CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

2.1.2005 - Kompost do každé domácnosti pro zpracování BRKO!

Do nového roku by si měl každý udělat nějaké užitečné předsevzetí neboli závazek, co bude dělat jinak a hlavně lépe, co dělat naopak nebude a vůbec, jak zásadně změní svůj doposud zpackaný život.
Jeden tip bych pro vás měl: pokud k tomu máte aspoň ty minimální podmínky, pořiďte si kompost či kompostér a přestaňte vyhazovat do popelnice veškerý biologický odpad z vaší domácnosti. Extrémní ekologové si mohou například instalovat upravený kompostér i na logii v paneláku, jen si jej musí mírně upravit: přidat dno, aby se různé případné tekutiny nerozlévaly po podlaze nebo dokonce po fasádě a pro začátek na dno nasypat trochu humusu obohaceného o žížaly. Ty jsou totiž v každém kompostu zcela nezbytné, bez jejich každodenní usilovné práce by žádný použitelný humus nevznikl. Ti co mají zahrádku mohou kompostér jen tak postavit někam na zeminu, hlavně pod něj nedávejte žádný igelit nebo beton, protože právě tím dnem beze dna do vašeho kompostéru přijdou žížaly. Máte-li pocit, že na vaší zahradě žádné žížaly nejsou, musíte si je opatřit například od souseda z jeho kompostu.
Velmi zajímavý přístup na podporu domácího a komunitního kompostování mají například ve švýcarském Luzernu. Zde byla hlavním motivem zavedení programů prevence vzniku bioodpadu nedostačující kapacita městské spalovny. Ve městě platí nařízení, že při výstavbě nového domu musí být vyčleněn prostor pro kompostoviště, aby se noví obyvatelé mohli rozhodnout, zda jej využijí. Výstavba kompostovišť je dotována 50 švýcarskými franky na domácnost, což není příliš, ale pokud se spojí dohromady více rodin, tak to může postačit na výstavbu komunitního kompostoviště např. s produkcí 5 tun ročně. Dále jsou poskytovány dotace ve výši 100 švýcarských franků na každý m3 vyrobeného kompostu, ale pouze v případě, že se na kompostovišti vyrábí minimálně 2 m3 kompostu ročně a využívají jej minimálně tři lidé. Podobně v Londýně obdrží každý majitel domku se zahrádkou od města kompostér zdarma, mám to potvrzeno od mojí dcery.
V ČR je něco kolem 1 800 000 bytů v rodinných domech, což představuje při průměru 2,64 osoby na byt 4 752 000 osob, tedy cca 47,52 % všech obyvatel ČR. Pokud budeme uvažovat, že přibližná průměrná roční produkce BRKO (biologicky rozložitelných komunálních odpadů) je 130 kg na osobu a rok, znamená to roční produkci 617 700 tun BRKO.
Co patří do kompostu: především odpad ze zeleniny a ovoce, čajové sáčky, zbytky jídel jako jsou brambory, rýže, těstoviny. Také upotřebené ubrousky nejlépe navlhčené a jiné zbytky papíru nepoužitelné do sběru. Dále nejedovaté listy rostlin, drobné větvičky do průměru 3 mm, tráva. Mějte na mysli, že se jedná o potravu pro vaše žížaly.
Co do kompostu nepatří: slupky z ovoce chemicky stříkaného (pomeranče, citrony, grepy), káva, potištěný papír, listy z jedovatých domácích rostlin. Nedoporučují se také skořápky z vajec, pokud nejsou rozdrcené.
Kompost nesmí být ani suchý, ani příliš mokrý - žížalky by se vám utopily. Pokud použijete kompostér, vybírá se z něj hotový kompost dolním otvorem nějakou lopatkou. Humus přeberte a nalezené žížaly vraťte zpět dolním otvorem nebo do paty kompostu. V horní části kompostu i kompostéru může být zejména v létě teplota až 60 stupňů a vaše žížaly by se upekly.
Pokud si nejste jisti, zda je již kompost vyzrálý a humus použitelný pro květiny či zeleninu, proveďte si jednoduchý test: nižší zavařovací sklenici naplníme asi 5 cm pod okraj kompostem. Zasejeme řeřichu, zalijeme a přikryjeme víčkem. Bílé, silné a dobře větvené kořínky jsou známkou vyzrálého kompostu. Naopak hnědé kořínky a zažloutlé lístky značí kompost nevyzrálý. Mnoho zdaru ve vašem ekologickém hospodaření vám všem přeje do roku 2005 Jan Bílek/Ahasweb.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.