit.

5.9.2001 - Evropský parlament v českém jazyce (částečně) najdete na adrese www.europarl.eu.int/presentation/default_cs.htm. Některé informace jsou zde k dispozici i v neoblíbeném formátu PDF.

3.9.2001 - Rodí se nová rasa. Za pomoci internetu a televizních seriálů se rodí úplně nová lidská rasa. Má docela jiné starosti než bývalo dříve zvykem. Netrápí se otázkami typu "Kolik andělů se vejde na špičku jehly?" nebo "Jsou pravé timexky lepší než nepravé rolexky?". Hledají odpovědi na docela jiné otázky. Tak se například v chatu (nepleťte si to s chatou) snaží získat odpověď na poněkud kostrbatou otázku "Co si kdo co myslíte o Digimonech???????". Odpověď na sebe nenechá dlouho čekat, najde se spousta těch, kteří jsou právě na server "přilogovaný" a tak se rozvíjí následující virtuální pokec:
- Digimoni nejsou ubohy tak si predstavte kdo by v boji vyhral POKEMON nebo DIGIMON
- ...šmoulové
- Jo smoula to byl pocatek vseho ...
- Mně se Digimoni nelíbí ale rozhodně je nehodlám pomlouvat.
- Pryč s Digimonama!!! S těma hnusnejma nepovedenejma kopiema Pokémonů!!!
- jo...sou to kopie.....jenze povedeny.....na to jak vypadaj pokemoni..hmm...
- Já newim.Já sem to moc neviděl.Vyděl sem je na nějakejch stránkách a moc sem to nepochopil.Digimoni se chytaj,nebo jen porážej?Please,moh by mi to někdo vysvětlit?T.K.?KARI?Někdo mi to vysvětlele
- Kdo by vyhrál, POKEMON nebo DIGIMON... to se nedá říct protoŹe to je každá jiná věc. Ajaj, skratuje mi chip psaní...
- Nerad to vám to oznamuji, ale ředitel Železný říkal, že NOVA má Digimony už koupené a bude je vysílat.
- Železnej je naproste krëtén!

Ne, tento tok myšlenek a názorů jsem si opravdu nevymyslel. Bez souhlasu autorů jsem si jej vypůjčil z jednoho pokémonského serveru. Pisatelé mají nepochybně problémy s českým jazykem, ale nahrazují to neformálním používáním počítačové pinguin angličtiny. Nám starším se může stát, že přestaneme chápat, o čem že se taková debata vede. Přiznám se, že jsem s tím měl problémy, "skratoval se mi chip čtení". Poslední větě jsem ovšem porozuměl, jedná se nepochybně o nadávku. I když si nejsem jistý, kdo to vlastně je krëtén. Pravděpodobně nějaký nový druh idiota.
Pikachu má pro vás spoustu rozkošných cédéček!!!Uklidnilo mě ale sdělení, že "Pokémon Klub je klub pro šikovné a odvážné děti, které chtějí získat víc než pokémonskou kartu a které mají chuť si mezi sebou dopisovat, vyměňovat nebo jinak získávat vše co se točí kolem Pokémónů a nejen nich. Klub má za úkol využít dětské fantazie, energie a současné vazby k postavičkám. Činnost klubu je zaměřena na aktivní využití volného času dětí, které strhla vlna zájmů o získávání pokémonských karet a jiných předmětů. Zároveň je možné získat na těchto stránkách informace o právě vycházejících českých a anglických verzích CD Pokémon a zakoupit si je s výraznou slevou."
I když mě to nestrhlo, je to v pohodě; dospívající nová generace je ve správných rukách. Pečují o ně špičkové světové firmy včetně Pokémon Klubu, který vznikl se souhlasem a pověřením vydavatelské hudební firmy BMG, která vydala soundtrack k TV seriálu Pokémon. Po překonání dětského věku si zkvalitní ve stejn0m stylu duševní život třeba nějakou pořádnou herní peckou, jako je například Mage Knight.
"První z velkých bojovníků této hry je konečně v prodeji. Drak má svoje vlastní pravidla, podle kterých se hraje. Pravidla jsou přiložena v balení nebo si je můžete stáhnout. Velikost draka se značně liší od normálních figurek. Délka podstavce je 6" , zatímco délka podstavce normální figurky je 1" . Drak je limitovaná série (jeho množství v prodeji je omezeno). Stojí 999,- Kč. Cena Jedovatého draka (Venomous Shadow Dragon) i Válečného vozu (Black Powder Rebels Chariot ) bude asi 1000,-Kč. Mage Knight získal cenu "za nejlepší pravidla ve Sci-fi nebo fantasy hře s miniaturami za rok 2000".
Jistě pro většinu z vás není žádný problém zakoupit za pár desítek tisíc vašim dětem nějaké ty figurky rytířů či draků, aby si mohly pořádně zahrát tu skvělou hru, kterou pro ně vymysleli ti milí obchodníci s lidskou blbostí.
Nebo takový nepatrný příklad inzerce z Pokémon klubu:
- Chtel bych si dopisovat s klukem co sbira pokemony je my 11 let.
- Vymením hrací karty Spearowa (kopíruje útoky) za Charizarda. Mám Golema který útocí (100 a 60),a má 80 zivotů.Taky mám vývojové stadium Geodude a Dark Vaporeona a Charmeleona. To vsechno vymením za Rocket Mewtwo, Dark Charizarda,Zapdose, Articuno a za Gyaradose. Jedu na Pokétábor a tam si muzeme karticky vymenit. Je mi 11 let a jsem z Prahy. Lukáš,

Ochraňuj se, Lukáši. Snad tě ten Pokétábor nepoznamená na celý pokéživot. A nedopadneš jako ten chlapec z mateřské školy, který učitelce řekl: "Když se dívám na Pokémony, já se potom můžu zbláznit. Já se chci zbláznit. Já chci nejraději vzít nůž a ubodat mámu a potom sebe."

Zajímavý překlad článku od Berit Kjos o vlivu pokémánie na děti si přečtěte na adrese http://prayer.cz/info/misc/d_ravens/0200/rav_0017.htm

3.9.2001 - Paradoxy. Událost č.1: Adam Komers, vedoucí oddělení regionálního zpravodajství redakce zpravodajství České televizeVedoucí oddělení regionálního zpravodajství redakce zpravodajství České televize Adam Komers nezískal cenu Mage Knight, alébrž získal letošní ocenění americké organizace Knight International Press Fellowship. Cenu získávají vítězové na základě nominace amerických novinářů, kteří působí v zahraničí a to nejen ve své profesi, ale také jako lektoři. Adama Komerse navrhla Rebecca Lipkin, která pracuje v televizi ABC a působila také v České republice. Ocenění se uděluje mimořádným osobnostem za významný přínos pro činnost médií v daném regionu. Spolu s Adamem Komersem letošní ocenění získal Geoffrey Nyarota ze Zimbabwe, šéfredaktor The Daily News. Ocenění za celoživotní přínos pro žurnalistiku získala Eugenia Apostol z Filipín, vedoucí Pinoy Times. "Toto ocenění chápu jako ocenění většiny zaměstnanců České televize, mých kolegyň a kolegů, dále řady významných českých osobností a také statisíců koncesionářů,kteří se na obranu této instituce veřejné služby, proti pokusu o její politické ovládnutí, velmi nahlas postavili", řekl držitel výroční ceny Knight International Press Fellowship 2001 Adam Komers. Moji maličkost mezi těmi koncesionáři ale na mysli neměl, nějak jsem se za něj v lednu nepostavil (AN číslo 270). K této události stojí za to si přečíst názor pana Čulíka z Britských listů.
Událost č.2: Ve středu 29.8. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila České televizi pokutu ve výši dvou milionů korun. Mezi politiky se tím znovu obnovily spory z doby televizní krize na přelomu roku. Zejména představitelé čtyřkoalice tvrdí, že část členů rady není nestranná, a podezírají ji z politického rozhodování.
ČT pokutu dostala za porušování zákonného ustanovení, které se týká reklamy. Podle Štěpánka za to mohou hlavně televizní vzbouřenci. V jejich upoutávkách totiž vystupovali redaktoři, což zákon nepřipouští. Je to prostě pořád stejné: doma není nikdo prorokem a pamatujte, že vaše zásluhy budou uznány buď v zahraničí nebo až po smrti.

3.9.2001 - Zdravím nové čtenáře tentokrát:
http://www.tourist.ee z Estonska,
http://www.oracle.com/uk/ z firmy Oracle GB,
http://www.beyers.com Beyers & Partners, Belgie (Globe$ Cash & Treasury and Risk Management System)
http://www.nextra.sk ze Slovenska, společnost Nextra,
http://mtu-net.ru z Ruska, MTU-Inform (anglicky).

3.9.2001 - Pojišťovna na internetu? Jedna z těch virtuálních je docela zajímavá. Najdete ji na adrese http://www.isure.cz. Než jim ale svěříte pojištění svého majetku či dokonce života, všimněte si záznamu firmy iSure.cz, spol. s r.o. v Obchodním rejstříku: Předmět podnikání:
- Koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a prodej v rozsahu živnosti volné. Zapsáno: 08.07.1996
- Čerpání a stáčení přírodní minerální a pitné vody do láhví mimo geologických prací. Zapsáno: 08.07.1996
- Pojišťovací a zajišťovací makléřství. Zapsáno: 23.04.2001.
V registru ARES je firma zařazena do statistiky v institucionálním sektoru: 11002 - Nefinanční podniky soukromé národní, počet pracovníků: Bez zaměstnanců. Třeba se mýlím, ale nejspíše se jedná o společnost pojišťovacích agentů pracujících pro skutečné pojišťovny. Trochu zvláštní je adresa: v Obchodním rejstříku je uvedena adresa: Praha 4, Písnické zahrady 442, PSČ: 14200, na internetu je ale adresa Pobřežní 4/370, 18600 Praha 8 . Žádný ze společníků firmy není registrován jako makléř v registru Komise pro cenné papíry. Asi si založím také firmu na stáčení vody (na chatě mám přece docela dobrou vodu ve studni :-) a přiberu si k tomu třeba obchodování s akciemi. Při nejhorším vám potom naliju alespoň čisté vody.

3.9.2001 - Výpisy z Obchodního věstníku najdete na serveru Hospodářských novin. Zdarma jsou zde výpisy od roku 1992 týkající se konkurzů, likvidací, veřejných soutěží a výběrových řízení.

Home
Home


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.