CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

13.12.2004 - Co nás čeká v příštím roce vás nepotěší.

Zdražení jízdného městské hromadné dopravy Pražany nemine. Místo 12 bude stát jízdenka pravděpodobně 18 korun. Zdraží se i předplatné.
Další peníze lidem vytáhne na začátku nového roku Česká pošta, která zdraží většinu svých služeb. Od února tak zaplatíme za pohlednici, obyčejný dopis a dopis do 20g o jednu korunu více než dosud. Dopis do 50 g, doporučený dopis do 20 g, dopis do 50 g bude dražší o 2 Kč. Balíky do 2 kg budou dražší o 4 Kč a největší zvýšení ceny je ohlášeno u poštovních složenek. Za složenku typu A do 200 Kč zaplatíme o 8 Kč více, u složenky A do 1000 Kč zůstane cena na dosavadních 20 korunách. Zato složenka typu C do 200 Kč se zvýší o plných 14 korun a složenka C do 1000 Kč se zdraží o 6 korun.
Metr krychlový pitné vody přišel loni v Česku zhruba na 38 korun, tedy asi 1,2 eura. V zemích EU to bylo v průměru zhruba 2,7 eura. Ceny se budou postupně přibližovat EU, zejména tam, kde obce prodaly akcie vodáren a kanalizací zahraničním firmám.
Tuzemské banky začínají odkrývat karty na příští rok a přiznávají, že od ledna zdraží některé poplatky a to i navzdory svým rekordním ziskům.
Očekává se další zdražení elektřiny, plynu, ale i tradičních paliv jako je uhlí včetně nově používaného dřeva. Cena nafty se pohybuje nahoru a cena benzinu i motorové nafty se drží pod magickou hranicí 30 korun jen trvale klesajícímu kurzu amerického dolaru. Vývoz do USA klesá, protože naše zboží je pro Američany příliš drahé.
A tak je zcela zřejmé, že od okamžiku, kdy jsme vstoupili do Evropské unie, jsme naplno součástí tohoto ekonomického prostoru. V další fázi budou muset nutně růst i mzdy, jinak dojde ke snižování životní úrovně a díky sociálnímu napětí porostou preference komunistů. Pokud budou soukromí zaměstnavatelé i nadále trvat na rychlém zisku, může se jim stát, že po převzetí vlády komunisty přijdou o mnohem více. Nebude to ihned žádné znárodňování, ale milionářské progresivní daně je o zisk rychle připraví podobně, jak se to děje například v socialistickém Švédsku. Zvyšování mezd včetně té minimální jim seberou dnešní konkureční výhody. Ti prozíravější se včas přesunou se svými investicemi směrem na východ. Někteří z nich včetně domácích investorů se již stěhovat začali.
Zdá se vám to jako velmi nepravděpodobný scénář? Jen se pořádně podívejte směrem k sousednímu Rakousku nebo Německu. A tak se naší jedinou šancí na udržení stávající životní úrovně na všech stupních společnosti může stát jen masivní příliv dělníků z východu, kteří jsou ochotní pracovat za zlomek mzdy, bydlet v nouzových podmínkách. To vše za předpokladu, že se daně z jejich mezd dostanou do vládních fondů, ze kterých budou vypláceny sociální podpory neustále rostoucímu počtu nezaměstnaných domácích obyvatel včetně cizinců pocházejících ze zemí EU, například ze Slovenska. Nepodaří se realizovat žádnou účelnou a smysluplnou reformu důchodového systému i zdravotnictví. Prostě na ní nebudou peníze.
Ve svých "revolučních" snech o naší cestě k západní bohaté společnosti jsme si to takhle nějak nepředstavovali. Nejspíše proto, že jsme nevěděli nic o tom, kde se bere hospodářský vzestup Německa, státu, který po dobu dvaceti let neutratil ani marku za armádu, státu, kam masivně investovaly americké firmy, státu, který nemilosrdně ždímal zahraniční gastarbeitery z Balkánu a z Turecka. Kde se tedy vezme na náš další hospodářský vzestup? Kam to půjde dál? Ptejte se Grebeníčka na jeho plány. Že se vám moje rada nelíbí? Tak už ty komunisty přestaňte volit a konečně je definitivně pošlete do háje! Snad z toho bez těch kazišuků nějak vybruslíme.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.