CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

30.12.2004 - Katastrofický konec roku 2004.

Náš svět je velice křehký a člověk ještě křehčí a zranitelnější. Stačí jedno zemětřesení a po tisících umírají lidé. A většina z nich zcela zbytečně. I když se vlny tsunami šířily oceánem rychlostí letícího tryskového letadla, přesto bylo dost času od prvních úderů varovat místa, která se dostala na řadu až po desítkách minut. Možná stačilo, aby mobilní operátoři v ohrožených oblastech rozeslali masově zprávy SMS vyzývající k opuštění pobřeží. Nic takového se nestalo a tak se počet obětí dostal k dnešnímu dni na sto tisíc. Zejména v Indii se velké množství lidí, především žen a dětí utopilo přesto, že kdyby uměli plavat, pravděpodobně by svůj život zachránili. Odborníci na zemětřesení suše konstatovali, že v Indickém oceánu není žádný systém monitorování vzniku vln tsunami. Přesto se po katastrofě objevila řada družicových snímků, které zcela jasně zobrazovaly vlny valící se na pobřeží. Žádný systém špionážních družic ale nebyl pro varování obyvatelstva využit, operátoři zřejmě jen s pobavením sledovali na monitorech atraktivní záběry družicových kamer.
Pohráváme si s myšlenkami, jak zastavíme vesmírná tělesa řítící se z kosmu na naši planetu a přitom se neumíme bránit mořským vlnám vznikajícím po obyčejném zemětřesení, které může přijít znovu třeba zítra. Zabíjela i obyčejná lidská blbost. Někteří lidé dokonce zemřeli proto, že se běželi podívat na pobřeží, když viděli, jak se voda stahuje od břehu. Vzápětí se přes ně přehnala vlna, která před chvilkou jen nabírala sílu. Neobjevily se žádné zprávy o chování zvířat před katastrofou, můžeme se ale domnívat, že jejich instinkty fungovaly mnohem lépe, než naše a tak si mnohdy zachránila život.
Situace v jednotlivých státech po úderu vln napovídá mnohé o tom, v jakém stavu je systém řízení státu, policie, zdravotnictví a armáda. Jediný stát, který uspěl, je Thajsko. Chaoticky reaguje i mezinárodní "systém" humanitární pomoci, který se sestává z velké části z amatérsky řízených dobrovolných spolků. Ty jsou sice schopné reagovat mnohem rychleji než těžkopádné instituce řízené státní či mezinárodní administrativou, ale reagují neracionálně. Například je naprostým nesmyslem sbírat od obyvatel balenou vodu, deky a potraviny. Vnitrozemí postižených států je přece v pořádku a nejrychlejší pomocí je poslat peníze na zakoupení potřebných věcí a léků. Vysílání humanitárních výprav v kamionech budí oprávněné podezření, že se jedná především o zábavný výlet pracovníků humanitární organizace. Ozývají se varování před nakažlivými chorobami a nedostatkem pitné vody, nejsou ale žádné zprávy o tom, že by některý stát poslal například mobilní úpravny vody, které má každá armáda. Turistům vracejícím se z katastrofou zasažených míst je jen doporučováno, aby v případě nějakých zdravotních potíží navštívili svého lékaře. Ten ale nemá žádné schopnosti odhalit některou pro něj exotickou nemoc a špatnou diagnózou může jen přispět k rozšíření například cholery. Přitom bylo možné právě teď využít armádu a její speciální zdravotnický personál pro ověření, zda a jak jsme schopni se vypořádat s bakteriologickým napadením.
Nemůžeme se ale divit, že organizace pomoci těm, kteří přežili vázne nebo v některých oblastech vládne dokonce naprostý chaos. Stačí konstatovat, že nám v poklidných domácích podmínkách dělá veliké potíže koordinovat při zásazích policii, hasiče a zdravotníky, že nefungují dokonce ani profesionální komunikační zařízení a místo toho musejí být používány obyčejné mobily. Likvidace docela banální srážky automobilů trvá několik hodin a důsledkem je často naprosté ochromení dopravy nejen v daném místě. Příčinou je nedostatek profesionality, dokonale nacvičených standardních postupů a také lhostejnost především příslušníků policie. Podobné katastrofy nám jen potvrzují, jak je naše civilizace zranitelná, budovaná neracionálně a chaoticky. Kolonie mravenců nebo včel je v mnohém před námi. Ne nadarmo někteří vědci tvrdí, že skutečnými vládci této planety nejsme my, ale právě mravenci.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv


[CNW:Counter]

Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.