CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

3.11.2004 - Něco navíc pro legální uživatele Windows.

Microsoft představil pilotní projekt Výhody legálních Windows. Jeho cílem je přinést legálním uživatelům operačního systému především Microsoft Windows XP více výhod oproti uživatelům nelegálních kopií systému. V rámci projektu získají legální uživatelé přístup zdarma k vybraným aplikacím a aktualizacím, které pro nelegální uživatele v budoucnu nebudou dostupné. Pilotní projekt byl spuštěn již před měsícem v USA a nyní se uvádí pro oblast Číny, Norska a České republiky.
"Uživatel bude před stažením aplikace nebo aktualizace z centra Microsoft Download požádán o jednoduché ověření legálnosti Windows. Toto ověření je z počátku dobrovolné. V budoucnu však bude plný přístup k obsahu centra Microsoft Download pro neověřené uživatele omezen. Omezení přístupu se bude v testovacím provozu týkat přibližně 40 % obsahu a nebude v žádném případě obsahovat kritické a bezpečnostní aktualizace systému," uvedl Tomáš Koška, ředitel divize Information Worker and Windows Client společnosti Microsoft.
Od 27. října jsou pro uživatele již dostupné následující aplikace:
- Microsoft PhotoStory 3 - nová verze software pro vytvoření foto příběhu. Prozatím v anglické verzi, která bude 15. listopadu nahrazena českou verzí,
- pět her serveru MSN,
-zkušební stodvacetidenní anglická verze aplikace Microsoft Office OneNote 2003, česká verze bude k dispozici na konci roku 2004.
Do konce roku 2004 k těmto všem výhodám přibudou tyto aplikace:
- překladový slovník pro aplikaci Microsoft Word (z českého do anglického a německého jazyka),
- vybrané kapitoly z knihy Mistrovství Office 2003,
a plánuje se přidání řady dalších aplikací a výhod.
Pokud se uživatel rozhodne projít procesem ověření legálnosti svého software, přispěje automaticky na charitativní projekt Počítače proti bariérám. Společnost Microsoft totiž poskytne na projekt příspěvek Kč 25,- za každého uživatele, který provede ověření svého software do konce roku 2004.
Z uvedeného je patrné, že Microsoft po počátečních pokusech tvrdě postupovat proti nelegálnímu používání SW produktů Microsoftu a to až formami udavačství, volí nyní cestu cukru a biče, od které si slibuje lepší výsledky. Pro některá teritoria také již přistoupil k poskytování "očesaných" verzí například Office za znatelně nižší cenu. Od této strategie si také slibuje menší pracnost a tedy i menší náklady spojené s vyhledáváním SW pirátů a jejich soudnímu pronásledování. Je jisté, že k takovému postupu byl Microsoft částečně přinucen i obavami z "nekalé" konkurence Linuxu, který je v některých státech či velkých městech zaváděn místo Windows díky podpoře některých SW firem, jako je například Suse, ale i naší firmy SW602 (602Office a 602SQL).
Protože se celý proces především bezpečnostních záplat odehrává výhradně přes internet, je patrné, že nikdo v Microsoftu už dnes nepochybuje o tom, že je každý uživatel jejich SW připojen na internet. To ale především u domácích uživatelů nemusí být pravda. A navíc, pokud se tito uživatelé na internet připojují, je to často přes pomalé dial-up připojení, které není pro podobný "servis" vhodné a je především nákladné. Proto se u těchto uživatelů ještě dosti dlouho udrží již zastaralý a příliš nepodporovaný OS Windows 98. Microsoft se ovšem snaží čas od času pomoci i těmto uživatelům například rozesíláním aktualizačních CD se service packy a to dokonce zcela zdarma i když prakticky jen pro právě poslední nejnovější verzi OS. Tzv. Home Users nejsou prostě žádným zajímavým zdrojem zisků, protože jejich většina používá nelegální SW. Možná, že se časem Microsoft bude ubírat cestou, které již některé menší firmy zvolily: poskytovat Home verze zdarma s tím, že nebudou mít některé tzv. profesionální vymoženosti, které domácí SW kutilové rádi oželí. Pramen: http://www.microsoft.com/cze/presspass/msg/20041101_news1.asp

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.