CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

29.10.2004 - Policejní i jiné odposlechy a jak na ně.

Enigma 007Komunikace v síti GSM je kódovaná, takže za běžných okolností je riziko odposlechu zcela minimální. Ti, kteří si přesto chtějí být absolutně jistí, že jejich komunikaci nesleduje ani proradná konkurence či dnes tak aktuální policie, si mohou opatřit mobily s dodatečným šifrováním. Samozřejmě pro takto zabezpečený telefonní hovor musí být volající i volaný vybavený pokud možno stejným modelem speciálního telefonu. Tyto hovory představují pro dekodéry téměř nepřekonatelnou překážku. Nejznámějšími výrobci jsou firmy Sagem a Siemens. Na trhu se nedávno objevil i výrobek korejské společnosti Beaucom, která prodává například v Německu telefon Enigma 007 za 3000 €, neboli asi za 95 000 Kč. Telefon je duální (900/1800 MHz), má plně grafický dvoubarevný displej s modrým podsvícením s rozlišením 106 x 56 bodů, klasickou krátkou anténu, váží 98 gramů a s rozměry 99 x 44 x 18 mm patří mezi malé a lehké moderní přístroje. Baterie s kapacitou 940 mAh by měla vydržet až 350 hodin v pohotovostním režimu a až sedm hodin hovoru. Ochrana je zajištěna pomocí dvojitého bezpečnostního kódu. Každý tento mobil si v Trust Centru Deutsche Telekomu vyžádá generovanou dvojici klíčů, která se do telefonu uloží na aktivní čipové kartě (T-TeleSec NetKey-Card). V případě, že uživatel volá na jiný mobil Enigma (v němž je další specifická dvojice klíčů), je provedena s pomocí kódů a obou čipových karet autentifikace partnera. Následně je z čipové karty vygenerován pseudonáhodný klíč, kterým je zakódována veškerá komunikace mezi spojenými telefony. Pokusí-li se kdokoli napojit na tento datový tok, uslyší jen šum, který odpovídá jednomu z 1038 klíčů, který se navíc při každém dalším hovoru změní.
Vzhledem k tomu, že běžného občana nemá policie důvod odposlouchávat a hlavně na takový luxus "osobní svobody" nemá peníze a zejména podle policejního prezidenta Koláře nemá bezúhonný občan proti odposlechu nic mít, budou kupci těchto bezpečných telefonů politici, tajné služby, finančníci a podnikatelé všeho druhu a příslušníci podsvětí.
Kde nakupovat? Zatím mnoho možností u nás není, ale například firma Probin vás vybaví už dnes do bezpečného světa bez odposlechu všecho druhu včetně šifrovaného mobilu SAGEM MW3026S GSM za cenu 99 000,-. Mobil používá prakticky neprolomitelné 128-bitové šifrovací klíče a podle sdělení zástupce firmy "tento telefon lze používat u jakéhokoli operátora, s jakoukoli kartou."
Pramen: mobil.idnes.cz.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.