CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

14.12.2004 - Je hlavním cílem stavby větrných elektráren snížit ceny pozemků?

U Petrovic na Ústecku se má stavět pět větrných elektráren pod oficiálním názvem Farma větrných elektráren v k.ú. Petrovice. Nedaleko hraničního přechodu Petrovice-Bahratal je má postavit akciová společnost Svep, která vznikla loni v říjnu. Jejími akcionáři jsou i Petrovice a sousední Libouchec. "Firma přinese do obce nová pracovní místa a trvale výnosy z daní", pravil starosta Petrovic Zdeněk Kutina. Jeho nadšení pro tuto stavbu je pochopitelné: je totiž členem dozorčí rady této soukromé firmy. Dalším členem dozorčí rady je Ing. Jiří Štěrba z obce Libouchec. Základním jměním firmy Svep jsou pouhé dva miliony korun. Jak je vidět, když se do takové akce šikovně zapojí místní funkcionáři, dílo se podaří bez ohledu na to, jak se změní vzhled krajiny. Lze jen doufat, že hluk včetně neslyšitelného infrahluku, který otáčející se vrtule elektráren vydávají, bude vadit jen místní divoké zvěři.
V této souvislosti stojí za pozornost poněkud zvláštní existence německého "větrného" serveru http://www.wind-tschechien.de, jehož provoz je placen Ministerstvem životního prostředí České republiky, tedy z daní českých poplatníků. Provozuje jej Ökologische Beratung Deutschland / Tschechien, Weiherstr. 14, 87439 Kempten, Německo. Jedním ze sponzorů serveru je německá firma juwi GmbH, která větrné elektrárny dodává dokonce i na úvěr, dalším sponzorem je UTEC-Thomsen Windkraft- und Umwelttechnologien GmbH se stejným výrobním programem. Zájem těchto firem je pochopitelný. Nejde jim o podporu ekologické energetiky u nás, ale jen o zisk, o prodej německých výrobků dotovaných ze společných peněz strukturálních eurofondů. Tento německý server organizuje i lobbing za prosazení výhodných pevných cen pro výkup elektrické energie do zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie, který je právě teď projednáván parlamentem. Výhodné výkupní ceny až třikrát vyšší než z tradičních zdrojů by měly být dotovány z peněz daňových poplatníků. Část těchto prostředků slibují investoři obcím, které stavby větrných elektráren ve svém katastru povolí.
Město Krupka na Teplicku odmítlo na svém území povolit stavbu větrných elektráren. Peníze nás nepřesvědčily, uvedl starosta Puchař. Podle něj a dalších zastupitelů města je důležitější dlouhodobě chránit krajinu než mít okamžitě v kase peníze.
Výstavbou "větrníků" v českém pohraničí dojde také k rapidnímu snížení výkupní ceny pozemků sousedících s elektrárnou. Nelze tedy vyloučit, že výstavba větrných elektráren může mít souvislost s rostoucím zájmem německých zemědělských firem o koupi pozemků na česko-německých hranicích.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.