CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

7.12.- Je váš politický postoj nalevo nebo napravo?

Atributy levičáctví jsou podle prezidenta Václava Klause snowboard, batůžek a plastiková láhev. Jezdíte na snowboardu, nosíte na zádech batůžek a pijete vodu z plastikové lahve? Pak jste zaručeným levičákem. Prezident Václav Klaus to řekl ve čtvrtek v budově Českého rozhlasu krátce před tím, než tam poskytl rozhovor stanici Radiožurnál. Těsně před začátkem rozhovoru, nabídli totiž zaměstnanci rádia Klausovi vodu v plastikové lahvi.
Václav Klaus má i nemá pravdu. Celá pravda je taková, že dnes, v našem milém kapitalizmu nebo v čem to žijeme, je snowboard, baťůžek a petflaška odznakem nonkonformního postoje, který poněkud nepřesně označuje Klaus jako levičáctví. Kdybychom ale žili v totalitním komunistickém státě, symbolizovaly by stejné znaky odpůrce režimu, tedy pravičáka. Podobně byli dříve anarchisté označováni za pravičáky, dnes je logicky vnitro řadí mezi extrémní levici.
Politické spektrum podle AhaswebaJak vidím, musím znovu pro vás i prezidenta Klause zveřejnit svoji geniální definici politického spektra v kruhu. V přírodě se totiž žádné opravdové přímky nevyskytují a protože je země kulatá, tak i to, co se v kulatých hlavách lidí líhne jako "politický názor" nebo "politická orientace" se musí vidět jako kruh. Proto se tak často lidem plete, co je extrémní pravice a co extrémní levice. Podle mého poněkud revolučního názoru byly původně jen strany pravé. Pak se některým nelíbila to pravicová totalita a odtrhli se, založili si další stranu, další strany. No a ti, co zůstali v těch pravicových logicky začali odpadlíky označovat jako leváky, že jejich program je na levačku. Ovšem levičáci si to nenechali líbit a vbrzku nad pravičáky zvítězili a to až tak, že je zakázali. Tomu se říkalo vítězství socializmu, případně vítězství komunizmu. Když ale máte jen jednu ruku a přitom ještě levou, dopadne to s vámi špatně. Takže teď zase spíše vítězí pravičáci, vítězství patří kapitalizmu. Ten je ale zlý zejména na obyčejné pracující, těm se to nelíbí a tak demonstrují za 30 hodinový pracovní týden s větším platem. Takže to zase vypadá na levačku. Ještě jsou tu docela zajímavé strany, které se definují jako strany politického středu. Třeba naši milí lidovci. U nich to vyplývá z náboženské orientace. Když Krista křižovali zlí židé, byl uprostřed a po levici i po pravici měl docela obyčejné lotry. Odtud tedy ta opatrnost a centrizmus lidoveckých vůdců. Hezky o tom zpívali Voskovec s Werichem v jedné písni o českém volovi, jak neví, na kterou stranu se dát a tak nakonec zvolí cestu prostřední, protože je rovná a vyšlapanááá. Tolik o politických stranách, levici, středu a pravici.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.