CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

4.11.2004 - Obnova Říše římské se podaří vbrzku.

Zhruba o desetinu by měly v příštím roce vzrůst ceny základních potravin, jako je pečivo, masné a mléčné výrobky, předpokládá generální ředitel holdingu Agropol Group Jiří Malúš. Tyto potraviny se podle něj prodávají často tak levně, že je to z hlediska nákladů výrobců za hranicí únosnosti. Důležitým faktorem ale bude boj obchodníků, zejména řetězců. Například mražené kuře se podle něj dnes prodává téměř za srovnatelnou cenu jako v roce 1989, náklady ale podstatně vzrostly. Mléko se vykupuje za osm korun za litr, za devět korun je lze koupit v obchodě. "To je naprosto nesmyslné," zdůraznil.
Ano, naprosto nesmyslné je porovnávat cenu vykupovaného kvalitního plnotučného mléka a cenu prodávaného "mléka", ze kterého byla odstraněna podstatná část tuků pro výrobu másla a bylo znehodnoceno "moderní" výrobní technologií stejně, jako většina prodávaných "potravin". Demagogie vládne našimi medii a novináři nepoužívají mozek k tomu, aby podobné výroky alespoň komentovali. Jiná věc je, jestliže náš producent mléka dostane za litr v zahraničí více než od našich zpracovatelů. Nelze se mu pak divit, že tam mléko vyveze, zvláště když to má k odběrateli do Německa často blíž než do české firmy.
Otevřené hranice a zrušení cel je přece to, po čem jsme jako národ toužili celá staletí. A dnes, kdy je to realitou, se český spotřebitel diví, že bude muset platit ve svém obchodě stejně, jako jeho evropský převážně socialistický soukmenovec. Jsme přece všichni Evropané a naším cílem je obnovení věčné slávy Říše římské. Nebo snad ne?
V této mléčné souvislosti jednoho napadá zajímavá otázka: kam se poděje ono německé mléko, které dosud německý zpracovatel vykupoval od místních zemědělců? Spíše to vypadá, že jej bude dále odebírat, zvýší výrobu finálních produktů (nechutné mléko, prapodivně chutnající sýry a falešné jogurty) a po získání evropských národně socialistických říšských dotací je prodá na našem trhu pod značkou našich "domácích" prodejních velkořetězců, které jsou v jeho nebo jiných spolupracujících zahraničních rukou.
Co si má v takové situaci počít nespokojený český spotřebitel? Odstěhovat se na venkov, propachtovat si nějaké ty pole a louky a pořídit si do chlívku kozu nebo krávu, králíky, slepice a prasata, na pole brambory, do zahrady ovocné stromy a zeleninu. Problém je v tom, že takto drasticky změnit svůj život v industrializované a integrované Evropě dokáže jen nepatrné promile obyvatel. My ostatní jsme odsouzeni k tomu se krmit tím, co se nám do marketového evropského koryta předhodí. Cesta zpátky prý nevede, to říkal už soudruh Zápotocký: kupředu levá, kupředu levá, zpátky ni krok, soudruzi evropští socialisté.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.