CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

2.12.2004 - Komunistickou stranu je třeba zrušit?

Ke zrušení Komunistické strany Čech a Moravy vyzval senátor za Cestu změny Martin Mejstřík na konferenci o idejích, na nichž stojí Česká republika "KSČM musí být zrušena. Buď bude platit zákon o protiprávnosti komunismu, nebo zde budeme mít tuto komunistickou partaj. Oboje přeci platit nemůže. Ať je (KSČM) rozpuštěna, nebo ať se distancuje od těží marxismu-leninismu a vypustí že svého názvu komunismus," prohlásil Mejstřík. Zákon o protiprávnosti komunistického režimu bude třeba podle Mejstříka změnit tak, aby obsahoval jasné sankce. Rovněž by se měly upravit renty a výsluhy bývalých exponentů komunistického režimu. "Není možné, aby v evropské zemí měli přisluhovači jakékoli totality větší důchody než bojovníci za svobodu," uvedl doslova senátor. Zrušení KSČ požadovala již bez úspěchu v roce 1991 Konfederace politických vězňů Československa.
"Občanské fórum v žádném případě nebylo připraveno na revoluční situaci a převzetí moci. Já jsem se účastnila mnoha zasedání OF v listopadu a prosinci a viděla jsem, že nikdo nebyl s nikým domluven. Musíme si připustit, že převrat jsme nezpůsobili my všichni lidé za železnou oponou ve východním bloku. Svým revolučním nadšením jsme neshodili komunismus. Komunismus to umožnil sám," říká Hana Marvanová ve svém rozhovoru pro Lidové noviny vydaném 3.listopadu 2004.
"Vím, že mi je předhazován Marián Čalfa, který byl před listopadem 1989 ministrem vlády ČSSR. Jenomže bez něj by tady asi byl značný chaos. To, co zjednalo respekt naší republice, byl právě hladký přechod moci z jedněch rukou do druhých. Vždyť lidé, kteří se ocitli v první federální vládě, vůbec nevěděli, jak to v ní chodí, jak často zasedá, jak to je s vládními materiály, připomínkovými řízeními, jaký je mechanismus vznikání zákonů, předkládání do Federálního shromáždění, jaké jsou lhůty atd. atd. To všechno zprostředkoval Čalfa a to je podle mne velká zásluha. Kdo si myslí, že jsem já kooperováním s Čalfou způsobil jakési chránění komunistů, ten se mýlí. To není pravda a není to tvrzení opodstatněné. Přece jsem nebyl diktátor, který o všem rozhoduje sám," řekl Václav Havel v jiném rozhovoru pro MF DNES.
Z uvedeného vyplývá, že ke zrušení tehdejší KSČ (dnešní KSČM) nedošlo prostě proto, že se disidenti po převratu dostali podle vlastních slov k moci jaksi náhodou, bez přípravy a nemohli bez KSČ převzít moc a vládnout. Neexistovala žádná akceschopná protistátní struktura, která by se plánovitě připravovala ke svržení komunistické totality. Byla to jen hra na kočku a myš, hra o tom, že je třeba komunistům vzdorovat, škodit jim především v oblasti propagandy, kultury a na poli mezinárodním. Disidenti počítali mlčky s tím, že tu budeme žít se Sovětským svazem na věčné časy a že oni si budou vytvářet uvnitř totality svůj vlastní svět relativně svobodný, jaksi taksi nezávislý. Když s úžasem zjistili, že se děje něco jako státní převrat, nezbylo jim nic jiného, než nechat zvolit Václava Havla tehdejším federálním shromážděním sestávajícím ze samých komunistů a kolaborantů z pidistran jako byla a je Lidová strana (KDU-ČSL). A uzavřeli dohody, ve kterých potvrdili, že se nebude nic zakazovat, nikdo nepůjde do vězení a že budou chránit i nadále zájmy komunistů, jak jen to bude možné. Nejspíše naivně předpokládali, že se tehdejší KSČ rozpadne a bude ticho po pěšině. Podepsali také a posléze do zákonů vložili zásadu, že tzv. zločiny komunismu se budou soudit a trestat vždy jen podle zákonů, které platily v době, kdy byl zločin spáchán.
Dnes se přejmenovaná KSČM tváří jako demokratická strana, která má své voliče a její zrušení zákonem není reálné. Nachytat komunisty na hruškách a dokázat jim protiprávnost jejich existence se nikomu nepovede. Vždyť prakticky ve všech zemích západní Evropy komunistické strany existují a například ve Francii a Itálii mají v řadě měst moc ve svých rukou. O Německu nemá cenu hovořit, je to tam podobné, stejně jako v ostatních státech bývalé východní Evropy.
Naši komunisté se dopustili jediné chyby: měli stranu přejmenovat a dnes už mohli společně s ČSSD vládnout této zemi. Můžeme jen doufat, že je nic takového nenapadne a že snad za nějakých deset či dvacet let zahynou jako parlamentní strana na úbytě. Zatím ovšem tento osud potkává spíše strany směřující více doprava.
A proč tomu tak je? Protože nemalá část národa se domnívá, že jim bylo za komunistů lépe. Že nemuseli tolik pracovat, nemuseli mít strach, že je zaměstnavatel vyhodí pro neschopnost či lenost z práce a že novou nenajdou. Bytů bylo sice málo, ale nakonec to nějak dopadlo, do zahraničí se jezdilo jen na východ ale měli jsme své chaty. Člověk má jednu vlastnost, která působí v tomto případě neblaze: zapomíná snadno na útrapy, na cokoliv negativního, co se v jeho životě děje. Zůstávají jen zkreslené vzpomínky o tom, že ta minulost byla vlastně růžová a téměř neměla chybu. Proto se mezi námi najde dostatek pitomců, kteří budou komunisty volit a proto k žádnému zákazu jejich strany nedojde. To je totiž daň za naši "sametovou revoluci". Představte si, že dokonce i pan Havel už tohle pojmenování nemá rád. Ani se mu nedivím.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.