CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

21.12.2004 - Je třeba zlepšit poměry v našich nápravných zařízeních.

Zpěv koled a předávání dárků završilo v sobotu vánoční setkání vězňů pankrácké vazební věznice v Praze s jejich rodinnými příslušníky. Vánoční program, který pro odsouzené připravili zaměstnanci věznice, byl doplněn soutěžemi pro děti. Vedení věznice pořádá vánoční setkání odsouzených s rodinami už od roku 1995. Podobné akce pomáhají odsouzeným lépe se vyrovnávat se stresovými situacemi, které ve vězení zažívají. Vězni vstřícnost vedení oceňují a citlivě vnímají, pomáhá jim prý za branami zařízení. I když se navenek snaží vystupovat jako tvrďáci, vánoční atmosféra na ně dokáže dýchnout a oni změknou. Během roku pořádá pankrácká věznice pro odsouzené řadu kulturních akcí, naposledy se v areálu představila česká rocková skupina Harlej.
Je to tak správně. Přesně tak si představoval zlepšení poměrů v našich věznicích Václav Havel. Vězení přece nemá být trestem, ale cestou k nápravě. Řada z nich zde může být navíc omylem, jejich nevina se brzy prokáže. Není proto důvod, aby ve vězení zbytečně trpěli. Citlivý přístup k těm, kteří se opravdu provinili, povede k jejich nápravě. Pokud je psychologové, duchovní a ošetřovatelé přimějí k slzám častěji, jistě sami pochopí, že je třeba se živit poctivě, neubližovat svým bližním a naopak slabším pomáhat. Tím dosáhneme snižování recidivy a tak se personál nápravných zařízení nebude muset s řadou z nich opakovaně setkávat.
V rámci humanizace našich věznic doporučuji nenutit vězně pracovat a ponechat jen na nich, jak budou trávit ty přece jen nepříjemné dny v izolaci od ostatních občanů. Mnohem smysluplnější je jim umožnit umělecké disciplíny jako je sochaření, malířství a hudba. Rocková skupina pomůže odreagovat stres, vytvořit grafický list uklidní roztěkané myšlenky. Hraní divadelních her jako je "Zločin a trest" nebo "Hrabě Monte Christo" bude vhodnou skupinovou terapií.
Je třeba zrušit nesmyslný zákaz používání mobilních telefonů, který jim umožní neztratit kontakt s jejich příbuznými a přáteli. Pokud snad výjimečně vznikne podezření, že někdo nepoužívá svůj telefon k bohulibým účelům, není problémem nasadit odposlech. Podnikatelům by mělo být umožněno provozovat svoji činnost i v nápravném zařízení. Mohou tak vydělat spoustu peněz a splatit svoje dluhy. Po skončení pobytu pro něj nebude problémem vést normální civilní život. Důležité mohou být rekvalifikační kurzy: z kasaře se může stát kvalifikovaný pracovník firmy vyrábějící bezpečnostní dveře, vařič drog bude v civilu technologem v chemičce. Udělat z kozla zahradníka tak může dostat jiný smysl.
Na první pohled mohou vypadat moje návrhy jako šílené. Vycházejí ale jen z myšlenek našich odborníků pracujících ve vězeňství, i když je možná dotahují za hranici, přes kterou si oni zatím netroufli.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.