CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

28.10.2004 - Oslavujete také 28.říjen?

Dnešní den je nepochybně významným každoročním svátkem už jenom proto, že se dnes nepracuje. Po občanech a institucích se žádá, aby alespoň vyvěsili státní vlajky, což se většinou neděje. Mezi lidem panuje jistý zmatek a nejistota o tom, co se vlastně dnes má oslavovat. Je to přece jasné, odpovíte, 28.října 1918 vzniknul přece náš stát - tedy vlastně vzniklo Československo, které se rozpadlo po obsazení Němci na protektorát Čechy a Morava a fašistické Slovensko a sovětskou podkarpatskou Rus, pak se zase po válce obnovilo, i když už bez té Rusi, a konečně se zase rozpadlo na Českou a Slovenskou republiku (tentokrát nikoliv fašistickou). Tady vidíte ten zmatek. Ale je tu přece jen důvod 28.říjen slavit: vždyť jsme i přes protesty Slováků prohlásili, že je naše současná Česká republika pokračovatelkou tradic Československa a to i včetně vlajky. Slováci sice tvrdí, že ten modrý klín na ní jsou Tatry a že jsme měli vlajku změnit, ale my na to nedbáme a děláme, že jsme kmenem vyrostlým na kořenech první republiky. Slováci mají svoje problémy s tím, zda je či není dnešní Slovensko pokračovatelem válečného Slovenského štátu a zda se například Hlinka zasloužil o Slovensko nebo nikoliv a zda by nebylo vhodné prohlásit Tisu za svatého. Naštěstí jsou celkem jednotni v tom, že pan Štefánik to s Masarykem v tom osmnáctém docela dobře zařídili a dostali je z vlivu Maďarů.
V každém případě bychom měli dnes slavit, že nás jako národ neopustila schopnost ztropit převrat v tom správném okamžiku, kdy je jasné, že to prasklo a že se už nemusíme bát. Pak vycházíme do ulic, jásáme, máváme českou vlajkou často podomácku ušitou ze sokolských trenýrek nebo hitlerovských vlajek a jsme vítězi na té historické mezi. Považuji za vhodné v tento den si připomenout první československý Zákon vydaný Národním výborem 29. Října 1918:

Samostatný stát československý vstoupil v život.

Aby zachována byla souvislost dosavadního právního řádu se stavem novým, aby nenastaly zmatky a upraven byl nerušený přechod k novému státnímu životu, Národní výbor jménem československého národa, jako vykonavatel státní svrchovanosti, nařizuje:

Článek I.

Státní formu československého státu určí Národní shromáždění s Československou národní radou v Paříži, jako orgánové jednomyslné vůle národa.

Než se tak stane, vykoná státní svrchovanost uvnitř státu Národní výbor.

Článek II.

Veškeré dosavadní zemské a říšské zákony a nařízení, zůstávají prozatím v platnosti.

Článek III.

Všecky úřady samosprávné, státní a župní, ústavy státní, zemské, okresní, župní a obecní jsou podřízeny Národnímu výboru, prozatím úřadují a jednají dle dosud platných zákonů a nařízení.

Článek IV.

Zákon tento nabývá platnosti dnešním dnem.

Článek V.

Předsednictvu Národního výboru se ukládá, aby tento zákon provedlo.

Dáno dne 28. října 1918.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.