CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

2.11.2004 - Slavíte Halloween, Svátek všech svatých, Samhain i Dušičky?

Ti, co se domnívají, že se vlastně jedná o jedno a totéž, nemají tak docela pravdu. V obecném českém povědomí v této věci panuje nepochybně velký zmatek. Tak především, jak je to s Halloweenem a Svátkem všech svatých: název Halloween ve skutečnosti vznikl jako zkomolenina z anglického All Hallows Eve, jinak také All Hollows Day nebo All Saints Day neboli Svátek všech svatých, který připadá na 1. listopad. Namítnete, že se Halloween slaví v noci z 31.října na 1.listopadu. Ano, protože tehdy se také slavil a někde ještě slaví Samhain, kdy kolem 5.století v keltském Irsku léto oficiálně končilo 31. října. Svátek se jmenoval Samhain (sow-en), keltský Nový rok. Překrytí pohanského svátku novým křesťanským byl při zavádění křesťanství oblíbený trik.
Do Ameriky se zvyk pořádat Halloween dostal až v roce 1840 s irskými přistěhovalci, kteří emigrovali před hladomorem vyvolaným neúrodou brambor. V té době patřilo v Nové Anglii k oblíbeným žertům převracení záchodů a vyvěšování branek z pantů. Tato část zvyků se k nám nedostala, protože záchodových budek je díky splachovacím záchodům u nás nedostatek. Halloween je především svátek dětí, které se převlékají zejména za strašidla a v podstatě při obcházení a strašení známých žebrají různé sladkosti. Toto strašení mělo původně vyděsit duchy zemřelých, aby zalezli zpátky do hrobů a nesnažili se převzít moc nad živými. S ohledem na keltský původ Halloweenu by se dalo s úspěchem tvrdit, že není zase tak od věci jej slavit i u nás, v kolébce Keltů. Asi nám na něm vadí ten americký nános kýče a byznysu a tak někteří u nás, v duši spíše pohané než křesťané, raději slaví ten původní Samhain.
A co ty Dušičky, které mají tradici u nás? Jak už vyplývá z názvu, je to svátek, kdy se vzpomíná na duše zemřelých předků, příbuzných a přátel a slaví se až dnes, 2.listopadu. Je to svátek poklidný, který by místo bezuzdné zábavy měl spíše každého přimět k tomu, aby vzpomněl na ty, kteří byli součástí jeho života a již odešli na svoji poslední cestu. Slovy českého autora, měli bychom se také jít na hřbitov či do kolumbária podívat, do čeho jdeme. A pokračovat na naší cestě s větší pokorou a skromností.
Doufám, že jsem do toho vnesl trochu světla a teď už víte, že se v období 31.října až 2. listopadu slaví nejméně svátky dva, či spíše tři. Nejprve si můžete zařádit při Halloweenu, pak uctít oficiálně vyhlášené svaté a konečně také ty vaše dušičky, které již nejsou s vámi. Já jsem držel jen ten třetí dnešní svátek, i když svíčky jsem zapaloval už včera. Postál jsem také chvíli u hrobu pana Gutha Jarkovského, spisovatele, hradního obřadníka a zakladatele českého olympijského hnutí. Přál jsem si přitom, aby se k nám ještě vrátil a pokusil se svým vlivem umravnit naše politiky a také sportovce včetně bafuňářů i rozhodčích.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.