Pamětník
počátků
dějin
počítačů
a internetu
komentuje
nejméně
jednou
týdně
aktuální
události
kolem nás

  AHASWEBOVY NOVINY číslo 363, 27.2. - 6.3.2003.       Dnes je  ,   zítra: 
 HOME POČÍTAČE GALERIE RADY  VYKOPÁVKY ZAHRADA OBLÍBENÉ ARCHIV

6.3.- Živá pochodeň na Václavském náměstí.

Devatenáctiletý Zdeněk Adamec z Humpolce se ve čtvrtek ráno zapálil na Václavském náměstí na rampě Národního muzea v Praze. Podle očitých svědků hořící postava udělala ještě několik kroků, než upadla na schody. Jako první se k němu ve snaze zachránit mu život vrhli dva kolemjdoucí, podle Českého rozhlasu byl jedním z nich policista v civilu.
"Tísňový telefonát jsme dostali v 7:33. Na místě jsme byli do dvou minut. Muže se snažili zachránit tři lékaři. Snaha o záchranu byla marná, protože měl stoprocentně zasažené celé tělo popáleninami druhého a třetího stupně," řekl ředitel pražské záchranky s tím, že mladík za čtyřicet minut zemřel.
Mluvčí pražské policie uvedla: "Polil se hořlavou látkou, s největší pravděpodobností šlo o benzín. Zemřel v sanitce při převozu do nemocnice". Policie má k dispozici dopis na rozloučenou, který mladík zanechal. K případu upáleného mladíka se dopoledne vyjádřil také ministr vnitra Stanislav Gross, který ačkoliv dopis neviděl, potvrdil, že hoch chtěl upálením protestovat proti poměrům v České republice.
Mluvčí pražských hasičů Václav Hladík přitom dříve tvrdil, že muž zvolil takto drastický způsob sebevraždy kvůli osobním důvodům a nikoliv politickým.
Devatenáctiletý Zdeněk měl problémy s policií. Sebevraha od února stíhala z podněcování útoků na veřejná zařízení. Hrozily mu až dva roky vězení.
Z dopisu, který údajně po sobě zanechal: "Jsem další oběť takzvaného demokratického systému kde ale nerozhodují lidé avšak peníze a moc. Po celý svůj život jsem se setkával s problémy které jsem asi nedovedl řešit. Jenže bylo jich nějak moc. Už nemohu dál. Ostatní si z ničeho nic nedělají, nikoho nic nezajímá. Je to hrůza. Lidé mají radost z utrpení druhých. Vše skončilo rokem 2002-2003 kdy mě dokonce jakási teroristická organizace dokonce využila k vytvoření svých WWW stránek(protože je je umím programovat v (X)HTML nebo PHP) bohužel oni jsou z toho asi venku a měli ty chytře vymyšlené protože případné pátrání po nich musí nutně skončit u mého počítače doma. Nevím ale mám pocit že jsem byl něčím ovládán a když jsem se probudil bylo již pozdě. Celý svůj život jsem měl plný neúspěchů. Po celý svůj život jsem měl s touto společností problémy, mám pocit že nepatřím do této doby. Protože jsem Jako další oběť Systému jsem se rozhodl že moje utrpení musí skončit navždy. Ale ne někde v ústraní ale na veřejnosti. Ať už má na tom podíl kdokoliv Satan, špatná doba - to je jedno, chci aby se lidé nad sebou zamysleli a snažili se zmírnit zlo které každý den páchají. A to lze udělat jen jediným způsobem."
Celý text dopisu zde Celý článek
A co si o tom myslí internetová komunita? Vybral jsem náhodně několik neredigovaných názorů (omluvte autentické překlepy a naznalost pravopisu u jejich autorů):

Měl radši sejmout nějakého politika nebo např. vykuka Železnýho z TV Nova. Národu by udělal mnohem větší prospěch něž se sebeobětovat. Teď bude mít Bobošíková aspoň téma do sedmička kde to ty zmrdi vokecaj.
---
Musíme se postavit vládě a USA se zbraní v ruce a ne se upalovat. Tím ničemu nepomůžeme. Těm papalášům ve vládě je to putna.
---
Je to poprvé, co na zprávy reaguji, ale nemohu si pomoci. Nejdřív mi ho bylo líto a viděla jsem v něm hrdinu, ale po přečtení dopisu jsem nabyla dojmu, že měl jiný psychický problém.Připadal mi frustrován a myslím, že jeho čin nesouvisel přímo s důvody, které udal.Myslím, že to byl nenápadný člověk bez přátel, který se chtěl zviditelnit a dostat se do učebnic dějepisu. Kdyby on nebo rodina včas vyhledali psychologa, nemuselo by to takhle dopadnout. Jo a na Zemi je 6 mld lidí, ne 2, byl i špatně informován.
---
Podle dopisu bych řekla,že to byl blázen.Několikrát zmínil Satana,to mně teda pobavilo.Počítače mu nevadily, ale odsuzoval televizi. A přitom mezi tím není žádnej rozdíl. Naše děti o kterých hodně psal dokážou prosedět hodiny u obojího.Jediný s čím souhlasím je to,že je to vina rodičů že si dětí nevšímají.A totální demokracie?Už vidím třeba nevzdělanýho dělníka jak hlasuje o zákonu o podnikání. Nebo hlasování o daních,no kolik by jste chtěli platit?Já nic.No to by dopadlo.
---
Kdyz jsem cetl ten dopis na rozloucenou, jednou jsem mel pocit, ze je to pitomost, podruhe zase, ze je to rozumne. Rozhodl konec. Kdyz pominu reklamu na Linux, kterou cely dopis totalne zazdil, mel si lepe rozmyslet vetu: "Po celý svůj život jsem měl s touto společností problémy", nebot v 19 letech neprozil zadny zivot. V 19 letech je prece hloupe tvrdit, vsechno jsem prozil, vsechno znam.
---
Sebevražda je podle mě naprosto legitimní způsob jak odejít ze života. Pokud se tak člověk rozhodne třeba ze zdravotních důvodů. A nebo má trauma a nikdo mu nepomůže. Je to trochu drsný , ale je to tak. Já už o tom taky uvažuju...
---
Z takových zpráv je mi opravdu nanic, je mi to líto. Ale vy, kteří za tím hned vidíte Bushe, Klause, politiku nebo čertvíco... proč tenhle motiv nehledáte třeba u skokanů z Nuseláku nebo u těch, co se nacpou přáškama apod.? Není Vám to dost efektní? To musí být jenom upálení? Zkuste se smířit s tím, že statistika jasně ukazuje, že v předjaří sebevražd velmi přibude a to i takhle extrémními způsoby
---
úděsné poměry v tomto skoro komunistickém státě můžou mladého kluka natolik rozhodit, že má slabou chvilku. Co víte - třeba jim vykradli byt, nebo mu znásilnili přítelkyni a policie se mu vysmála (tak to oni umí). A neštěstí je hotové. Každý, kdo se potkal s mafií na úřadech ví, že od zoufalství ke zkratu je velmi blízko. S jeho činem nesouhlasím, ale je to rána jako hrom. Lidi by se měli probudit a socany nakopat do zadku. Nebo chcípnem hlady jako argentinci.
---
Pochybuji že se upálil kvůli nespokojenosti poměrů v ČR, to by se v týhle republice pak musel upálit každej druhej. Myslim že to byla zbytečná smrt mladýho člověka.

Co na to já? Říká se "hlas lidu, hlas Boží", možná, že to platí i v tomto případě. Když si přečtete důkladně jeho údajný dopis na rozloučenou - dnes už nikdo nedokáže, kdo jej vlastně sepsal - jeho obliba některých internetových stránek mě dost šokovala. Zejména ti Vesmírní lidé, ale taky nepřímé odkazy vedoucí na stránky nazvané Sféra nebo Osud. Jsou to mystické zpatlaniny, které mohou snad uchvátit jen někoho velice psychicky labilního. Skoro se mi chce tvrdit, že Zdeněk Adamec z Humpolce se stal obětí internetové propagandy některých blouznivců a vymaštěných mozků, kteří se snaží dostat do postavení spasitelů lidstva a na internetu řádá jako zběsilí. Spousta jeho postřehů o stavu naší společnosti je přesná, jen mě zarazil ten Satan, kterého si představuje jako nějakou reálnou sílu. V každém případě si troufám tvrdit, že kdyby nebylo internetu, nejspíše by ještě byl mezi námi. A ještě něco, co z toho hodlá vytěžit národem milovaný Standa, to teprve uvidíme. V současné krizi postkomunistické ČSSD se může hodit všechno.
Jinak se ale od názorů diskutujících distancuji, neboť jejich názory nevyjadřují moje stanoviska. A stejně mi to nedalo a ty nejhorší nedoklepy jsem musel ve zveřejněných ukázkách z diskusí opravit. Ztrácím důvěru v nastupující generaci, která neví, že se za tečkou a čárkou dělá mezera. No nic, nas nedogoňjat !!!

5.3.- Dnes uplynulo 50 let od Stalinovy smrti.

Lenin a Stalin konečně v mausoleu...O tom, jak básník Pavel Kohout, tehdy český komunista, básník a oficiální dramatik, dnes bojovník proti komunismu, prožíval Stalinovu smrt spolu se svými soudruhy, vzpomíná takto:
"Píše se březen roku 1953 a já vidím stát v Klubu spisovatelů na pražské Národní třídě frontu na svůj výstup. Spontánně jsme se rozhodli, my komunisté i mnozí naši bezpartijní soudruzi, že budeme celý den pohřbu číst své smuteční verše pod obrazem zvěčnělého Stalina, chyběli snad jen tehdy umlčení, které jsme v dosud trvajícím oslnění naším Sluncem stále ještě příliš nevnímali, ačkoli nás později - boží mlýny? - čekal na dvacet let právě jejich osud.
Ne, nepadne svět do rozvalin - Přes bolest, kterou zažívá. - Je v našich srdcích mrtvý Stalin - Silnější, než byl zaživa.
"
Po návratu ze Stalinova pohřbu v Moskvě zemřel 14. března 1953 i vůdce československých komunistů Klement Gottwald. Byla to tenkrát velká tragedie pro všechny soudruhy. Od tohoto památného roku už nikdy nebylo světové komunistické hnutí takovým, jakým ho stvořil masový vrah a všemi stoupenci nábožně uctívaný a milovaný vůdce a jak říká básník Kohout, "naše Slunce", tedy slunce Kohouta a spol. Stalinovou smrtí podle Kohoutovy věštby svět nepadl do rozvalin, ale naopak započala destrukce komunistického impéria, která trvala ještě celých 36 let. Vlastně neskončila ani dnes po těch vzpomínaných padesáti letech. Ještě pořád máme i mezi námi jeden a půl milionu komunistů a jejich stoupenců. Je to jako svrab, kterého se jen tak nezbavíte. Možná, že nikdy, protože tu svůdnou idealistickou myšlenku o rovnosti, volnosti a bratrství dokáže vždycky někdo zkurvit a znovu vést ještě nepopsanou generaci opět pod rudými prapory k zářné budoucnosti.
Dokument: Článek z Rudého práva, 6.3.1953 Celý článek.

Tiny Wireless Video Camera Kit!

Dálkově oládaná barevná kamera XCam2 se otáčí horizontálně v úhlu 240 stupňů a vertikálně v rozmezí 130 stupňů. Prodejní cena kamery je 80 dolarů. Něco takového by se vám mohlo hodit pro zabezpečení vašeho domu. V současné době není žádným problémem obraz z takové kamery nepřetržitě předávat na internet. Kdykoliv a kdekoliv pak můžete zkontrolovat, kdo že se to plíží po vaší zahradě za vaší manželkou. Tím by vybavení vašeho domu nemuselo skončit. Vzorový případ takto hi-tech vybaveného domu je vystaven v rámci výstaviště BVV v Brně, v areálu EDEN 3000. Řídící SW pod názvem Homepower byl vytvořen společností RTS, a.s.

4.3.- Bude mít Saddám Husajn novou tvář ?

Přední britský odborník v oblasti plastické chirurgie Dr. Peter Butler, který vede v londýnské Royal Free Hospital skupinu specialistů prohlásil, že je prakticky vyřešeno přenesení úplného obličeje z dárce na příjemce včetně kůže, svalů a nervů i dosažení absolutní pohyblivosti obličeje. Doktor Butler však už nyní upozorňuje na to, že je problém s hledáním dárců a nezbytně nutné je přesvědčivě posoudit etičnost takových operací. Butler nepochybuje o tom, že precizní transplantace alespoň části obličeje pomůže k návratu do života lidem, kteří utrpěli rozsáhlé popáleniny obličeje, trpí rakovinou kůže či mají jiné vážné obličejové deformace. První operace se očekává do čtyř měsíců.
Jedním z prvních pacientů by mohl být například Saddám Husajn. Pro něj by získání nějakého vhodného dárce na míru jistě nebyl problém...

3.3.- OpenOffice.Org, Mozilla, hry a celý Root.cz za 180,- Kč !

Server Root.cz věnovaný Linuxu a Open Source aplikacím nabízí CD obsahující kromě jiného i Open Office.Org v české verzi pro Linux i Windows, který je distribuován zdarma bez obvyklých licenčních poplatků. Na CD naleznete:
  • kompetní obsah serveru ROOT.CZ z let 1999 - 2002 včetně diskuzí a aktualit
  • špičkové fulltextové vyhledávání v článcích a diskuzích (demo)
  • OpenOffice.org 1.0.1 CZ pro Windows
  • OpenOffice.org 1.0.2 CZ RC2 pro Linux
  • Vše o prohlížeči Mozilla (instalace, lokalizace, sidebary, obecné informace ad.)
  • Mozilla 1.2.1 a 1.3.a pro Linux i Windows + počeštění
  • Vítězné hry ankety Happypenguin Awards: Cube (recenze na ROOT.cz), Frozen Bubble, PySol, BZFlag (recenze na ROOT.cz),NetHack - Falcon's Eye,Flight Gear, Freeciv (recenze na ROOT.cz)
  • Java Runtime Environment (JRE) 1.4.1 pro Linux i Windows (nutné pro vyhledávání v obsahu CD)
  • Pro ty, kteří se pustí do ověřování OpenOffice.Org s cílem jím nahradit předražený MS Office pana Gatese je na serveru Root.cz připraven tutorial. Kdo nečetl můj článek o OpenOffice, tak tady je Celý článek

    3.3.- Co čeká nového prezidenta?

    Řada komentátorů a to i zahraničních vyslovila názor, že zvolení Václava Klause nepřinese do politiky nic zásadního, protože pravomoci českého prezidenta jsou velmi omezené a nelze je srovnávat například s pravomocemi amerického prezidenta. To je sice pravda, ale přesto se nedomnívám, že naše ústava je k prezidentovi tak skoupá. Trochu si zacitujme z textu ústavy, kterou asi málokdo pořádně četl. Pořadí odpovídá poněkud chaotické posloupnosti, s jakou jednotlivé články ústavy pravomoce prezidenta definují:

      Prezident republiky
    • má právo vrátit přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního, s odůvodněním do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen.
    • je hlavou státu.
    • jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi,
    • svolává zasedání Poslanecké sněmovny,
    • rozpouští Poslaneckou sněmovnu,
    • pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády,
    • jmenuje soudce Ústavního soudu, jeho předsedu a místopředsedy,
    • jmenuje ze soudců předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu,
    • odpouští a zmírňuje tresty uložené soudem, nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo, a zahlazuje odsouzení,
    • má právo vrátit Parlamentu přijatý zákon s výjimkou zákona ústavního,
    • podepisuje zákony,
    • jmenuje prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu,
    • jmenuje členy Bankovní rady České národní banky.
    • zastupuje stát navenek,(!!!)
    • sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy;
    • je vrchním velitelem ozbrojených sil,
    • pověřuje a odvolává vedoucí zastupitelských misí,
    • jmenuje a povyšuje generály,
    • jmenuje soudce,
    • má právo udělovat amnestii.
    • Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.
    • jmenuje a odvolává na návrh předsedy vlády ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.
    • odvolá vládu, která nepodala demisi, ačkoliv ji byla povinna podat.

    Z tohoto dosti rozsáhlého seznamu pravomocí prezidenta je patrné, že funce prezidenta v našem státě není až tak bezvýznamná, jak se někteří politici snaží národu namluvit. Zejména v oblasti zahraniční politiky a uzavírání mezinárodních smluv má Václav Klaus otevřené rozsáhlé pole pro svoji činnost. V žádném případě se nedá očekávat, že by zalezl na Hrad či do Lán, a setrval tam nečinně pět let. Neblahé pocity jímají nepochybně celý aparát České národní banky, k jejímž praktikám se Václav Klaus už mnohokrát vyjadřoval se značnou nelibostí a navíc je to obor, ve kterém se vyzná. Zejména je i jinými analytiky a politiky kritizována blahovolná nečinnost ČNB při vykonávání dohledu nad soukromými bankami. Prezident může při vážném pochybení guvernéra ČNB odvolat kdykoliv. Kauza nad krachem se potácející Union Banky může být vhodnou záminkou.
    V mnohem lepší pozici je předseda NKÚ Lubomír Voleník, který byl také jako člen ODS jedním z hostů na oslavě prezidentova zvolení. K jeho práci nebude mít Václav Klaus nepochybně žádné významné výhrady. Snad jen to, aby šel ještě tvrději vládě po krku v oblasti správy veřejných financí, které jsou často neprůhledně mrhány v rámci soukromých zájmů pánů ministrů a jejich oblíbenců. Příkladem podobného přístupu Ministerstva vnitra hraničícího s trestnou činností je výsledek kontroly číslo 2002/24 - Majetek státu a prostředky státního rozpočtu vynakládané na činnost příspěvkové organizace Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra (vřele doporučuji k přečtení).
    Můžeme očekávat, že Václav Klaus posune prezidentskou funkci od vítězného vztyčování dvou prstů a hlubokomyslných, leč nepraktických vizí, na pole praktické politiky zaměřené na konkrétní cíle v zájmu českého státu. Jeho zkušenosti jako předsedy vlády a znalost fungování státního aparátu mu v tom významně pomohou. Možná, že jeho odpůrci budou překvapeni z toho, jak Václav Klaus zaostří dosud velmi mlhavou prezidentskou funkci, kterou naši prezidenti od samého počátku vykonávali tak, jak je zrovna napadlo. A to včetně toho prvního i posledního.

    3.3.- Stránky certifikované výuky anglického jazyka zdarma.

    Na serveru www.e-academy.cz se od 1.března rozjel nevídaný projekt on-line výuky anglického jazyka ZDARMA ! Znalost prvních čtyřiceti lekcí odpovídá vědomostem potřebným pro získání Certifikátu nutného k výkonu funkcí ve státní správě ČR. Internetová angličtina, kterou připravila E-academy, vzdělávací divize Všeobecné obchodní společnosti s.r.o., ve spolupráci s Akademií Jana Amose Komenského a Institutem pro integraci České republiky do EU, je skutečným a reálným příspěvkem k plošnému zvyšování vzdělanosti občanů České republiky. E-academy umožňuje všem uživatelům projektu dosáhnout Certifikátu platného ve státech EU. Obsahově kurz vychází z metodologie obecně uznávané mezinárodní učebnice Headway, tedy z britské angličtiny, ale při vysvětlování gramatiky přihlíží k českému způsobu myšlení. Je časově flexibilní, protože se učíte tehdy, když máte čas. Všechny lekce, dialogy a slovíčka jsou namluveny rodilými mluvčími, takže si můžete kontrolovat věrnost své výslovnosti. Každou lekci si můžete i vytisknout, takže po ukončení kurzu získáte docela slušnou učebnici, která se vám bude hodit pro opakování.

    1.3.- Vítězství Špidly!

    Ještě jste to nepochopili? Voliči České republiky a celý svět neprohlédl rafinovanou karetní hru o demokracii, kterou před jejich nic netušícími zraky sehráli špičkoví političtí kouzelníci. Jistě se vám od počátku voleb prezidenta už v průběhu první volby zdálo nepochopitelné, jakou že hru to vlastně hraje šéf sociálních demokratů Špidla? Jeho nevinné oči a bezelstný úsměv dokázal všechny přesvědčit o tom, že je to naprostý politický amatér, nezkušený hráč. A přesto hrál celou tu dobu dokonalou falešnou hru! Jeho cíl, nedopustit, aby se na Hrad dostal Zeman, byl všem jasný, jenže nikdo nechápal, jak toho chce Špidla dosáhnout?
    A přitom to bylo tak snadné. Stačila tajná dohoda s komunisty, aby vždy hlasovali proti jakémukoliv kandidátovi ČSSD, zejména pak proti Zemanovi. Všichni kandidáti koalice byli totiž pro komunisty naprosto nepřijatelní. Cíl ODS byl od počátku jasný a tak Šidlovi jen stačilo předstíraným diletantským zmatkováním ve výběru kandidátů zasít rozkol do řad svých soudruhů, z nichž někteří zcela zmateni buď nevolili vůbec, nebo hlasovali podle svého názoru jakoby natruc Špidlovi. Celý svůj geniální plán, jak odříznout Zemana od politiky a mít na své straně nového prezidenta, završil Špidla tím, že v závěrečném třetím kole třetí volby vložil do osudí svůj rozhodující hlas pro Klause. Byl to Špidla, který vybral našeho nového prezidenta! Všichni jste přece viděli jeho dětsky blažený úsměv, se kterým se hnal gratulovat novému prezidentovi, o kterém neopomenul prohlásit, že se s ním bude vládě dobře spolupracovat.
    Kdybychom předpokládali, že celá tato dokonalá politická hra byla sehrána v rámci tajných pravidel dohodnutých předem mezi Špidlou a Klausem, asi bychom se dostali na pole politické fikce. Byl-li výsledek voleb náhodný - co jiného než náhoda je být zvolen jedním hlasem z dvěstě šedesáti šesti - pak se musíme jen domnívat, že politické dění v našem státě řídí nějaká vyšší moc, vyšší inteligence, která nezadržitelně rozhodla o tom, že hradním pánem na příštích pět let se stane právě Václav Klaus. Jinak musíme pokorně přijmout fakt, že Špidla zvítězil a zvolil našeho nového prezidenta docela sám!

    28.2.- Václav Klaus prezidentem České republiky.

    Václav Klaus prezidentemPoslanci dali pro Václava Klause v prvním kole třetí volby prezidenta 115 hlasů, Jan Sokol získal jen 81 hlasů. Senátoři dali naopak 32 hlasů pro Václava Klause a 47 pro Jana Sokola. Celkem tedy 147 hlasy proti 128 vede Václav Klaus. Volba prezidenta pokračovala druhým kolem, kdy získal celkem 139 hlasů, Sokol jen 129. Ve třetím kole pak zvítězil Václav Klaus, který obdržel 142 hlasů z obou komor, Jan Sokol pak jen 124 hlasů. Klaus byl zvolen jedním hlasem podobně, jako naposledy Václav Havel. Skvělá režie, otázkou zůstává, kdo si bude tu zásluhu o zvolení prezidenta vztahovat na sebe.
    O fous se nesplnila moje pesimistická předpověď, že zvolen bude nevýznamný nýmand. Prezidentem se stává politik, který naopak velmi významně zasáhl do našich postkomunistických dějin. Symbolicky nastupuje po Václavu Havlovi, se kterým se rozešel v roce 1991, kdy dal najevo svoji nedůvěru v nepolitické Občanské fórum a založil Občanskou demokratickou stranu. Nepochybně zvítězil zdravý rozum, úsilí zvolit prezidenta v době, kdy jej budeme nepochybně potřebovat. Čekají nás spojenecké povinosti ve válce s Irákem a zejména vstup do Evropské unie. V krátkém improvizovaném projevu po svém zvolení Václav Klaus mimo jiné řekl:
    "Musíme docílit nové míry svornosti, abychom si uměli naslouchat, abychom spolu mohli tvůrčím způsobem spolupracovat. Novináři mě položili otázku jaký bude můj první krok? Nebude to určitě žádný krok s velkým K. Bude to normální práce, budu první na pracovišti. Zůstávám oběma nohama na zemi a nebudu se vznášet v nebetyčných výšinách."
    Komentátoři budou nepochybně zdůrazňovat, že nového prezidenta pomáhali zvolit komunisté, kteří odmítli Sokola pro jeho smířlivý postoj k sudetským Němcům. Zdůraznil to záměrně soudruh Grebeníček ve svém projevu před zahájením třetí volby: "Chceme zamezit všem snahám o revizi výsledků druhé světové války. Je naléhavé, aby nastávající prezident jasně řekl, že právní a majetkové vztahy jsou nedotknutelné a neměnné. První povinností ústavního činitele je hájit zájmy lidu. Česká republika nepotřebuje osobu nevýraznou, potřebuje veřejně profilovanou autoritu."
    S ohledem na to, že volba byla tajná, nelze usoudit, kteří zastupitelé rozhodli o tom, že se nebude konat v nejistém vzdáleném termínu přímá volba prezidenta, ale že bude prezident zvolen sice na poslední chvíli, ale že bude. Samotní komunisté to rozhodnout nemohli, pro Klause museli hlasovat i někteří volitelé z řad vládnoucí koalice. Dokonce podezřívám Špidlu, že volil Klause, protože měl strach, že by v přímé volbě mohl být zvolen intrikán Zeman, kterého si nepřál na Hradě ani za nic. Klausovi se splnil jeho sen o tom, jak elegantně završí svoji politickou kariéru.
    Doufejme, že nebude jen bezzubě reprezentovat, že se se svojí důsledností pustí zejména do ovlivňování zahraniční politiky, že bude významně zasahovat do diskuzí o budoucnosti Evropy. Těžký život s ním bude mít Cyrilek Svobodů. Asi se mu rozklepala kolena, protože mezi nimi to bude opravdu jiskřit. Také národ zůstane dál rozdělený na klausovce a antiklausovce, protože nám Čechům se ostatně nelíbil žádný prezident, kterého jsme kdy měli. Pokud nějakému potentátovi přiznáme nějaké klady, tak až dlouho po jeho smrti, minimální doba je asi tak 400 let, kdy už zapomeneme na všechny jeho neřesti, chyby, omyly i zločiny. Jaksi zapomínáme, že i panovníci včetně prezidentů jsou jen lidé, jejichž schopnosti i možnosti jsou omezené stejně tak, jako ty naše. I když ani ten Karel IV. nebyl nic moc a poslyšte, jak to vlastně bylo se smrtí těch jeho tří manželek?

    Diskuse k tomuto článku

    28.2.- Televizní radové opět nezvolili ředitele ČT.

    To by byl ten pravý ředitel ČT!!!Jak vybrat generálního ředitele/ředitelku ČT? To je úkol, který už řadu měsíců a let trápí naše politiky a hlavně zaměstnance ČT. Hlavním cílem je, aby nebyl pod vlivem jakékoliv i té nejmenší politické strany, politického seskupení nebo spolku nepolitické politiky či nepřátelské privátní televize. Vydírání, nebo alespoň situaci podobné "existenčnímu nátlaku", byla včera zřejmě vystavena jedna členka Rady České televize. Ta se patrně cítila vnějšími okolnostmi donucena k tomu, aby nevyplněním volebního lístku znemožnila Radě zvolit nového generálního ředitele ČT. Není vyloučeno, že se jedná o radní Zdenu Hůlovou. Ta to však dnes popřela, stejně jako domněnku, že ředitele ČT nevolila. Pan Knížák a Lucie Weissová resignovali na funkci v radě. Celé je to nesmírná komedie a vypadá to, že jen tak naše televize (nás koncesionářů) ředitele mít nebude. Jak z toho ven? Mám několik inovativních návrhů, jak dosáhnout úspěchu a to trvale udržitelného:
    Výběr by se především uskutečnil výhradně na základě osobních přihlášek zájemců o tuto veřejnou funkci. Žádné návrhy od spolků, politických stran, církví, odborových či profesních závislých i nezávislých svazů, Armády spásy či dokonce Dilie nebo OSA.

    • Všichni zájemci by předložili lustrační osvědčení a výkaz minulých zaměstnání z archivu Úřadu pro důchodové zabezpečení.
    • Každý by byl podroben výslechu na detektoru lži ve věci možného tajeného napojení na politická uskupení nebo nějakou jinou mafii.
    • Pomocí vědecky sestavených testů by bylo zjištěno, zda skutečně uchazeči nemají žádné vyhraněné politické názory, žádné náboženské vyznání včetně ateizmu, okultizmu, astrologii a marxizmu.
    • Prostřednictvím ekonomických her by byla zkoumána jejich odolnost proti podplácení všeho druhu.
    • Zkoumala by se také jejich odolnost proti sexuálnímu vydírání - v televizním byznysu se vyskytuje příliš mnoho krásných žen/mužů, které/kteří by mohly/mohli být nastrčeny/-i a použity/-i některou politickou silou či mafií. Už mě to hovění feministkám nebaví, nedá se to číst. Dále nechť si ženy dosadí všude místo mužského rodu rod ženský. Děkuji.
    • Kandidáti by museli být naprostými sirotky bez příbuzenstva, aby se nemohli dostat do vleku rodiny. Přednost by měli nalezenci.
    • Zkoumala by se schopnost kandidáta účastnit se přátelských pijatik s podřízenými bez ztráty sebekontroly a soudnosti. Přitom by musel být zábavným společníkem schopným sebeironie. Dovednost vyprávět zábavné historky ze svého života a znalost nepřeberného množství vtipů (zásadně nepolitických) by byla předností.
    • V případě nevyhnutelného sexuálního styku s podřízenými v zájmu zachování soudržnosti pracovního kolektivu by musel s přehledem zvládat prostou soulož bez citové vazby. V situaci, kdy by se mu nabízely ženy z personálu ČT či z jiné vlivové skupiny (parlament, senát, církve, Hrad) by trvale dával najevo, že se mu jedná jen o sexuální akt. Jeho bezelstný výrok " a teď si jdem zašukat" by jej proslavil a získal mu podporu ženské části zaměstnanců ČT, což je rozhodující. Přitom by byl mužskou částí osazenstva obdivován jako dokonalý donšajn.
    • Výběr z užšího seznamu kandidátů by probíhal formou pracovního soustředění v luxusním vysokohorském hotelu mimo území Česka, dostatečně izolovaném od reálného světa. Nasazení psychologové by ve večerních společenských zábavách zkoumali tajná zákoutí povahy jednotlivých uchazečů.
    • V simulovaných herních situacích by se zkoumala kandidátova schopnost vyjednávat s teroristy, únosci a odboráři. Dále chování v extrémních situacích jako je požár, zemětřesení, davová panika, demonstrace či hospodská rvačka.

    Existují i další zajímavá kriteria výběru:
    • Přednost by měli mít kandidáti se skvělou fyzickou kondicí, naprosto zdraví na těle i na duchu. Prověřit nejlépe ve Střešovické nemocnici, oblíbeném to ústavu našeho pana exprezidenta.
    • Prvních řekněme deset kandidátů by se pak ještě zúčastnili testu na přežití, kdy by byli vybaveni jen družicovými mobilními telefony a vysazeni v některé méně obydlené časti světa. Tento test by nebyl časově limitován a vítězem by se stal ten, který by jako poslední použil pro svoji záchranu mobilní telefon, případně by zůstal neohroženě sám ve hře.
    • V rozsáhlých testech by se zkoumaly encyklopedické znalosti kandidátů, zejména z oblasti filmu, divadla a televize. Požadovaly by se zejména znalosti všech fyzických i právnických osob zapojených do televizního byznysu včetně rodiných a jiných propojení, klik a mafií.
    • Kandidáti by byli prakticky zkoušeni ze svých schopností řídit poradu, schůzi zaměstnanců, jednání s odbory, vystoupení na demonstraci organizované proti generálnímu řediteli ČT, schopnost jak úspěšně čelit bandě reportérů.
    • V jednom z mnoha hodnocených praktických cvičení by kandidáti natáčeli bez štábu na video reportáže na zadané téma a sami by si moderovali jejich odvysílání.
    • Schopnost okamžité reakce by prokazovali v simulovaných tiskových konferencích a on-line diskuzích na internetu.
    • Zkoumala by se jejich schopnost usmívat se při jakékoliv příležitosti do kamer reportérů po neomezenou dobu a zejména ochota odpovídat do kamer na jakékoliv i ty nejdebilnější otázky bez jakéhokoliv náznaku nenávisti či netolerance k těmto otrapům.
    • Kandidát by musel ovládat základní sporty jako je tenis, golf a střelbu na asfaltové holuby. Dovednost v jízdě na koni je podmínkou. Měl by také umět hrát mariáš, házení šipkami na terč, vyznat se ve víně, pivu a v dobrých jídlech. Vaření jako koníček je vítáno, stejně tak i sklony k domácímu kutilství (tenhle pořad zatraceně v televizi chybí!).
    • Znalost lidových a trempských písní je nezbytná, hra na kytaru a libý zpěv získává kandidátovi četné body. Fyzická krása v obličeji není vysloveně podmínkou, nesmí se však jednat o odporně vyhlížející kreaturu.
    • Občasná dobrodružství se ženami (přípomínám, že podmínkou je nebýt ženatý/vdaná) jsou nutná, aby se předešlo zbytečným pochybnostem. Oblíbenost generálního ředitele ČT jen u 4 procent národa je nepřijatelná. Jako vzor pro posouzení těchto vlastností a schopností jak vyjít bez šrámu se ženami může docela dobře sloužit chování a jednání oblíbeného Karla Gotta.
    • Znalost nejméně dvou cizích jazyků je samozřejmostí, jako třetí cizí jazyk se doporučuje ruština a také čínština, která má budoucnost. Pro oba poslední jazyky stačí znalost pouze slovem, písmem netřeba.
    • Zkoumána by byla podrobně schopnost kandidáta hospodařit s vlastními penězi, jeho orientace v bezpečném investování a výběru správné banky.

    Generálního ředitele ČT by, jak jste jistě pochopili, nevybírala žádná Rada či dokonce parlament, senát nebo prezident. Vítězem se stává automaticky kandidát s nejvyšším počtem dosažených bodů. Celý výběrový systém by mohl být dále vylepšen na základě kvalifikačních požadavků pro takové organizace, jako je FBI, CIA, NASA, armáda US, BIS). Testy scientologů nejsou také k zahození. Ještě jste si jejich známý vstupní test neudělali?

    Zdá se vám to celé jako šílený nápad? Ale nejste si tak docela jistí, že by to nemuselo být až tak nemožné, takto vybírat nejen generálního ředitele ČT, ale i členy vlády, prezidenta, ministerské úředníky? Pro povzbuzení vaší fantazie jsem záměrně některá kriteria přehnal. Žádné náhodné volby těch, kteří se předem sami vybrali, ale tvrdý objektivní výběr podle jasných pravidel, to by znamenalo, že se dostáváme v třetím tisíciletí k vizi společnosti založené na racionalitě.

    Zvláštní na našem dosavadním společenském systému je, že se snažíme vědeckými metodami vybírat kdejakou sekretářku, nedůležitého manažera, ale ty, kteří mají tu největší moc ve státě, volíme triviálním hlasováním na jejich vlastní žádost buď přímo, nebo na jejich výběr nemáme vůbec žádný vliv (členové vlády, premiér, prezident). My jsme si je přece jako konkrétní osoby nevybrali, jen jim dáváme hlas, aniž je důkladně známe. Nemáme sebemenší tušení o tom, zda jsou duševně zdrávi a nepatří spíše někam do ústavu, zda jsou odborně kvalifikovaní a způsobilí.

    Pak jim celou dobu až do příštích voleb spíláme do blbců, zlodějů a lhářů, což nás neodradí od toho, dát jim, nebo jim podobným příště opět hlas. Případně se zařekneme a nejdeme volit vůbec, což je v daném systému opět pěkná blbost. Tomuto zcela pomatenému způsobu výběru mocných tohoto světa se říká zastupitelská demokracie. A právě teď se naši poslanci a senátoři chystají na třetí pokus zvolit prezidenta. Budiž nám Bůh milostiv...

    28.2.- Těkavá látka vybuchla v pražské policejní služebně.

    Policie kromě sdělení, že vybuchla neznámá těkavá látka usilovně tají, co bylo vlastně příčinou výbuchu, ačkoliv v místnosti byli dva policisté, kteří byli jen přiotráveni následným požárem. Ti přece vědí, s čím v pět hodin ráno manipulovali. Je jen málo možností: čichali toluen a zapálili si cigárko, pálili kořalku a vybuchla jim destilační kolona nebo si dělali k snídani docela obyčejné flambované palačinky nebo speciální grog, který se vyrábí překapáváním rumu přes hořící cukr. Proč tento incident musí vyšetřovat inspekce ministerstva vnitra, není jasné. Občané mají přece právo na informace o tom, co ohrozilo naše milé strážce pořádku přímo v jejich doupěti!

    28.2.- Proč škodovky nejdou na odbyt ?

    Fabia JuniorAutomobilka Škoda zaznamenala v loňském roce významný pokles prodeje a tedy i zisku, který je 1,825 miliardy korun. Je to však o 300 miliónů korun méně, než předloni. Automobilce se zároveň meziročně snížil odbyt o téměř 17 tisíc vozů na 445 tisíc aut a tržby klesly o 7,5 miliardy korun na 145,7 miliardy korun.
    Někteří odborníci tvrdí, že by bylo co zlepšovat na produktivitě práce, jiní jsou zase toho názoru, že by Škodovka měla přijít s novým modelem. Aby se zabránilo hromadění neprodaných nových vozů, vedení automobilky opakovaně zastavuje výrobu na jeden nebo dva dny v měsíci. Zaměstnanci přesto dostanou za tyto dny plnou mzdu. Místo práce projdou školením, které má za úkol zvýšit osobní motivaci zaměstnanců a zlepšit komunikaci pracovníků na lince s vedoucími.
    Zakopaný pes je ale někde docela jinde. Především se po nových autech vyhladovělí občané dokonale nasytili novými vozy nejen značky Škoda. Šéfové soukromých firem - zejména těch malých - už dávno pochopili, že je lepší vydělané peníze investovat do rozvoje firmy, což nemusí vždy znamenat nakupování nových automobilů každé dva roky. Hlavní problém Škodovky není v nedostatku nových modelů (Superb nejde vůbec na odbyt!), ale naopak v ukončení výroby relativně levné Felicie. Finančně slabí majitelé starých vozů nebudou v žádném případě kupovat předražené Fabie, o Octaviích ani nemluvě. Ačkoliv by raději měli vůz domácí výroby, začínají kupovat lacinější modely asijských automobilek, docela slušné prodeje zaznamenal se svým modelem 602 také Peugeot.
    Strategie německého vedení Škodovky s přechodem na "solidnější" a vybavenější typy měla jistě úspěch na západním trhu, ale cena dříve lidového vozu se dostala hodně přes třista tisíc korun. Takže ti u nás, kteří by rádi koupili Škodovku v ceně kolem 200 000 raději koupí ojeté auto nebo nějaký asijský miniautomobil. Zdánlivě levný model Fabia Junior 1.0 37 kW má jednak hloupé jméno a je tak "očesaný", že nemá nejen autoradio, které chybí u všech modelů, ale chybí mu i tak potřebná věc, jako je posilovač řízení a přitom stojí 259 900 Kč.
    Zdá se, že nejmenší Fabia dopadne stejně nesmyslně, jako se to stalo původně lidovému Brouku. Skončil po usilovné práci skutečných odborníků firmy Wolkswagen jako prapodivná neprodejná luxusní kreatura. Hitlerova myšlenka nutnosti výroby lidového levného auta, která založila bleskový poválečný vzestup
    Klepněte si pro podrobnosti
    Co takhle auto na stlačený vzduch ?
    automobilky Wolkswagen, je stále aktuální bez ohledu na to, že vznikla v hlavě nacistického šílence. Většina majitelů aut v Česku totiž ročně nenajede víc než 10 000 km na cestách po naší malé zemi. Vyrážejí jednou týdně na chaty a k příbuzným většinou 20 - 60 km daleko a k tomu přece nepotřebují rozměrný vůz vybavený kdejakými vymoženostmi. Standardní vybavení snadno nasaditelnou závěsnou koulí by u Čechů vyvolalo větší nadšení, než sbírka elektronických brzdných systémů s pochybným účinkem.
    Škodovku tak v budoucnosti čeká postupné omezování výroby právě proto, že uvolnila na trhu místo konzorciu Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech(TPCA). Kolínský projekt, jehož náklady se předpokládají ve výši 1,5 miliardy eur, financují rovným dílem největší japonská automobilka Toyota Motor Corporation (TMC) a největší francouzský výrobce aut PSA Peugeot Citroen. Bude vypadat nové malé auto snad právě takhle?Továrna zahájí výrobu v roce 2005 a její kapacita má dosáhnout 300 tisíc malých osobních vozů ročně a počítá se především s jejich masovým prodejem směrem na východ. Základní kámen továrny u Kolína byl položen a Škodovka už nemá šanci se obrátit na podpatku a změnit svoji strategii zaměřenou dnes na bohatší klientelu. Naopak bude muset tvrdě bojovat s konkurencí, kterou tvoří na našem trhu v nižší střední a střední třídě trojice Renault, Ford a Opel. Také řada výrobců automobilového příslušenství a různých dílů, kteří dnes dodávají Škodovce se může přeorientovat na Kolín a Š+W se opět zvýší náklady i ceny vozů
    Možná, že pohon bude hybridní od Toyoty...
    Hybridní pohon bude od Toyoty ?
    dovozem těchto dílů z Německa. Úřad práce v Kolíně se již připravuje na zahájení náboru pracovníků, který začne koncem roku 2003.
    Představitelé Škody Auto záměr konzorcia TPCA zpochybňují s tím, že menší auto než vůz Fabia vyrobit nelze, pokud se má takové vozidlo ještě nazývat automobilem.
    V nemilosrdném konkurenčním boji ale přece nejde o to, jak se to, co vyrábí automobilka jmenuje. Může to být třeba jen motorizovaný trakař, hlavně když půjde na odbyt. V zemích bývalého Sovětského svazu by chudí obyvatelé vesnic určitě něco takového přivítali. I u nás je možné spatřit zemědělce, jak jede nasekat jetel se svým obstarožním kombíkem. V zemích, kde není příliš mnoho silnic první třídy, o dálnicích nemluvě, nehrozí srážky vozidel ve stokilometrových rychlostech a všelijaké ty systémy ABS a ochranné destrukční zóny karoserie jsou tady zcela k ničemu.
    Pro inspiraci by se mohli návrháři evropských automobilek zadívat přes oceán, na čem jezdí američtí farmáři. Pickup s větší korbou a odolnou kabinou pro tři a psa, se silným motorem a vysokým spodkem by se mohl v tomto tisíciletí prodávat na východě v milionových sériích. Škoda se ale chystá na televizní kamery pro couvání, družicové navigační systémy a jiné pitomosti zbytečně zvyšující cenu automobilu. Asi aby tím nalákala více zlodějů aut, proti kterým nedělají automobilky vůbec nic, neboť jim jen zvyšují odbyt. Připomíná to situaci na trhu počítačů, kdy většina uživatelů má dnes na stole zbytečně drahé počítače, jejichž kapacitu využívají asi tak z deseti procent a to ještě díky nesmyslně komplikovaným a nabubřelým programům zejména od Microsoftu. Je to pohled pro bohy, když vidíte na P4/1,6 GHz běžet dosovský účetnický program, který by se spokojil s nějakou třistaosmdesátšestkou. Jenže produktivita na lince se už nedá zvednout a tak se vyrábí luxusní zboží, jen aby se udržela cena a fabrika nad vodou.

    Pramen: Ahaswebovy noviny č.324 - moje dílo je již tak rozsáhlé, že si mohu dovolit citovat sám sebe :-)

    27.2.- Ochutnejte antimilitaristický nápoj Mecca Cola!

    Mecca-Cola a její duchhovní otec Tawfik MathlouthiNa všem se dá vydělat. I na chystané válce proti Iráku. Nový "light" nápoj nazvaný Mecca Cola napodobuje ve všem kromě názvu na celém světě (kromě mé maličkosti) oblíbený nápoj Coca Cola. Ze zisku z jeho prodeje jde údajně celých 20 procent na Palestinské a muslimské charitativní účely. Autorem projektu Mecca-Cola je ve Francii žijící Tunisan Tawfik Mathlouthi. Reklamní akce je vedená pod hesly "Stop the War" a "Not in my Name." Politické názory Tawfika jsou jasné: Coca Cola je symbolem americkému imperializmu, kdo je proti válce, pije Mecca Colu. Atlantská centrála firmy Coca-Cola Co. ponechává zatím celou akci bez komentáře. Mecca Cola ale zneužívá celkový vzhled včetně rudé barvy a typu písma a zřejmě tak spoléhá, že po novém "antimilitaristickém" a "antiamerickém" nápoji sáhnou nejen arabové a muslimové. Francie je pro podobný "marketing" dobrým územím: sama vláda nesouhlasí s americkým postupem proti Iráku a Francouzi už dávno nejsou samí Evropané. Značná část z nich pochází z Afriky a to jsou etnické skupiny, které ze zásady Američany nemilují.
    Co by se asi stalo, kdyby se začala Mecca Cola prodávat i u nás? Obávám se, že vy, moji milí spoluobčané, byste si jí nekoupili, neboť postrádáte onoho revolučního ducha, kterého je třeba v boji proti imperiálizmu. V posledních 40 letech jsme se proti USA a imperiálistům nabojovali až až. Ne, že by se nám naši noví spojenci nějak zvlášť zdáli. Je s nimi ale zatím méně trablů, než s našimi bývalými sovětskými "ochránci", kteří po nás chtěli jen žrádlo, oblečení, boty, nábytek a tanky za babku.
    Kdo by si snad přece jenom chtěl objednat Mecca Colu na dobírku, račte na server www.mecca-cola.com.


    Home
    Home


    Creative Commons License
    Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
    Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
    .