CDmusic.cz - Old Czech music, jazz, trad.folk, brass - Czech Labels at Czech prices. Visa, Eurocard/MasterCard (SSL / 3-D Secure)

AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

11.1.2005 - Konečně se něco dělá pro vietnamské obchodníky.

Česká obchodní inspekce (ČOI) zahájila podle ČTK společně s vietnamským velvyslanectvím osvětový projekt, od kterého si slibuje zlepšení situace na tržnicích, kde se ve velkém prodávají padělky značkového zboží a neproclené zboží. Vietnamští podnikatelé by díky nové dvanáctistránkové brožurce ve vietnamštině a sérii odborných seminářů měli rychle získat informace o všech zákonech a předpisech, které upravují podmínky, za kterých mohou v České republice prodávat zboží tak, aby se nedostali do křížku se spravedlností. Současně s vydáním příručky byla odstartována série podobně zaměřených seminářů, první se konal již 14.prosince minulého roku. Podle předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera tyto informace vietnamským podnikatelům dosud citelně chyběly.
"Levné zboží z Asie, z 90 % vyrobené v Číně, k nám i do celé EU bude od 1. ledna 2005 docházet v daleko větší míře než dosud, protože skončí dovozní limity na výrobky z Číny. Naši výrobci měli celých 10 roků na to, aby se na tuto situaci připravili. Pokud se naši výrobci zaměří na vysokou kvalitu, pak i s vyššími cenami najdou pro své výrobky uplatnění u nás i v zahraničí. Pokud budou vietnamští prodejci nabízet levné zboží z Asie bez naprosto zbytečných nášivek, stále budou mít u nás velkou klientelu, zejména mezi sociálně slabšími občany. Bez zbytečného nabízení padělků z Číny budou prosperovat, protože jsou pracovití, usměvaví a velmi ochotní.
Světová banka a největší světové ekonomické instituce, například renomovaný ekonomický Schillerův Institut ve SRN, již pět let propagují tzv. euro-asijský most spolupráce. Vzhledem k tomu, že ČR se stala nedávno členem ASEM - Evropsko-asijského dialogu pro spolupráci mezi členy Evropské unie, Sdružením států Jihovýchodní Asie (ASEAN), Čínou, Japonskem a Jižní Koreou, je nutná spolupráce a vzájemná pomoc, nikoliv jen ochranářská perzekuce,
" uvádí pan Winter (majitel firmy WMC) ve svém prohlášení na stránkách Česko-vietnamské společnosti.
Je to tak určitě správně, naši politici nás vedou ke smělým cílům mezinárodní spolupráce a volného trhu. Jsou v tom ale dva háčky: je s podivem, jak mohli tak dlouho u nás obchodovat s řádným živnostenským listem občané Vietnamské socialistické republiky bez dobré znalosti českého jazyka a našich zákonů. Že nebudou umět česky i nadále vyplývá z faktu, že se pro ně připravená příručka musela přeložit do vietnamštiny.
Další otázkou je, co si počnou desítky tisíc nezaměstnaných, kteří přicházejí postupně o práci v krachujících českých textilkách, které nemohou konkurovat dumpingovým cenám asijských výrobků vyráběných otrockou prací a to často i dětmi. Zboží není vůbec nebo řádně proclíváno a tak jsou ceny skutečně bezkonkurenční.
Naši textiláci se prý mají podle rad moudrých politiků zaměřit na zboží vyšší kvality a spíše než oděvy vyrábět špičkové průmyslové textilie chráněné mezinárodními patenty. Lid obecný se spíše kloní na stranu Vietnamců, protože ten, kdo je chudý a žije na hranici bídy si rád k nim zajde nakoupit. Výzvy k bojkotu vietnamských tržnic se míjejí účinkem bez ohledu na fakt, že zboží zde prodávané je z nekvalitních materiálů a nekvalitně vyrobené. Stojí-li zde například pánské pyžamo pouhých 150 korun, kdo by zaváhal. Až se to roztrhá na těle či v pračce, koupí si našinec nové.

[Trvalá adresa článku]


AHASWEBOVY NOVINY Home | Textová verze | Galerie | Rady | Vykopávky | Zahrada | Archiv

[CNW:Counter]

NAVRCHOLU.cz


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.