CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

17.11.2004 - Také klejete a nadáváte na poměry?

V minulém komunistickém režimu jsme si zvykli nadávat na kde co: že není nic k dostání, že to naši vládcové blbě vedou, že tu není svoboda, že máme málo peněz, že nemůžeme volně cestovat po světě a také, že nemůžeme veřejně nadávat našim představitelům. Lidová tvořivost dala vzniknout nadávání na Servíta. Na záchodcích celého světa jste mohli objevit známý český nápis "Servít je vůl". Ačkoliv se ve skutečnosti jednalo o existující osobu, dovoluji si tvrdit, že tato nadávka plnila jakousi zástupnou roli v době, kdy nebylo možné napsat bez rizika někde na zeď například, že "Husák je vůl", nebo "Pryč s KSČ!" Historie české nespokojenosti s režimem a s tím spojené nadávání má dávné kořeny. Na režim se u nás nadává nejméně již od porážky na Bílé hoře, možná že nadávali i první Čechové praotci Čechovi, že vybral špatně místo pro svůj kmen, že mohl jít ještě kousek dál, například až k moři, abychom za ním nemuseli jezdit tak daleko.
A tak nám nadávání a jistá obecná nespokojenost s politickými i hospodářskými poměry zůstala i dodnes, kdy se snad věci obracejí přece jen k optimističtějším zítřkům. Těžko se potkáte s našincem, který na otázku, jak se má, jak se mu daří, odpoví, že skvěle, že lepší to být nemůže, že má dost peněz a spokojený život. A to i v případě, že je zcela evidentně "za vodou". Obává se totiž, abyste mu ten jeho úspěch nezáviděli. Závist je totiž další trvalou součástí naší národní povahy.
Měli bychom si to ale s tím nadáváním a defétismem rozmyslet: podle doktora Genadije Čeuringa z Centra ekologického bezpečí a přežití v Jekatěrinburgu používání nadávek a sprostých slov v denním hovoru vede u mužů často k rozvoji sexuálních poruch a impotence. Když tato slova používaly ženy v běžné denní mluvě, začínají se pomalu proměňovat v chlupaté a svalnaté muže. Genadij Čeuring se svým týmem věří, že voda má jakousi paměť, která může pozitivně nebo negativně ovlivňovat lidský organismus. Skupina vědců proto pokusně sprostě klela a nadávala několik hodin na sklenici plnou vody. Poté ji vylila do misky plné semen a sledovala, jak budou klíčit. Jen osmačtyřicet procent semínek vyklíčilo, zatímco tatáž semena ve vedlejší misce s čistou "nezakletou“" vodou načerpanou v panenské přírodě měla klíčivost devadesát tři procenta. A protože se naše tělo sestává ze své většiny právě z vody, je tu jasná spojitost.
Není mi známo, zda naši sousedi Poláci znají výsledky bádání doktora Čeuringa, ale v Polsku si nemůžete jen tak na veřejnosti zanadávat. Pokutování nadávek na veřejnosti umožňuje polské právo už dlouho, ale dosud tuto možnost téměř nikdo nevyužíval. Tomu, kdo používá neslušné výrazy, mohou policisté podle zákona udělit pokutu do výše 1500 zlotých, tedy až 10 000 korun. Pokud viník odmítne zaplatit, putuje případ k soudu. Například strážníci v severopolském městě Elblag od poloviny srpna udělili za sprostá slova už na 400 pokut. Jen za první týden akce Stop vulgarismu, kterou vyhlásila tamní radnice, policisté pokutovali zhruba sto hulvátů. Během září se jim pak na pokutách podařilo vybrat neuvěřitelných 22 000 zlotých, což je v přepočtu asi 150 000 Kč. Policisté v Elblagu navštěvují i školy a o sprostých výrazech na ulici tam mluví se žáky i s rodiči. V sousedním městečku Paslek nabádají ke slušnému chování také kněží, kteří o něm mluví během nedělních kázání.
Možná bychom podobný zákon mohli využít i u nás. Pozitivní výsledky by na sebe nenechaly dlouho čekat: po zanechání oslovování se "ty vole" by se zlepšila plodnost mužů, dívky by byly krásnější, kdyby se vzdaly ženské varianty "ty krávo". Někteří televizní baviči by ovšem přišli o práci... Měli bychom si vzít také příklad z Japonců, kteří prý ve svém jazyky něco jako nadávky vůbec nemají. Otázkou zůstává, zda by se dokázali ovládnout i naši zákonodárci a přestali by označovat své politické protivníky za č....y.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.